Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Norvēģijā satraukums par viesstrādnieku no Latvijas dzīves apstākļiem

Norvēģijas lielākais dienas laikraksts Aftenposten divas dienas pēc kārtas lielu uzmanību veltījis latviešu strādnieku dzīves apstākļiem norvēģu būvuzņēmumā Maxbad, kura specifika ir vannasistabu remonts. 20 kvadrātmetru lielā telpa kādā pagaidu barakā kalpojusi kā virtuve un dzīvojamā telpa 10—18 strādniekiem, uz tualeti un dušu viņiem bija jāiet 50 metru, kur labierīcības ir ierīkotas Maxbad īpašniekam Odem Erikam Fangholam piederošajā stallī. Īsi sakot — dzīves apstākļi neatbilst Norvēģijas nolikumiem par ugunsdrošības un sanitārajiem apstākļiem strādnieku dzīvojamajās telpās. To apstiprina attiecīgo kontrolējošo iestāžu pārstāvji — ūdens un kanalizācija ievilkti nelikumīgi. Vispārējā kopaina ir tāda, ka barakās, kādas tās ir, nav iespējams dzīvot.

Nepatīkamo smaku telpās žurnālisti var tikai aprakstīt, jo foto atklāj vien šaurību, nekārtību un netīrību. Neviens no strādniekiem nav sūdzējies par aukstumu, kaut arī laikrakstam kļuvis zināms, ka elektrība un līdz ar to apsildīšana barakās vakaros tikusi atslēgta. Pēc raksta pagājušās ceturtdienas izdevumā visi Maxbad Latvijas viesstrādnieki esot pazuduši, domājams,

aizsūtīti atpakaļ uz Latviju, arī īpašnieks O.E.Fanghols vairs neatbildot uz jautājumiem. Uzņēmums norāda, ka viņš atrodoties Latvijā līdz nākamās nedēļas vidum un telefoniski neesot pieejams. Kā liecina Uzņēmumu reģistra dati, kas atrodami Lursoft datu bāzē, Latvijā O.E.Fangholam pieder SIA Baltic Viking, kas nodarbojas ar autotransporta līdzekļu pārdošanu, bet pagājušā gada augustā sākta firmas likvidācija. Tajā pašā mēnesī viņš reģistrējis citu firmu.

Ja Aftenposten rīcībā esošo darba līgumu kopijās minētās summas atbilst patiesajām izmaksām, tad viesstrādnieki Norvēgijā saņēmuši ap 900 latu mēnesī, kas Latvijas apstākļiem būtu labs atalgojums, bet ir vismaz uz pusi mazāk nekā norvēģu strādnieku alga līdzīgā amatā. Turpretī uzņēmuma īpašnieks, kas esot viens no bagātākajiem cilvēkiem savā pašvaldībā, bankā uzkrājis turpat vai miljonu latu.

Par spīti tam, ka daudzi baraku kaimiņi par aizdomīgo "kopmītni" bija vairākkārt ziņojuši Nannestādes pašvaldības darba drošības uzraudzības inspekcijai un pat policijai, neviens par latviešu strādniekiem nebija licies zinis, pirms par šo apspiešanu neparādājās raksts Aftenposten pirmajā lapā. Pēc raksta gan minētajai inspekcijai, gan vēl citām institūcijām atradās septiņi kontrolieri, kuri devās apsekot viesstrādnieku dzīves apstākļus, bet tad jau viņu ierašanās bija novēlota — vai strādnieki atlaisti, paslēpti, apklusināti vai iebiedēti, nevienam nav izdevies uzzināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas