Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

No 1. februāra pretsāpju gēli būs recepšu zāles

Sākot ar 1.februāri, vairāki pretsāpju un pretiekaisuma gēli, kas satur ketoprofēnu, tostarp populārais Fastum gēls, būs recepšu zāles, informē Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sadarbībā ar ketoprofēna gēlu ražotājiem lēmumu par zāļu izsniegšanas kārtības maiņu pieņēmusi pacientu drošības dēļ, lai veicinātu stingru zāļu lietošanas noteikumu ievērošanu un pacientu uzraudzību. 

Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu ādas reakcijas, kas var rasties, ultravioletam starojumam - saules gaismai un starojumam solārijā - pakļaujot ādas apvidus, uz kuriem uzklāti ketoprofēna gēli. Dati liecina, ka dažkārt ādas reakcijas var izpausties smagi, radot nopietnus veselības traucējumus.

Latvijā reģistrēti ketoprofēna gēli Begsan 25 mg/g gels, Fastum 2,5 % gēls, Ketonal 25 mg/g gels, Ketoprofen Sopharma 25 mg/g gēls, Profenid 25 mg/g gels un Spinax 25 mg/g gēls. 

Pretsāpju un pretiekaisuma gēlus, kas satur ketoprofēnu, lieto nelielu traumu, cīpslu iekaisumu (tendinīta), mazo locītavu osteoartrīta, akūtu sāpju muguras lejasdaļā un vēnu iekaisuma (flebīta) gadījumā.

Ketoprofēnu saturošo gēlu iepakojums pakāpeniski tiks nomainīts atbilstoši recepšu zāļu iepakojumam. Informācija par ketoprofēna gēlu lietošanas noteikumiem pacientam jāsaņem no ārsta, kurš parakstīs zāles. Savukārt aptiekā farmaceits kopā ar zālēm izsniegs informatīvu materiālu ar norādījumiem, kas stingri jāievēro. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas