Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Muzeju nakti apmeklē 264 tūkstoši, Ventspilī pazūd ordeņi

Aizvadītajās brīvdienās no Ventspils Livonijas Ordeņa pils muzeja izstādes nozagti divi vērtīgi ordeņi, aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas un rajona policijas priekšnieka palīdze Dzidra Šķute. Nozagti divi Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiras krusti. Muzejnieki pieļauj, ka visticamāk, ordeņi nozagti sestdien, 17.maijā, vai Muzeju nakts laikā - naktī uz 18.maiju.

Zagļi mehāniski salauzuši stikla vitrīnu, kurā eksponāti bija novietoti, uzspiežot ar kāju vitrīnai, tādējādi deformējot to. Zādzības izdarīšana prasījusi aptuveni vienu minūti, aģentūrai LETA stāstīja Ventspils muzeja direktors Dzintars Kantsons.

Ordeņi ir nozagti no Ventspils muzeja izstādes "Latvijas Republikas apbalvojumi un pulka zīmes", tie ir bijuši Ordeņa pils kolekcijas vienīgie tādi eksemplāri. Nozagto Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiras krustu kopējā vērtība varētu būt ap 700 latu.

Dienai pastāstīja muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Armands Vijups, Livonijas ordeņa pili Muzeju naktī apmeklēja 1600 cilvēku, ko viņš vērtēja kā lielu apmeklētāju skaitu. Šajā naktī muzejā strādāja lielāks darbinieku skaits nekā parasti, taču katrā mazajā Livonijas ordeņa pils zālē pa uzraugam neesot bijis iespējams izvietot. Strādāja ap 85 procentiem no kopumā 50 muzeja darbinieku, stāstīja A.Vijups.

Viņš uzskata, ka pastāv minimāla iespēja atgūt ordeņus, jo tos melnajā tirgū ir daudz vieglāk noslēpt nekā, piemēram, no Liepājas muzeja savulaik nozagto bisi, ko izdevās atrast. Viņš minēja, ka ordeņi nonāks pie kāda kolekcionāra.“Negribētos, lai šī gadījuma dēļ, mums nāktos samazināt ekspozīciju skaitu,” sacīja A.Vijups, tomēr, ja muzejs nespēšot garantēt eksponātu drošību, viņš pieļauj, ka muzeja krājuma komisija šādu lēmumu varētu pieņemt. Muzeja pārstāvis stāstīja, ka atlaužot vitrīnu zagļi varējuši paņemt arī vairāk, bet tika paņemti tikai daži ordeņi. “Acīmredzot tāds bija mērķis,” pauda A.Vijups.

“Varētu aicināt ordeņus atdos, mums nebūtu nekādu pretenziju pret zagļiem,” sacīja A.Vijups. Ordeņi esot muzejam dāvināti, tāpēc vēl jo vairāk esot žēl, ka tie nozagti. Sīkāku ordeņu vēsturi izmeklēšanas interesēs viņš pagaidām neatklāja.

Jau rakstījām, ka aizvadītā Muzeju nakts Latvijā sasniegusi jaunu rekordu. Šogad Latvijas 94 muzejus, kas piedalījās akcijā apmeklēja kopā 264 232 cilvēku, ziņo Muzeju valsts pārvalde. Tas ir par 65 tūkstošiem vairāk, nekā pērn, kad Muzeju nakti apmeklēja 199 389 tūkstoši cilvēku. Vislielākais pieaugums vērojams Rīgā (213 un 167 tūkstoši), lai gan dalībnieku skaits bija gandrīz tas pats (34 muzeji šogad, 35 muzeji – pērn). Rajonos vislielākais pieaugums bija Latgalē, kur no nieka pusotra tūkstoša apmeklētāju skaits šogad pieauga līdz sešiem tūkstošiem.

Ar katru gadu pieaug ne tikai apmeklējums, bet arī dalībnieku skaits. Pirmoreiz Muzeju nakts notika 2005. gadā, kad to apmeklēja 65 tūkstoši cilvēku, un tajā piedalījās tikai 54 muzeji visā Latvijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas