Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Obamas efekts

Pēdējos divos mēnešos esmu bijis astoņās ASV pilsētās — Bostonā, Ņujorkā, Vašingtonā, Hjūstonā, Čikāgā, Losandželosā, Sanfrancisko un Sietlā. Fu! Man saglabājušās vairākas sajūtas.

Pirmkārt, ja jums jābrauc no pilsētas uz pilsētu ASV, būtu labāk, ja jūs rastu iespēju ceļot ar vilcienu. Amerikāņu lidsabiedrības ir diezgan drausmīgas. Tām paveicies, ka naids pret konkurenci valstī, kura apgalvo, ka esot brīvā tirgus kapitālisma dzimtene, nav ļāvis Āzijas aviosabiedrībām iespiesties viņu iekšzemes tirgū. Vai amerikāņu avioceļotāji zina, cik īstenībā slikta ir apkalpošana, kuru viņi saņem?

ASV lidostas ir tikpat šausmīgas kā Lielbritānijā, varbūt pat vēl šausmīgākas. Oskars pienākas Losandželosai ar padomju tipa rindām pie drošības pārbaudes. Kā tas nākas, ka Amerika mums devusi Silīcija ielejas ārkārtīgo radošo potenciālu un trešās pasaules infrastruktūru?

Taču, lai cik nožēlojami būtu gaisa ceļojumi Amerikā, kad jūs sasniedzat savu ceļamērķi, tas joprojām spēj pārsteigt ar savu skaistumu. Ezermalas arhitektūra Čikāgā, skats uz Pjudžitsaunda līci Sietlā (viena no manām iecienītākajām pilsētām). Skats pār Sanfrancisko līci no Noba kalna. Parka avēnija Ņujorkā jaukā vēla pavasara rītā. Tās visas, Frenka Sinatras vārdiem runājot, ir "mana tipa pilsētas".

Šobrīd eiropieti — vismaz šo eiropieti — pārsteidz relatīvais optimisms visās šajās pilsētās. Jā, ekonomikas ziņas ir bijušas un joprojām ir drūmas. Liela daļa automobiļu industrijas ir bankrotējusi. Tiek slēgti automobiļu dīleru centri. Māju cenas vēl aizvien ir pamirušas. Bezdarbs un budžeta deficīts strauji palielinās. Taču nav tādas nomāktības sajūtas, kāda jūs pārņem Lielbritānijā un lielā daļā Eiropas.

Manuprāt, tas lielā mērā ir tradicionālā verdošā amerikāņu entuziasma rezultāts — uzskats, ka tas, kas krīt lejā, agri vai vēlu atlēks atpakaļ augšā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc lielāko daļu no 150 gadiem Amerika ir devusi ceturto daļu vai vairāk no pasaules produkcijas.

Taču darbojas vēl viens faktors.

Mēs bieži runājam — tas ir labs marksistu arguments — par ekonomikas ietekmi uz politiku. Un to mēs nesen redzējām Lielbritānijā. Brūk ekonomika, un tai līdzi brūk leiboristu valdības reputācija.

Lielbritānijas leiboristu valdība ir kļuvusi tik nepopulāra, cik vien tas iespējams. Tā cieta katastrofālu neveiksmi nesenajās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Premjerministru Gordonu Braunu notur amatā viņa ministru kalkulācijas, ka atbrīvošanās no viņa izraisītu pirmstermiņa vēlēšanas, kurās viņi smagi zaudētu.

Taču kā ir ar politikas ietekmi uz ekonomiku? To, manuprāt, jūs tagad redzat ASV. Ekonomika var izskatīties slikti, taču prezidents izskatās lieliski. Par spīti visuresošās Fox News pūliņiem, prezidents Baraks Obama dominē, apbur un iedveš entuziasmu amerikāņu vēlētāju auditorijai — patērētājiem, strādniekiem, investoriem, visiem kā vienam. Viņš ir, kā viņu nodēvēja kāds amerikāņu komentētājs, Īstais.

Šķiet, ka Obamam ir visi politiskie talanti, un viņš iztur arī rakstura pārbaudi. Vēl vairāk, viņa sieva ir zvaigzne pati par sevi. Ieslēdziet jebkuru televīzijas kanālu, un tur viņi ir: šarmanti, pieklājīgi un eleganti. Tādējādi, kaut arī ekonomiskie skaitļi var izskatīties slikti, valsts politiskā vadība izskatās lieliski. Un, ja jūs esat amerikānis, jūs redzat, ka citās pasaules valstīs, it īpaši Eiropā, cilvēki saka: "Ja vien viņš būtu mūsējais."

Es pats esmu viņa cienītājs — cienītājs ar divējādām bažām. Pirmkārt, kas notiks, ja politika nepārtrumpos ekonomiku un Obamas politika nesāks atveseļošanās procesu? Tad vecie politiskie aprēķini var ievākt savu drūmo nodevu. Ja līdz gada beigām nebūs nekādu atveseļošanās pazīmju, aptauju rezultāti var sākt griezties uz otru pusi. Obama ir pietiekami apķērīgs, lai to saprastu.

Kāpēc gan — un tās ir manas otrās bažas — viņš uzkrauj tik lielu daļu nastas uz saviem pleciem? Katru dienu, katrā ziņu biļetenā viņš ir tas, kurš pasūta mūziku. Viņš varētu iebilst, ka tas viņam jādara. Ir tik daudz jautājumu, sākot no veselības aprūpes līdz Tuvajiem Austrumiem, kuriem nepieciešama viņa uzmanība. Es tikai bažījos par garlaicības faktoru. Ja jūs pieņemat, ka pārvaldīšana ir kā vēlēšanu kampaņa — ka jums jābūt debašu topā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā —, vai tiešām varat gaidīt, ka būsiet pieprasīts ilgi? Vai neriskējat, ka jūsu būs par daudz, pat ja esat apķērīgs kā velns?

Ceru, ka es maldos. Baraks Obama ir zvaigzne. Pasaulei tāda ir vajadzīga. Taču tai vajadzīga tāda zvaigzne, kas spoži spīdētu vēl vairākus gadus.

Publicēts sadarbībā ar Project Syndicate

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas