Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Pagastu pārstāvji: Ciemi Latvijā izmirst

Aglonas novada Kastuļinas pagasta pārvaldes lietvedis Andrejs Rakovs portālam Diena.lv skaidroja, ka pagājušā gada beigās pagastā dzīvojuši aptuveni 915 iedzīvotāji - 2010.gada sākumā bijuši 975 iedzīvotāji.

Ar katru gadu iedzīvotāju skaits Latvijas novados sarūk. Ja turpināsies šāda tendence, ciemi Latvijā izmirs, portālam Diena.lv norāda satrauktie pagastu pārstāvji.

“Jaunatne aizbrauc strādāt, vecie paliek,” skaidroja A. Rakovs.

Engures pagastā pēc 2009. gada sākuma informācijas savu dzīvesvietu deklarējuši 2777 cilvēki, taču kad jāsāk skaitīt iedzīvotājus ciemos, skaitļu apjoms pamatīgi sarūk. Tā, piemēram, Ezermuižā pēc Engures novada domes informācijas ir 66 iedzīvotāji, toties Abragciemā- 17 iedzīvotāju.

Engures pagasta pārvaldes sekretāre Marija Tohva skaidroja, ka divu gadu laikā izmaiņas ir konstatētas minimālas, taču kāds ir patiesais iedzīvotāju skaits, nav zināms. Pat ja kāda ģimene devusies strādāt, piemēram, uz Dāniju, vēl joprojām tās locekļi ir deklarēti savā ciemā.

“Ezermuižā patlaban dzīvo 75 cilvēki, toties Abragciemā 21 iedzīvotājs. Piemēram pirmajā vietā iedzīvotāju skaita pieaugums ir tikai tādēļ, ka piešķirti četri sociālie dzīvokļi, kur deklarējušās jaunas personas,” norāda M.Tohva.

Riebiņu novads ir septiņu kilometru attālumā no rajona centra, un tajā apvienojušās sešas lauku pašvaldības: Galēnu pagasts, Riebiņu pagasts, Rušonas pagasts, Silajāņu pagasts, Sīļukalna pagasts un Stabulnieku pagasts. Iedzīvotāju skaits šajā novadā samazinās līdzīgi, kā citos novados, norādīja Riebiņu novada domes pārstāvis Rolands Nagļis.

“Ja 2009. gadā ir miruši 120 cilvēki, tad 2010. gadā to skaits palielinājies līdz 138 cilvēkiem. Tiesa gan, 114 no visiem 2010. gadā mirušajiem ir bijuši pensionāri,” atzina R.Naglis.

Arī dzimstība novadā samazinājusies. Ja 2009. gadā sagaidīti 27 jaundzimušie, 2010. gadā pasaulē nākuši tikai 24 iedzīvotāji.

“ Ir daļa, kas aizbrauc, ir daļa, kas paliek dzīvot ciemos. Ja ir stabils darbs, tad neaizbrauc. Pēc manām domām nevis līdzekļi nosaka palikšanu vai nepalikšanu, bet gan ģimenes stāvoklis. Darba situācija ir šaubīga, pašvaldība,ko spēj, to nodrošina,” atzina R.Naglis

Uz jautājumu, vai pagasta pārvaldi šādas izmaiņas apdzīvotībā sarauc, R. Naglis atbild: “Tas uztrauc, bet reāli, ko mēs varam darīt?”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas