Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nevar apgalvot, ka Vispa uzbrukušie hakeri nākuši no Latvijas

Kibernoziegumu izmeklētāji Latvijas policijā pagaidām nesteidzas paziņot, ka uzbrucēji nākuši no Latvijas. To būtu nekorekti teikt, komentēja policijā. Taču vēl nav skaidrs, vai Latvijā par to tiks rosināta izmeklēšana. Nav iespējams pilnīgi droši apgalvot, ka hakeri, kas uzbrukuši Lielbritānijas interneta sakaru nodrošinātājam Vispa nākuši no Latvijas, tā portālam Diena.lv norādīja arī Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs.

"Šādi uzbrukumi parasti ir saistīti ar uzņēmumu komerciālo darbību un tie bieži ir mēģinājumi traucēt konkurentiem. Tomēr ir bijuši arī gadījumi, kad tādā veidā notikusi izspiešana - ja nesamaksāsiet, uzbruksim jūsu datorsistēmai," Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārstāvis Aleksandrs Buko stāstīja portālam.

No kurienes nāk uzbrukums, iespējams noteikt pēc to īstenojošo datoru IP adresēm. "Parasti tas notiek no "botu" tīkliem – tie ir zombēti datori, kuru īpašnieki paši varbūt par to nemaz nezina," teica LIA vadītājs. Kiberuzbrukumu organizētājus parasti ir ļoti grūti atrast, jo "botu" tīklus šādu mērķu īstenošanai iespējams vienkārši izīrēt uz pāris stundām. Tādēļ nevar apgalvot, ka organizatori bijuši no Latvijas.

A.Buko gan uzskata, ka pastāv reālas iespējas sameklēt vainīgos. Tomēr tas visdrīzāk izdarāms tikai sadarbojoties ar ārvalstu kolēģiem. "Visā pasaulē ir izveidots tīkls reaģēšanai uz šādiem uzbrukumiem. Arī Latvijā ir Datu drošības incidentu reaģēšanas vienība, ko izveidoja pirms diviem gadiem pēc kiberuzbrukumiem Igaunijā," klāsta A.Buko. Vienība īslaicīgi atslēdz no interneta datorus, no kuriem noticis uzbrukums, un meklē tā cēloņus un sekas.

Juridiski nodarījums noticis Lielbritānijā. "No juridiskā viedokļa atšķirības starp kiberuzbrukumu un fizisku uzbrukumu nav. Vienīgi uzbrucējs var fiziski neatrasties tajā valstī, kur notiek uzbrukums. Tikpat labi viņš  var zvanīt uz citu valsti," skaidroja V.Šeļmanovs-Plešs.

Jau ziņojām, ka apjomīgs hakeru uzbrukums no Latvijas uz pusi dienas apturējis Lielbritānijas interneta sakaru nodrošinātāja Vispa darbību.

Pret Vispa serveriem vērsts tā dēvētais sadalītais servisa atteikuma (DDOS) uzbrukums, bombardējot serverus ar nepārtrauktām instrukcijām, lai izraisītu to pārslodzi un tam sekojošu serveru "uzkāršanos", bet kompānija izsekojusi, ka uzbrukums nācis no Latvijas.

Vispa ir interneta sakaru nodrošinājuma kompānija, kura Lielbritānijā darbojas kopš 1999.gada. Tā piedāvā arī telefonsakarus nodrošinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas