Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Neviena partija nav pārsniegusi atļauto izdevumu apmēru, vistuvāk tam bija ZZS

Pēdējā dienā pirms aģitācijas materiālu izvietošanas aizlieguma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis, ka kāda partija būtu pārsniegusi likumā noteikto pieļaujamo izdevumu apmēru.

Saskaņā ar likumu politiskajām partijām ir noteikti priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi konkrētu ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanai – reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumiem un labdarībai. Šo izdevumu apmērs nedrīkst pārsniegt 282 559,62 latus, ja politiskā organizācija vai to apvienība ir iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstu visos piecos vēlēšanu apgabalos.

KNAB apkopotā informācija liecina, ka Šlesera Reformu partija LPP/LC (ŠRP LPP/LC) aģitācijas pasākumiem ir iztērējusi 94,8% atļautā finansējuma, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – 97,4%.

"Vienotība" iztērējusi 79,54% no 282,5 tūkstošiem, bet "Saskaņas centrs" – 77,53% no likumā pieļautajiem tēriņiem.

Zatlera Reformu partija aģitācijai iztērējusi mazliet vairāk par pusi – 65,30%.

Savukārt piecas partijas vai to apvienības kampaņai izlietojušas mazāk par 19% no pieļaujamajiem līdzekļiem, bet trīs partijas šādam nolūkam vispār nav tērējušas finanšu resursus.

Pērn notikušajā vēlēšanu kampaņā četri politiskie spēki bija sasnieguši vismaz 50% no pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēra, bet pārējie deviņi – mazāk par 15%.

11.Saeimas priekšvēlēšanu perioda noslēgumā būtiski palielinājies ar politiskajām partijām un to apvienībām nesaistīto personu skaits, kuras savā vārdā veica priekšvēlēšanu aģitāciju – KNAB ir saņēmis informāciju par 41 šādu personu, tomēr, salīdzinot ar 2010.gadā notikušo vēlēšanu kampaņu, to skaits ir samazinājies – pērn šādu personu bija 85.

Pārbaužu ietvaros KNAB atsevišķi vērtē šo personu veiktās aģitācijas iespējamo saistību ar partiju kampaņām. Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Vienā gadījumā KNAB ir informējis kādu ar partijām nesaistītu personu, ka tās plānotie priekšvēlēšanu izdevumi pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo apmēru, kā dēļ aģitācija netika veikta par summu, kas pārsniegtu atļauto apmēru.

Citā gadījumā KNAB pieņēma lēmumu aizliegt ar partijām nesaistītai personai izvietot turpmāk plānoto priekšvēlēšanu aģitāciju, jo tā bija jau pārsniegusi pieļaujamo izdevumu apmēru.

KNAB atgādina, ka piektdien un vēlēšanu dienā ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana radio, televīzijā, publiskās vietās, preses izdevumos un internetā, kā arī to izplatīšana un izvietošana publiski pieejamās vietās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem, kā arī iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem iedzīvotāji aicināti informēt policiju.

Savukārt KNAB var sniegt informāciju par iespējamajiem slēptās aģitācijas gadījumiem.

Patlaban KNAB ir saņēmis 56 iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem aģitācijas veikšanā, bet pērn – 112. Šogad, salīdzinot ar 2010.gada vēlēšanām, priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir divas reizes īsāks.

Ja politiskajām partijām, to apvienībām vai ar tām nesaistītajai personai noteiktā pieļaujamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegumu KNAB konstatēs pēc priekšvēlēšanu aģitācijas perioda beigām, tad KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot attiecīgajai partijai vai personai ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēram.

Vienlaikus KNAB vērš uzmanību, ka saskaņā ar likumu par visiem ar vēlēšanu kampaņu saistītajiem izdevumiem politiskajām partijām un to apvienībām ir jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija 30 dienu laikā pēc Saeimas vēlēšanām.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību publiskot informāciju par atklātajiem pārkāpumiem un pieņemtajiem lēmumiem KNAB ir tiesīgs pēc visu partiju iesniegto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaužu pabeigšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas