Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nākamā gada budžetu idejiski atbalsta arī daļa opozīcijas

69 deputātiem balsojot par, Saeima ceturtdien 1. lasījumā atbalstīja 2011. gada valsts budžeta likuma projektu. Tāpat atbalstu guvuši vairāk nekā 90 budžetu pavadošie likumi, ziņo Dienas biznesa portāls db.lv.

Jau vēstīts, ka 2011. gada valsts budžeta ieņēmumi plānoti 4,204 miljardu latu apmērā, bet izdevumi 4,788 miljardu latu apmērā. Valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts nākamgad varētu sasniegt nepilnus 5,5 % no iekšzemes kopprodukta, bet valsts budžeta deficīts plānots 4,5 % apmērā no kopprodukta. 

Tiesa, tas nenozīmē, ka ar opozīcijas atbalstu budžetam valdība var rēķināties arī 16. decembrī, kad budžeta likumu plānots skatīt galīgajā lasījumā – vairāki opozicionāri jau ceturtdien izvirzīja nosacījumus. Piemēram, Ainārs Šlesers (PLL) pauda, ka ar atbalstu valdība var rēķināties tikai tad, ja netiks samazināts finansējums valsts autoceļu fondam, savukārt Sergejs Dolgopolovs (SC) norādīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks atbalsta atsevišķus budžetu pavadošos likumprojektus, bet ne pašu budžetu. 

Visu Latvijai!/TB/LNNK atbalsts budžeta pieņemšanai galīgajā lasījumā būšot atkarīgs no tā, vai tiks ņemti vērā šī politiskā spēka iesniegtie priekšlikumi, piemēram, par lielāka nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu neapdzīvotiem mājokļiem un banku transakcijas nodokļa ieviešanu. Visu Latvijai!/TB/LNNK neatbalsta PVN likmju palielināšanu. Saeima budžetu galīgajā lasījumā plāno skatīt 16. decembrī.

Saeima ceturtdien lēma, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme nākamgad tiks samazināta no 26 % līdz 25 %, turpretī sociālo iemaksu likme tiks paaugstināta no 33,09 % līdz 35, 09 %. 

Vienlaikus ar IIN likmes samazināšanu, tiks paaugstināts ar šo nodokli neapliekamais minimums – nākamgad tas būs 45 Ls mēnesī par katru strādājošo un 70 Ls mēnesī par katru apgādībā esošu personu. 

Tāpat nākamgad nekustamā īpašuma nodoklī (NĪN) par dzīvojamām platībām iedzīvotājiem nāksies maksāt vismaz divas reizes lielāku summu nekā šogad, jo Saeima ceturtdien atbalstīja likuma «Par nekustamā īpašuma nodokli» grozījumus, kas paredz mājokļiem piemērojamā NĪN likmes dubultošanu.

Saeimas vairākums arī atbalstīja ideju par PVN palielināšanu. No nākamā gada 1. janvāra PVN standartlikme Latvijā pieaugs no 21 % līdz 22 %, bet samazinātā likme – no 10 % līdz 12 %. 

Tāpat no nākamā gada 1. janvāra transportlīdzekļu ikgadējā nodeva būtiski pieaugs, turklāt tiks pārdēvēta par nodokli. Jāatgādina, ka vieglajām automašīnām, kuras Latvijā reģistrētas pēc 2005. gada 1. janvāra, tiks piemērota kombinētā nodokļa likme, kas veidosies, summējot likumā noteiktās likmes par automašīnas pilno masu kg, motora tilpumu kubikcentimetros un motora maksimālo jaudu kilovatos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

galerija


* FOTO: Saeimas deputāti lemj par 2011. gada valsts budžetu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas