Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Nacionālā apvienība, iespējams, kļūs par iekšējo opozicionāru

Valdošajā koalīcijā, kuru veido Vienotība, Reformu partija, Nacionālā Apvienība (NA) un Neatkarīgo deputātu grupa (tā dēvētais Olšteina sešinieks), jau labu laiku vērojama zināma spriedze. Tā īpaši  saasinājusies pēc Anrija Matīsa apstiprināšanas satiksmes ministra amatā, pateicoties opozīcijas – Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Saskaņas centra (SC) balsīm.

Jau ziņots, ka viens no NA līderiem Raivis Dzintars izteicies, ka šāda rīcība ir koalīcijas pamatu graušana un koalīcijas līguma pārkāpšana. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis NA pārmet nekoleģialitāti, neatbalstot koalīcijas partneru virzītu kandidātu.

Vai pašreizējā kašķēšanās koalīcijā ir Latvijas politiskajai videi ierasta parādība, kurai var nepievērst nekādu uzmanību vai tomēr šis gadījums signalizē par zināmām briesmām koalīcijas pastāvēšanai? Politologs Jānis Ikstens portālam Diena.lv norādīja: "Ja NA visā nopietnībā gribētu aziet no valdības, tad šī būtu lieliska izdevība, jo koalīcijas līgums ir pārkāpts. Satiksmes ministrs ir apstiprināts,  pateicoties opozīcijas balsīm. Taču, kā jau ziņots, R.Dzintars ir norādījis, ka NA no valdības aiziet negrasās."

Politologs Ivars Ījabs portālam Diena.lv atzina, ka NA gluži vienkārši vēlas sev pievērst uzmanību, parādīt, ka viņiem kā partijai ir savs atsevišķs viedoklis. Ījabs piekrīt, ka NA vēlme, lai Vienotība uzņemas politisko atbildību par satiksmes ministra amatu un izvirza politisku kandidatūru nav nepamatota. Taču politologs arī atzīst, ka nav zināms, vai tad, ja Vienotība būtu izvirzījusi politisku kandidātu, NA to būtu atbalstījusi. Tikpat labi NA varētu izteikt pretenzijas arī pret Vienotības virzītu politisku kandidātu.

Kā ironiski atzīmēja Ījabs, dažiem NA pārstāvjiem ir fizioloģiska nepieciešamība izrādīties. Turklāt, uzsvēra Ījabs, NA ministru (tieslietu ministru Jānis Bordāns un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme Grende – red.) līdzšinējo darbību nodēvēt par veiksmes stāstu būtu grūti, turklāt rezervistu soliņš partijai diez cik garš nav.

J.Ikstens uzskata, ka apstiprinot amatā A.Matīsu, neraugoties uz NA iebildumiem un ar opozīcijas balsīm, koalīcijas līgums ir pārkāpts un NA ir tiesības būt neapmierinātai. Spriedzi koalīcijā J.Ikstens skaidro ar NA vēlmi pēc proporcionalitātes ministru portfeļu sadalījumā, kas pēc politologa domām  ir visnotaļ pamatota un leģitīma.

V.Dombrovskis gan vairākkārt ir norādījis, ka NA pati ir parakstījusi koalīcijas līgumu tieši ar šādu ministru amatu sadalījumu, tāpēc tagad prasības kaut ko mainīt esot dīvainas. J.Ikstens šādu premjera paziņojumu gan nodēvē par grāmatveža pieeju un uzsver, ka situācija ir dinamiska un mainās, un politiķiem jāspēj uz to adekvāti reaģēt, neaizbildinoties ar kādiem parakstītiem papīriem. Tāpat Ikstens uzskata, ka V.Dombrovskim vajadzētu rūpīgāk izvēlēties izteicienus un nepārmest koalīcijas partneriem iesaistīšanos politiskās spēlītēs, jo ar to nodarbojas gan Vienotība, gan pats premjers. Kā citādi, lai nosauc V.Dombrovska priekšvēlēšanu melus par pensiju nesamazināšanu, ja ne par politisku spēlīti, retoriski noteic J.Ikstens.

Gan J.Ikstens, gan I.Ījabs ir pārliecināti, ka NA varētu kļūt par zināmu opozicionāru valdošajā koalīcijā. I.Ījabs pat ir pārliecināts, ka gan Vienotībai, gan Reformu partijai būs aizvien grūtāk gūt atbalstu Saeimā savām iniciatīvām. "Šī koalīcja nekādas reformas nav spējīga realizēt," uzsvēra I.Ījabs.

Abi politologi arī norādīja, ka visticamāk koalīcija nostrādās līdz nākamās Saeimas vēlēšanām, lai gan iespējamie manevra varianti teorētiski pastāv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas