Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mūžībā aizgājusi pretvēža zāļu izgudrotāja Aina Muceniece

14.februārī Latvijas zinātne zaudējusi Ainu Mucenieci (23.03.1924 – 14.02.2010), kura plašāk sabiedrībā zināma ar izgudrotajām pretvēža zālēm - rigviru - melanomas slimniekiem.

Habilitētā medicīnas doktore A.Muceniece bija Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekle, Atzinības Krusta kavaliere, valsts emeritēta zinātniece imunoloģijas, onkoloģijas un virusoloģijas problēmās, informē Latvijas Viroterapijas centra izpilddirektore Diāna Ķirse. A.Muceniece pasaules un Latvijas Viroterapijas pamatlicēja.

60.gados zinātnieku grupa A.Mucenieces vadībā atklāja vīrusu spēju iznīcināt vēža šūnas un izgudroja pretvēža preparātu rigviru. Daudzus gadus turpinājās tā izpēte. Vēlāk tika izstrādāta kombinēta rigvira un A.Mucenieces skolnieces Gunas Feldmanes izgudrotā larifāna izmantošana vēža imūnterapijā. Notika vairāki klīniskie pētījumi, kas apliecināja zāļu iedarbīgumu cīņā ar melanomu un citiem audzējiem.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas medikamentu ceļu pie pacientiem apgrūtināja finansiālas problēmas - naudas trūka zinātniskās izpētes un pētījumu pabeigšanai. Tagad gan rigvirs, gan larifans ir brīvi nopērkamas zāles Latvijas aptiekās.

Pati A.Muceniece savulaik intervijā Dienai par birokrātiskajiem šķēršļiem zāļu ražošanā teica: «Es kā zinātniece esmu izdarījusi visu. Visu mūžu esmu pie tā strādājusi, un darīt vairāk vairs nav manos spēkos. Es pat kādu laiku Rigvir patentu nevarēju nokārtot, jo man ir sešdesmit latu pensija, bet tam vajadzēja četrsimt latu. Tad kolēģe no Maskavas man šo naudiņu vienkārši uzdāvināja... Es no šodienas pasaules daudz ko nesaprotu, nezinu, kam man tagad jāiet pierādīt savs darbs un lūgt, lai palīdz.»

Pretvēža zāles A.Muceniece izgudroja 36 gadu vecumā. Viņa saņēmusi piedāvājumu arī no Šveices farmācijas sabiedrības par izpēti un ražošanu. Taču zinātniece uzskatīja, ka zāles radītas Latvijas cilvēkiem, saviem pacientiem. «Tas ir mans darbs, es vislabāk zinu, kā šīs zāles pielietot, un no sirds gribu, lai mans darbs paliek Latvijai,» teica A.Muceniece.

Atvadīšanās no A.Mucenieces notiks 19.februārī plkst. 12 Krematorijas Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas