Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Pagājušajā naktī Latvijā novērota ziemeļblāzma

Piektdienas vakarā, kā arī naktī uz sestdienu Latvijā atkal novērota ziemeļblāzma.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto neliela ziemeļblāzma bija redzama lielā Latvijas daļā, tā pārsvarā izpaudās kā bāli zaļgans loks tuvu apvārsnim ziemeļu pusē. Ziemeļvidzemē kāvi bija saskatāmi labāk, liecina Jāņa Šatrovska blogā "shauttra.blogspot.com" publicētās fotogrāfijas un videomateriāls no Burtniekiem.

Ziemeļblāzmu izraisīja magnētiskā vētra, kas sākās jau naktī uz piektdienu. Piektdien dienas gaitā tā pierima, bet vakarā no jauna pastiprinājās un kļuva mēreni stipra, sasniedzot sešu baļļu līmeni deviņu baļļu skalā. Saskaņā ar ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem Zemes magnētiskā lauka svārstības sestdienas rītā ir mazinājušās.

Magnētiskā vētra sākās pēc tam, kad Zemi sasniedza lādētu daļiņu, galvenokārt elektronu un protonu, plūsma no Saules, kas tika izsviesta uzliesmojumos nedēļas sākumā.

Iepriekš ziemeļblāzma Latvijā bija vērojama 1.marta vakarā. Pēdējā mēneša laikā ir palielinājusies Saules aktivitāte - notiek vairāk spēcīgu uzliesmojumu, tādēļ uz Zemes biežāk vērojama magnētiskā vētra un ziemeļblāzma.

Iepriekšējos trīs gados Saules aktivitāte bija ļoti zema. Vairāki pētījumi vedina domāt, ka tieši zemā Saules aktivitāte izraisīja pēdējo divu gadu aukstās ziemas Ziemeļeiropā, vēsta žurnāla "Ilustrētā Zinātne" marta numurs.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde vēl šā gada sākumā kārtējo reizi samazināja Saules aktivitātes prognozi. Saskaņā ar jaunāko prognozi pašreizējā - divdesmit ceturtā - Saules aktivitātes cikla kulminācija gaidāma 2013.gada vasarā, kad Saules plankumu skaits sasniegs 59.

Sākotnējās prognozes, kas tika izteiktas pirms vairākiem gadiem, paredzēja, ka Saules aktivitāte maksimumu sasniegs 2011.gadā, kad uz Saules būs pat 140 plankumu. Patlaban mēneša vidējais plankumu skaits ir 34.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas