Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nelikumīgi "nogrieztās" pensijas atmaksās vienā maksājumā - aprīlī; naudu varēs arī mantot

Pensionāri valdības nelikumīgi samazinātās pensijas saņems vienā maksājumā aprīlī. Par to ceturtdien vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. "Šodien komisijas deputāti un uzaicinātās amatpersonas bija vienisprātis, ka pensiju atmaksa jāuzsāk nekavējoties. Finanšu ministrs klātienē apliecināja, ka līdzekļi šim mērķim ir pieejami, tādēļ jautājums ir tikai tehnisks – cik ilgs laiks nepieciešams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai atsāktu izmaksāt pilnas pensijas, veiktu aprēķinus un atmaksātu ieturēto," skaidro komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Lai regulētu ieturētās pensijas daļas atmaksu, būs nepieciešams speciāls likums, un to komisija sadarbībā ar speciālistiem sagatavos visdrīzākajā laikā. Šodien panākta vienošanās, ka pensionāri ieturēto naudu saņems aprīlī, turklāt vienā maksājumā. Šāds risinājums neprasīšot liekus administratīvos izdevumus un ir ātrākais iespējamais, jo ir nepieciešams laiks, lai aprēķinātu atmaksājamās summas ap pusmiljonam pensionāru. Savukārt pilnas pensijas tiks izmaksātas jau par februāri. Lai to izdarītu, jauns likums vai likuma grozījumi nav nepieciešami. Kā informēja Labklājības ministrijas pārstāvji, ja sirmgalvis būs aizgājis viņsaulē, nesagaidot ieturētās pensijas atmaksu, to varēs saņemt viņa mantinieki.

Atgādinām, ka likums, kas stājās spēkā 1.jūlijā, paredzēja vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 10%, savukārt strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu — par 70%. Šajā laikā strādājošo pensionāru skaits samazinājies aptuveni uz pusi. Kopumā pensiju samazināšana skāra 475,3 tūkstošus cilvēku.

Satversmes tiesa šādu pensiju samazināšanu atzina par nelikumīgu un lika pensijas atmaksāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas