Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Papildināta – Šķēle: koalīcija ar 92 balsīm parlamentā neliecinās par demokrātiju Latvijā

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu partiju apvienības Par labu Latviju (PLL) līderi neslēpa pārsteigumu par premjera Valda Dombrovska piedāvājumu veidot četru apvienību koalīciju, ja pirms vēlēšanām viņš uzsvēra, ka vēlas veidot valdību uz esošās koalīcijas bāzes un vēlētāji tam arī noticēja.

«Šis tas mūs nebeidz izbrīnīt. Vēlēšanas ir sava veida referendums valdošajai koalīcijai un tas viņai ir bijis pozitīvs. Kas tad ir mainījies?,» sacīja Tautas partijas līderis Andris Šķēle. Viņaprāt, koalīcija ar 92 balsīm parlamentā neliecināšot par demokrātiju Latvijā, jo valsts tiktu pārvaldīta taktiski laipojot, bet darbība nebūtu vērsta uz ilgtermiņa mērķu īstenošanu.

PLL līderis Guntis Ulmanis arī nesaprot, kas varētu traucēt Vienotībai un ZZS pieņemt grūtus lēmumus, ja tām divatā Saeimā ir vairākums. «Neviens viņus nevar sagraut, to var izdarīt tikai viņi paši no iekšienes,» teica G.Ulmanis.

Ainars Šlesers pieļāva, ka šis piedāvājums ir tikai veids, kā atbrīvoties no VL-TB/LNNK, zinot, ka viņi nav gatavi strādāt vienā koalīcijā ar SC, par ko bija informējuši jau pirms vēlēšanām.

PLL ar prezidentu pārrrunājuši valsts galvenos uzdevumus un apliecinājuši gatavību aktīvi strādāt. PLL ir vienīgais politiskais spēks, kas nav aicināts koalīcijā.

VL-TB/LNNK turpina darbu pie valdības deklarācijas

Savukārt VL - TB/LNNK pārstāvji pēc tikšanās ar Valsts prezidentu atzina, ka apvienības valde iesniegs V.Dombrovskim savus priekšlikumus, jo uzskata, ka premjera piedāvātais dokuments ir jāuzlabo. Valdībā ir nepieciešams arī risināt jautājumus, kas saistīti ar izglītību, dubultpilsonību u.c.

TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle teica, ka jautājumā par okupācijas fakta atzīšanu ir jāiet solis uz priekšu un jācīnās, lai arī Krievija to atzītu. Tāpat ļoti svarīgs jautājums ir energoatkarības mazināšana.
Apvienības pārstāvji arī uzsvēra, ka viņi jau ir iesaistīti valdības deklarācijas sagatavošanā un turpina šajā darbā piedalīties.

Koalīcija, kurai būtu 92 deputāti Saeimā, pēc R.Zīles domām ir nereāla, jo tad premjera partiju var izolēt no lēmuma pieņemšanas. Tas nozīmē, ja premjera partijai ir 33 balsis Saeimā, tad divām citām partijām ir iespējams viņu pārbalsot. Taču esot redzams, ka Vienotība pati negatavojas tik plašai koalīcijai, jo tās līgums nav gatavots variantam ar 92 balsīm.

VL līdzpriekššēdētājs Raivis Dzintars atzina, ka «Mēs neesam pret SC, bet mūsu ideoloģijas ir atšķirīgas. Ja SC atzītu okupācijas faktu un nesadarbotos ar kremļa valdošo partiju, tad mēs varētu runāt». Viņs arī uzsvēra, ka sarunā ar Valsts prezidentu neesot jutis nekādus signālus, ka VL-TB/LNNK klātbūtne koalīcijā nebūtu vēlama. R.Dzintars pieļauj, ka atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, kurus nav iespējams pārbaudīt, ir viegli manipulēt un izplatīt šādu informāciju.

R.Zīle arī norādīja, ka VL-TB/LNNK savā darbībā līdz šim ir īstenojusi visus Valsts prezidenta uzsvērtos kritērijus, tā ir gatava nodrošināt ārpolitikas un drošības politikas pēctecību, ekonomikas atveseļošanu sadarbībā ars tarptautiskajiem aizdevējiem. Ceturtdien VL-TB/LNNK deputāti arī nobalsoja par termiņa pagarināšanu Latvijas misijai Afganistānā.

Vienotība gandarīta par SC gatavību iesaistīties valdībā

Jau ziņots, ka politisko partiju apvienība "Vienotība" tikšanās laikā ar valsts prezidentu Valdi Zatleru ir pieteikusi Valdi Dombrovski kā premjera kandidātu. "Valsts prezidents izteica atbalstu pareizai izvēlei", pēc tikšanās uzsvēra "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis.

"Vienotības" līderi bija gandarīti, ka Saskaņas Centrs (SC) paziņojis par gatavību iesaistīties valdībā.
No viņu teiktā varēja secināt, ka arī prezidents atzinīgi vērtē plašas koalīcijas veidošanu. Taču V.Dombrovskis arī uzskata, ka koalīcijas veidošanā būs svarīgi ievērot vairākus principus, starp kuriem ir arī Latvijas okupācijas fakta atzīšana. Premjers tajā problēmas nesaskata, jo SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs šo faktu esot atzinis.

Pēc tikšanās ar valsts prezidentu SC līderis Nils Ušakovs pateica vienīgi to, ka SC ir gatava turpināt sarunas ar V.Dombrovski. Uz jautājumu, vai N.Ušakovs ir gatavs atzīt okupācijas faktu, viņš atbildēja:"Mēs esam gatavi sākt sarunas ar Valdi Dombrovski". Kad viņam pārvaicāja vēlreiz, N.Ušakovs atteica:"Tas nav saistīts ar šīm sarunām".

Ceturtdien SC balsoja pret Latvijas misijas termiņa pagarināšanu Afganistānā. Lūgts to komentēt, V.Dombrovskis sacīja: "Tas būs viens no sarunas jautājumiem, jo šis ir viens no punktiem, kas attiecas uz ārpolitikas pēctecību".

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savu viedokli par "Vienotības" piedāvājumu veidot četru partiju koalīciju neatklāj. "Mēs esam piekrituši, ka V.Dombrovskis veido valdību. Vakar saņēmām pirmo oficiālo piedāvājumu. Pirmdien ZZS valde to vērtēs", pēc tikšanās ar prezidentu pastāstīja Augusts Brigmanis. Viņš norādīja, ka tas ir jauns piedāvājums un tādēļ to nekomentēs. Arī savu personīgo viedokli viņš atteicās paust.

Šodien uz tikšanos ar V.Zatleru no "Vienotības" ieradās V.Dombrovskis, S.Āboltiņa, Ģ.Kristovskis, A.Štokenbergs.

SC sarunās ar prezidentu pārstāvēja N.Ušakovs, J.Urbanovičs, S.Dolgopolovs, A.Rubiks.

No ZZS pie valsts prezidenta bija ieradušies A.Brigmanis, R.Vējonis, G.Daudze, G.Blumbergs un U.Sesks.

Ja citu partiju pārstāvji uz tikšanos ieradās visi kopā, tad PLL līderi G.Ulmanis, A.Šlesers un A.Šķēle atnāca katrs atsevišķi.

TB/LNNK pie V.Zatlera pāstrāvēja R.Zīle un Gaidis Bērziņš, savukārt VL pārstāvēja Raivis Dzintars, Einārs Cilinskis un Inese Laizāne.


(pievienoti PLL un VL-TB/LNNK līderu viedokļi raksta sākumā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas