Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Notiekošo uztver kā Vējoņa un Āboltiņas saspēli

Vienotības valdei vairs nav jāizvirza premjera kandidāts, kā arī nav jāatsauc valdes un frakcijas balsojums, kurā vairākuma atbalstu ieguva Vienotības līdere Solvita Āboltiņa. Viņa šādi skaidroja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojumu, ka viņš pārņem iniciatīvu nākamā valdības vadītāja izvēlē, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Āboltiņa apstiprināja, ka viņas kandidatūra nav atsaukta. "Vienotības lielākā problēma ir sašķeltība," sacīja partijas līdere. Viņa Vienotības kandidātam varot garantēt 17 balsis, bet esošajai trīs partiju koalīcijai tik un tā būtu vairākums - 55 deputāti.Pēc ilgāka pārtraukuma atkal tiekoties ar žurnālistiem, Āboltiņa atturējās atbildēt uz jautājumiem konkrētāk un nenosauca arī premjera kandidātus no kolēģu vidus. Viņa vairākkārt atkārtoja, ka Valsts prezidents nominēs nākamo valdības vadītāju. Vienotības līderes sacītais tikai apstiprina to, ka Vējonis ir pasniedzis Vienotībai palīdzīgu roku, lai tā nesāpīgāk izkļūtu no sarežģītās situācijas, kādā nonākusi - partija nobalsoja par Āboltiņu, bet viņa nevar nodrošināt visu tagadējās koalīcijas partiju atbalstu. Taču prezidents arī norādīja, ka konsultēsies ar partijām un potenciālajiem pretendentiem uz valdības vadītāja amatu, no kā var secināt, ka ne bez Vienotības ziņas šī izvēle tiks izdarīta.Saeimas deputāte Ilze Viņķele Dienai sacīja: "Man ir sajūta, ka tā ir saspēle starp Valsts prezidentu un Solvitu Āboltiņu." Vienošanās būtība varētu būt, ka Valsts prezidents Vējonis neprasa partijai atsaukt savas līderes nomināciju, bet Āboltiņa savukārt "apsolās piegādāt ticamu premjera kandidātu". Valsts prezidents arī ir norādījis, ka vēlētos, lai nākamais valdības vadītājs būtu no Vienotības. Uz vaicāto, kāpēc valdē netika rosināts sākt diskusiju par kandidātiem,Viņķele atbildēja, ka šādi mēģinājumi ir bijuši, bet Āboltiņa ir aicinājusi uzticēties viņai un sarunu grupai. Jāatgādina, ka sarunu grupā sākotnēji bija ne tikai Āboltiņa un ģenerālsekretārs Artis Kampars, bet arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un Saeimas deputāts Andrejs Judins. Kozlovski premjera amatā vēlējās redzēt valdības vadītāja Laimdota Straujuma.Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks arī Dienai atzina, ka šī situācija ir specifiska, "jo sanāks jocīgi, ja Valsts prezidents premjera amatam nominēs nevis partijas izvirzīto kandidātu, bet kādu citu". Pabriks ļoti cienot Valsts prezidentu Vējoni, bet viņa paziņojums nozīmē atkāpšanos no partiju un parlamenta lomas, jo skaidrs ir, ka Valsts prezidents var izvirzīt tikai tādu cilvēku, kuram būs savas partijas un Saeimas vairākuma atbalsts.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 5.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas