Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Oficiālā vizītē Rīgā ierodas Merkele, kas pērn glāba Latviju

«Viņa ir nežēlīga spēka spēlētāja, kura dara to, kas vajadzīgs, tomēr pamanās radīt pārspīlētu ikdienišķuma iespaidu, turpinot pati iet iepirkties un stāvot rindā vietējā lielveikalā,» ar šādiem vārdiem britu laikraksts Daily Telegraph ļoti trāpīgi raksturo Eiropas politikas aprindu spožāko sieviešu dzimuma superzvaigzni Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Ietekmīgākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vadītāja pirmdienas vakarā ierodas divu dienu vizītē Rīgā, tādējādi apliecinot, ka ir novērtējusi Latvijas centienus dižķibeles seku likvidēšanā.

A. Merkele Latvijā ierodas laikā, kad uz viņu ar cerībām raugās pat vecās ES valstis. Miljoniem eiropiešu viņā saskata spēcīgo līderi, kas glābs parādos iestigušās valstis un izvedīs 27 valstu bloku no pagrimuma. Kanclerei tas nav viegls uzdevums. «Visnelaimīgākā eiropiete šobrīd varētu būt persona, kam ES visvairāk uztic izvešanu no nemierīgajiem ūdeņiem - Vācijas kanclere Angela Merkele. Iespiesta starp diviem pavēlniekiem - neapmierinātās vācu publikas un sadusmotās ES, kas staipīta pārāk daudzos virzienos un beidzot, krīzei progresējot, sastingusi», - neapskaužamo situāciju izvērtē žurnāls Foreign Policy. Grieķijas meli un parādi, izdevumu cirpšana pašā Vācijā, Austrumeiropas valstu lūgumi pēc palīdzības - kanclerei netrūkst iemeslu galvassāpēm.

Diena arī atgādina, ka, pateicoties Angelas Merkeles pretimnākšanai, pērn Latvijai izdevās pārstrādāt starptautiskā aizdevuma nosacījumus un ieplūdināt naudu iztukšotajā kasē.

V. Dombrovskis ieradās Vācijā 29. aprīlī, un masu mediji ziņoja, ka A. Merkele izrādījusi dziļu interesi par iekšpolitisko situāciju un procesiem Latvijā - sociālajām un strukturālajām reformām, bezdarba līmeni, pabalstu un pensiju apjomu, kā arī Latvijas valdības piedāvātajiem risinājumiem. Viņa atzina, ka tik dramatiska IKP krituma apstākļos vienošanos ar aizdevējiem nav iespējams izpildīt. «Izšķirošās sarunas notika divatā, bez tulkiem un padomniekiem. Abi vadītāji izgāja no telpas, un pēc īsa brīža Latvija bija ieguvusi Vācijas atbalstu,» atminējās Dienas avots, piebilstot, ka sarunas notikušas vācu valodā. Tas varēja atstāt iespaidu uz kancleri, jo vācieši ļoti novērtē, ja svešzemnieki prot viņu valodu. Iespējams, sapratni veicināja arī tas, ka abi pēc izglītības ir fiziķi.

Pilnu rakstu "Uz Merkeli cer gan vecā, gan jaunā Eiropa" meklējiet Dienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas