Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ne visi atstarotāji garantē gājēju drošību

Tieši puse Latvijā pārbaudīto atstarotāju neatbilst drošības standartiem un tumsā nepietiekami atstaro gaismu, apliecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktā izpēte. Tādējādi Latvijā masveidā ieplūst nederīgi atstarotāji, kas pārāk mazo izmēru un to ražošanā izmantotā lētā materiāla dēļ auto lukturu gaismas atstaro vien 30—50 metru attālumā. Standarts Eiropā un arī citviet pasaulē ir vismaz 150 metru.

Dienas eksperiments rāda, ka Maxima sadarbībā ar Valsts policiju (VP) rīkotajā kampaņā Atstarotāju policija dalītie atstarotāji redzami tikai 85 metru attālumā, kas ir krietni mazāk nekā kritiskā robeža. Kampaņā 1. un 2.klašu skolēniem kopš oktobra bez maksas izdalīti 150 tūkstoši atstarotāju.

To uzzinot, VP darbinieki, dalot bērniem šos atstarotājus, uzsvēra, ka tie ir tikai suvenīri. Z.Maskaļonoka skaidro, ka VP ir tikai "atstarojošo kulonu izplatītāji", turklāt "neatbilstība standartam nenozīmē, ka šāds atstarotājs nevar pasargāt gājēju — lai arī tas atstaro mazākā attālumā, ir stipri lielākas izredzes būt pamanītam". VP pārstāve gan atzīst: "Ja zinātu iepriekš, nebūtu iesasistījušies." VP nupat iepirkusi "visiem standartiem atbilstošus atstarotājus", kurus plānots par velti dalīt Latvijas skolās policijas rīkotajā Drošības dienā.


Žurnālista Aleksandra Vorobjova rakstu “Atstarotāji, kuri neatstaro” lasiet otrdienas Dienā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas