Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nobremzē atsevišķiem politiķiem izdevīgās izmaiņas; Pilātei sajūk priekšlikumi

Pēc tam, kad divas Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātes Skaidrīte Pilāte un Baiba Rivža ceturtdien no rīta bija sapratušas, ka abu iesniegtie grozījumi Privatizācijas pabeigšanas likumā ir "nopietnāk jāizdiskutē", Saeima ar pārliecinošu balsu vairākumu nobalsoja pret abu iesniegtajiem grozījumiem.

Tie valsts budžetam varēja nest vairāku miljonu latu zaudējumus, jo pieņemšanas gadījumā ļautu būtiski samazināt jau līdz šim privatizēto valsts un pašvaldību zemesgabalu cenas. Vērtīgus, par aptuveni 20 miljoniem latu no valsts un pašvaldības pirktus zemesgabalus 2008.gadā ieguva ar Andra Šķēles (TP) un Aināra Šlesera (LPP/LC) interesēm saistīti uzņēmumi, kas apsaimnieko Andrejsalu. Visa pirkuma summa par Andrejsalu aizvien nav nomaksāta, atlikusī vērtība, kas jāsamaksā, ir aptuveni desmit miljoni latu.Notikumi ap šiem grozījumiem Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā, kurus asi kritizēja Vienotības partijas, ceturtdien no rīta Saeimā risinājās strauji un brīžiem pat komiski.Par to, ka abas ZZS deputātes nav īsti sapratušas, ko iesniedza, medijiem paziņoja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Saeimas plenārsēdes pirmajā starpbrīdī nekavējoties tika sasaukta Tautsaimniecības komisijas sēde, kura pēc abu deputāšu atskārsmes vēlreiz lēma par iesniegtajiem grozījumiem. Šoreiz, atšķirībā no trešdienas sēdes, komisija tos neatbalstīja. Saeimas plenārsēdē Privatizācijas pabeigšanas likums nonāca ap pusdienlaiku.

Tad tribīnē kāpa S.Pilāte. Tajā brīdī radās nelielas jukas, jo nebija īsti skaidrs, vai viņai kopā ar B.Rivžu iesniegtie grozījumi jāatsauc, vai nē. Deputātes teikto pārtrauca izsaukumi no zāles. Beigās viņa gan paziņoja, ka atsauc abu iesniegtos priekšlikumus, jo tie prasot lielākas diskusijas un skaidrojumu.

Atsaucot priekšlikumu, S.Pilāte aicināja neatbalstīt arī priekšlikumu, kas regulē līdzvērtīgas zemes piešķiršanu un neattiecas uz pirvatizācijas cenas pārskatīšanu. Beigās gan Saeima noraidīja kritizētos priekšlikumus un atbalstīja grozījumus, kas attiecas uz līdzvērtīgas zemes piešķiršanu.

Pilsoniskās savienības pārstāve Ilma Čepāne no tribīnes ironiski teica: "Redziet, kā notiek, ka dažkārt paļaujamies un parakstām priekšlikumus, ko paši nesaprotam. (...) Vajadzētu orientēties likumos, par kuriem balsojam."

Tiesa, trekns punkts diskusijai par strīdīgajiem grozījumiem Privatizācijas pabeigšanas likumā, kas ļautu mainīti cenu arī par jau noslēgtiem darījumiem, netika pielikts, jo, kā atzina atbildīgās komisijas pārstāvis Māris Ārbergs, komisijā esot panākta vienošanās pie grozījumu apspriešanas atgriezties rudens sesijā, lai izskatītu un izdiskutētu to lietderību parastajā kārtībā, proti, trīs lasījumos. Jāatgādina, ka ceturtdien Saeimā Privatizācijas pabeigšanas likums tika skatīts steidzamības kārtībā, līdz ar to ceturtdien tas izskatīts galīgajā lasījumā.

Pret priekšlikumiem balsoja arī Tautas partijas deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas