Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Opozīcija par Valsts prezidenta runu izrāda lielāku prieku nekā koalīcija

Savā uzrunā Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē, kas ir priekšgājējas Vairas Vīķes–Freibergas iedibināta tradīcija, Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien atgādināja pērnā gada lietussargu revolūciju, to saistot ar valsts varas nespēju sabiedrībai izskaidrot savu rīcību. "Valdības kļūdas radīja politiskās uzticības krīzi, kas kā sniega pika, veļoties no kalna, nogāza pašu valdību.

Vai no tā ir gūta mācība?" vaicāja V.Zatlers, kas pēc uzrunas palika sēžu zālē, turpinot vērot deputātu uzstāšanās un uzvedību sēdē, kurā bija tikpat trokšņaini kā citkārt. Viņš aicināja padomāt par likumu kvalitāti, sīkpartiju veidošanās riskiem, kā arī mudināja visas politiskos procesos aktīvās partijas korupcijas apkarošanu izvirzīt par vienu no galvenajiem uzdevumiem.

Jaunā laika deputāts Krišjānis Kariņš, kas pirms gada skaļi iebilda pret V.Zatlera ievēlēšanu amatā, tagad piesteidza viņam izteikt atzinību. Savukārt Tautas partijas līderis Aigars Kalvītis, nometis žaketi, ērti iekārtojās uz palodzes un labu laiku tērzēja ar Gunti Blumbergu no ZZS, tā radot iespaidu, ka prezidenta runa viņiem nav likusi aizdomāties. "Mūsu valstī katrs varas līmenis pilda savu funkciju. Prezidents izteica savu vērtējumu, ko ņemam vērā, bet, ko nevar uztvert kā tiesas spriedumu," Dienai sacīja A.Kalvītis. Visvairāk viņu sarūgtinājusi deputātu apsaukāšanās V.Zatlera klātbūtnē, kas sākusies ar Ilmas Čepānes (Pilsoniskā savienība) runu par algu jautājumu valsts pārvaldē, kurā viņa nevietā esot piesaukusi A.Kalvīti kā stabilitātes garantu. Tad savukārt Juris Dobelis (TB/LNNK) izsmejoši izteicies par pašu I.Čepāni, ironizējot par viņas vēlmi atstāt Parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kuru I.Čepāne pēc tam nodēvēja "par pilnīgi bezjēdzīgu".

J.Dobelis vēlāk Dienai sacīja, ka viņš runātu neatkarīgi no tā vai zālē ir, vai nav Valsts prezidents. J.Dobelis pēc tam esot piegājis pie V.Zatlera apvaicāties, kā prezidents te jūtas, uz ko saņēmis atbildi, ka esot "tīri interesanti". TB/LNNK frakcijas priekšsēdis Māris Grīnblats domā, ka J.Dobelis ir uzstājies savā tradicionālajā stilā, kuru mainīt diezvai izdosies. Valsts prezidenta runa M.Grīnblatam šķitusi pietiekami lakoniska, un V.Zatlers mēģinot izteikties par ļoti plašu jautājumu loku. Prezidents arī sagaidīja Saeimas balsojumu par otrreizējai caurlūkošanai nodoto Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas likumu.

K.Kariņš atklāja, ka ir prezidentam izteicis atzinību tieši par to, ka, apturot šo likumu, rezultātā ir panākta redakcija, kas neapgrūtinās Latvijas situāciju starptautiski. "Prezidenta runa bija negaidīta, jo viņš atļāvās šajā telpā par konkrētām lietām kritizēt tos, kas viņu ievēlēja amatā," teica K.Kariņš. Savā runā V.Zatlers arī aicināja politiķus atbildēt uz vairākiem jautājumiem, mudinot padomāt, kāpēc "esam nonākuši divu tautas nobalsošanu priekšvakarā"? Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs kā vērtīgāko prezidenta teiktajā minēja viņa ieteikumu varas partijām, kura neatbalsta referendumiem nodotos Satversmes grozījumus, kā arī pensiju likuma grozījumus, skaidrot savu pozīciju sabiedrībai. Saeimas sēdi Valsts prezidents vēroja vairāk nekā divas stundas, taču pēc tam tik nemanāmi atstāja parlamenta ēku, ka žurnālisti viņu nepaguva uzrunāt. V.Vīķe–Freiberga parasti bija pieejama medijiem arī parlamentā. Prezidenta preses sekretāre Inta Lase paskaidroja, ka Valsts prezidents V.Zatlers uz žurnālistu jautājumiem atbild katru trešdienu pēc tikšanās ar premjeru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas