Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pagarinās iespējas priekšlaikus pensionēties

Vēl trīs gadus varēs doties pensijā, nesasniedzot pensijas vecumu - 62 gadus. Tas paredzēts vienā no Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumiem grozījumiem pensiju likumā. Komisija piedāvā arī atcelt ierobežojumus pensiju indeksācijai un darba stāža piemaksām. Šie grozījumi kopumā valstij izmaksātu ap septiņiem miljoniem latu gadā, un tos paredzēts pieņemt steidzamības kārtībā vēl šajā Saeimas darba sesijā.

Gan atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP), gan premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) pārstāvis Edgars Vaikulis noliedz, ka pasākumi domāti kā atbildes gājiens gaidāmajam referendumam par pensiju likuma grozījumiem minimālās pensijas straujai paaugstināšanai no pašreizējiem gandrīz Ls 50 līdz vismaz Ls 135. "Mēs vienkārši darām savu darbu," tā A.Barča.

Saskaņā ar spēkā esošo pensiju likuma redakciju iespēja pensionēties priekšlaikus beidzas šā gada 1.jūlijā. A.Barča pastāstīja, ka grozījumi jāpagūst pieņemt līdz šim datumam. Tādā gadījumā vēl trīs gadus būs iespējams pensijā doties 60 gadu vecumā, līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai saņemot 80% no aprēķinātās pensijas. Šīs izmaiņas galvenokārt domātas, lai pensiju varētu saņemt cilvēki pirmspensijas vecumā, kuri ekonomiskās situācijas dēļ zaudējuši vai varētu zaudēt darbu, bet stāžs ir pietiekams, lai saņemtu pensiju. Trīs gadu termiņš izraudzīts, jo šis periods tautsaimniecībai varētu būt smags - jau tagad ārvalstu firmas šeit slēdz savas ražotnes, bez darba jau palikuši cukurfabriku darbinieki utt. Tiem pirmspensijas vecuma cilvēkiem, kuriem ir stabils darbs, gan vajadzētu censties tajā noturēties, pauda A.Barča.

Otrs komisijas priekšlikums paredz no nākamā gada piemaksas par darba stāžu maksāt neatkarīgi no pensijas apmēra. Šobrīd 40 santīmu piemaksu saņem tikai tie, kuru pensija nav lielāka par Ls 225, - par katru līdz 1996.gadam nostrādāto gadu. Trešais priekšlikums - nākamgad atcelt pēc inflācijas indeksējamo pensiju "griestus", tātad indeksēt plānots arī tās pensijas, kas pārsniedz Ls 225. Tas nodrošinās pensijas pieaugumu 13 000 pensionāru, kuriem līdz šim pensijas apmērs bija nemainīgs. Patlaban pensijas līdz Ls 150 indeksē aprīlī un oktobrī, bet pensijas robežās no Ls 150 līdz Ls 225 reizi gadā - oktobrī.

Nākamgad paredzēts no Ls 45 līdz Ls 60 paaugstināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, līdz ar to pieaugtu arī minimālās pensijas lielums. Labklājības ministrija uzskata, ka piemaksa par katru stāža gadu būtu jāceļ līdz vienam latam, bet I.Godmanis otrdien pauda - tas būs atkarīgs no valsts finansiālajām iespējām. Tāpat apsvērta iespēja atkārtoti mainīt indeksācijas kārtību - līdzīgi kā tas notika jau šopavasar, kad indeksējamo pensiju slieksnis tika pielīdzināts iztikas minimumam. Sociālo un darba lietu komisijai vēl priekšā arī to pensiju likuma grozījumu vētīšana, par kuriem savākti vēlētāju paraksti un varētu notikt referendums, taču šis darbs tikšot darīts ļoti rūpīgi un nākamnedēļ vēl nesākšoties, pauda A.Barča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas