Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Nav skaidrības par izmēģinājuma lidojumiem Latvijas gaisa telpā; avioreisi atcelti līdz otrdienas 9:00

“Ja mums būtu bezpilotu lidaparāti, viss būtu vienkāršāk. Bet lido dzīvi cilvēki, tādēļ izmēģinājuma lidojumu veikšanai jāpabeidz formalitāšu pilna procedūra,” sacīja Civilās aviācijas aģentūras Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks. Tā viņš paskaidro, kādēļ nevar nosaukt dienu, kurā arī virs Latvijas gaisa telpas tiks veikti izmēģinājuma lidojumi, lai pārbaudītu Īslandes vulkāna radītā pelnu mākoņa bīstamību.

M.Čerņonoks arī norādīja, ka vulkāna radītais mākonis nedaudz izklīdis un samazinājis augstumu, tādēļ lidojumi augstumā virs 6000 metru patlaban neesot bīstami.

AirBaltic pirmdienas vakarā paziņoja, ka  paziņojusi, ka atceļ lidojumus līdz 20.aprīļa plkst. 09:00.  

“Daži lidojumi joprojām netiek atcelti, jo mēs ceram, ka gaisa telpa tiks atvērta un mēs varēsim nogādāt lidostās gaidošos pasažierus mājās. Tomēr mēs brīdinām, ka varam būt spiesti atcelt arī šos lidojumus, ja apstākļi neuzlabosies un gaisa telpa paliks slēgta,” saka Jānis Vanags, airBaltic Korporatīvo komunikāciju viceprezidents.

Lidojumu eksperimenti – dārgi un bīstami


Diena jau informēja par izmēģinājuma lidojumiem Vācijā, kad desmit  aviokompānijas Lufthansa lidmašīnas bez pasažieriem lidoja no Frankfurtes līdz Minhenei. Nevienai lidmašīnai pēc nolaišanās nekādi bojājumi konstatēti netika. Līdzīgi izmēģinājumi šonedēļ tiek plānoti arī Latvijā, ko, visticamāk, veiks aviokompānijas airBaltic piloti.

Lidostas preses sekretārs Mārtiņš Langrāts teica, ka lidosta ir gatava palaist gan izmēģinājuma lidmašīnas, gan atļaut lidot, ja vien saņems atļauju gaisa telpas atvēršanai.

Lai arī lidostā Rīga vēl ir atcelti visi avioreisi šodien līdz plkst. 24, Īslandes vulkāns ar neizrunājamu nosaukumu – Eijafjadlajegidla, turpina izplatīt pelnu mākoņus paralizējot gaisa satiksmi virs Eiropas. “Problēmas saglabāsies visu šo nedēļu,” ar pesimistiskām prognozēm neskopojās M.Čerņonoks.

Viņš teic, ka bezkompromisa gaisa satiksmes slēgšana, iespējams, ir bijusi nedaudz pārspīlēta, taču riskēt ar pasažieru pilnām lidmašīnām arī nedrīkst. “Mēs saņemam informāciju no Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢM) Aviācijas prognožu daļas par pelnu mākoņa augstumu, izplatību un pārvietošanās ātrumu, tad kosultējamies ar kolēģiem Lietuvā, Igaunijā un Skandināvijā, un tikai tad lemjam par nepieciešamību apturēt gaisa satiksmi,” lēmumu pieņemšanas kārtību izskaidroja M.Čerņonoks.

Lidosta zaudē 190 000 latu ieņēmumus

Savukārt LVĢM Aviācijas prognožu daļas vadītāja Alla Kajavčenko paskaidroja, ka informācija par mākoņa izplatību, augstumu un virzību tuvākajām sešām stundām četras reizes dienā tiek saņemta no Londonas kolēģiem, kuri ar satelīta palīdzību veic gan vulkāna, gan tā radīto izmešu novērošanu un analīzi. A.Kajavčenko apliecināja, ka vienu no būtiskākajiem bīstamības noteicējiem – mākoņa blīvumu - Londonas meteorologi nav mērījuši, jo tā ir sarežģīta un dārga procedūra.

“Satelīta uzņēmumi ir ļoti skaidri, un tāpat ir redzams, ka tas ir pietiekami blīvs, lai radītu draudus tam cauri lidojošām lidmašīnām,” pārliecināta LVĢM Aviācijas prognožu daļas vadītāja, lai arī neslēpa, ka starptautiski noteiktos standartus, kas kritērijus prognožu sniegšanai, pēc šā gadījuma būs nepieciešams pārskatīt. “Nav pareizi, ka tik nopietni lēmumi par gaisa satiksmes slēgšanu vai atvēršanu ir jālemj pēc tik nedaudziem un virspusējiem standartiem,” viņa teica.

Lidostas Rīga preses sekretārs Mārtiņš Langrāts apliecināja, ka lidosta ir gatava jebkurā brīdī nodrošināt gan pasažieru avioreisu lidojumus, gan izmēģinājuma lidojumu veikšanu, taču īstas skaidrības šobrīd nav ne vienā, ne otrā jautājumā. M.Landgrāts norādīja, ka kopš ceturtdien atcelti visi avioreisi, lidostas negūtie ieņēmumi jau sasnieguši 190 000 latu.

(papildināta ar informāciju no airBaltcis - lidojumi atcelti līdz otrdienas 9:00)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfdf

Otrdien, 20.aprīlī ir atcelti visi reisi līdz plkst. 09:00 (Rīgas laiks) / 06:00 (UTC) un attiecīgie reisi atpakaļ uz Rīgu, informē airBaltic


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas