Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pansionāta krāsmatās atrastas desmit bojā gājušo mirstīgās atliekas, atpazīšana prasīs laiku

Aprūpes centra krāsmatās patlaban jau atrastas desmit ugunsgrēkā bojā gājušo cilvēku mirstīgās atliekas, LTV tiešraidē 15.00 paziņoja valsts galvenā tiesu medicīnas eksperte Velta Volksone. Ņemot vērā ugunsgrēka intensitāti, mirstīgās atliekas ir stipri cietušas, tādēļ to atpazīšana prasīs ilgāku laiku.

Pēc pēdējās informācijas, ugunsgrēkā bez vēsts pazuduši 25 pansionāta iemītnieki.

Ziņas par Alsungas ugunsgrēkā cietušajiem un bezvēsts pazudušajiem tuvinieki var saņemt, zvanot Kuldīgas rajona policijas pārvaldei pa tālruni 33 74402, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā. Ziņas par to, kuros pansionātos un aprūpes centros izvietoti ugunsgrēkā izglābtie, var iegūt pa tālruni 33 51125.

Ugunsgrēku izdevies lokalizēt, taču ēkā turpinās gruzdēšana. Notikusī ugunsnelaime ir traģiskākā Latvijas vēsturē. Kuldīgas rajona policija ierosinājusi kriminālprocesu saistībā ar traģisko ugunsgrēku sociālās aprūpes centrā "Reģi" Alsungā, aģentūru LETA informēja Kuldīgas rajona Policijas pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Sergejs Rozītis.

A.Pencis aģentūrai LETA teica, ka sociālās aprūpes centrā veikta nelikumīga būvniecība ēkas mansarda stāvā, kur arī, visticamāk, sācies ugunsgrēks. Pagaidām izvirzīta viena versija par ugunsgrēka iemeslu - aizdegšanās elektroinstalācijā pārslodzes dēļ. Pēc A.Penča teiktā, ugunsdzēsības kompleksā pārbaude ēkā veikta 2004.gadā, ikgadējās ugunsdrošības pārbaudes attiecīgi 2005. un 2006.gadā. Elektroierīces ar nolūku sasildīties varētu būt izmantojuši aptuveni desmit darbspējīgie pansionāta iemītnieki, kuri mitinājās ēkas mansardā. Virs mansarda ir tā dēvētais rannila jumts - daudzkārtains, nedegošs skārda segums, kurš uguns liesmas spiedis uz leju. Glābšanas darbus kavēja ugunsdzēsēju šļūteņu aizsalšana. Ugunsdzēsējiem nācies pat braukt uz Kuldīgu pēc citām šļūtenēm.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja sociālā aprūpes centra "Reģi" darbiniece Silvija Petere, kura šajā iestādē nostrādājusi 47 gadus, viņasprāt, degšana sākusies kādā istabiņā 2.stāvā. Viņa pieļāva iespēju, ka ugunsgrēks varēja sākties arī no izsmēķa, jo daudzi pansionāta iemītnieki ir aktīvi smēķētāji, taču bijuši slinki, lai ietu smēķēt ārā, turklāt tādā aukstumā.

S.Petere nenoliedz, ka istabiņās bijuši arī sildītāji, taču tie visi bijuši samērā moderni. Telpas apkurinātas no krāsnīm, kas atrodas gaiteņos. S.Petere sacīja, ka skats bijis drausmīgs, "cilvēki klieguši, metušies pie logiem". "Sadega jaunākie un stiprākie pansionāta cilvēki, kas bija izvietoti ēkas augšstāvā. 1.stāvā atradās cilvēki ar kustību traucējumiem, to izdevās izglābt visvairāk," sacīja "Reģu" darbiniece.

Pansionāts atradās vecā trīsstāvu muižas tipa ēkā, kurai bija piebūvēts mansarda stāvs. Pansionātā uzturējās 1. un 2.grupas invalīdi. Ugunsgrēks izcēlās pagājušajā naktī ap plkst.1. Izsaukumu uz notikuma vietu VUGD saņēma plkst.1.12. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka pansionāta ēka deg ar atklātu liesmu. No liesmām izdevās evakuēt 66 cilvēkus. Izglābtie pansionāta iemītnieki tiek izmitināti Alsungas internātskolā un tuvākajos pansionātos.

Pansionāta direktore Irēna Hartmane informēja, ka kopumā sociālās aprūpes namā uzturējās 90 cilvēki. Ugunsgrēkā pansionātā cietušos ievietos Kuldīgas slimnīcā. Pašlaik tur ievietota kāda pansionāta iemītniece ar smagiem apdegumiem, aģentūru LETA informēja Kuldīgas slimnīcā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Kuldīgas rajona padomes priekšsēdētājs Edgars Zalāns, pansionāts ir Labklājības ministrijas pakļautības iestāde.

LETA ziņo, ka pēc traģiskā ugunsgrēka noteikti tiks veiktas drošības pārbaudes arī citās aprūpes iestādēs, intervijā Latvijas Radio sacīja Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu pārvaldes direktora vietnieks Edgars Groze. Tiks pārbaudīta ugunsdrošība, kā arī aprūpes iestāžu personāla spēja palīdzēt pacientiem šādās krīzes situācijās.

Notikusī ugunsnelaime ir traģiskākā Latvijas vēsturē. Traģēdija Alsungas pansionātā pēc bojāgājušo skaita ir lielākais līdz šim Latvijā notikušais ugunsgrēks, aģentūrai LETA atzina A.Pencis.

Savukārt premjers Aigars Kalvītis aicina pārbaudīt drošību arī citos pansionātos Latvijā. "Pansionāti vienmēr ir bijusi riska zona.. Jāpārbauda arī pansionātos strādājošais personāls, lai arī viņi iziet apmācības, kā rīkoties ugunsgrēku gadījumos [..] un jāapzina situācija citos pansionātos," aģentūrai BNS uzsvēra viņa preses sekretārs Arno Pjatkins. "Svarīgākais šobrīd ir, kur cilvēkus izmitināt ne tikai šodien, bet arī turpmāk," atstāstot A.Kalvīša teikto, norādīja A.Pjatkins. Ministru prezidents un viņa birojs seko līdzi traģiskajiem notikumiem - Alsungā pašlaik atrodas premjera padomniece sociālajos jautājumos Ilze Stobova.

Pēc traģiskā ugunsgrēka sociālās aprūpes centrā "Reģi" Kuldīgas rajona Alsungā labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) neplāno atkāpties no ieņemamā amata. "Ja, atkāpjoties no amata, šādas nelaimes nenotiktu, tad tas būtu apsverams. Tomēr uzskatu, ka no savas puses esam izdarījuši visu, ko varējām," aģentūrai LETA sacīja D.Staķe.

Ministre norādīja, ka ļoti daudz kas esot atkarīgs no vietējās administrācijas. "Līdzekļi ugunsdrošībai bija piešķirti," viņa uzsvēra. "Vienīgā reize, kad tika samazināts finansējums, bija premjera [Einara] Repšes (JL) valdīšanas laikā. Tagad budžetā līdzekļu ir pietiekami," sacīja ministre.
Ar sociālās aprūpes nama apsaimniekošanu nodarbojas firma "Šampēteru nams". Pašlaik gaidu ierodamies šīs firmas direktoru," skaidroja D.Staķe.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas