Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

papildināta (11:15) - Saeima virza tālāk priekšlikumu ierobežot kriminālvajātu deputātu pilnvaras

 „Laikā, kad iedzīvotāju uzticība valsts varai jau tā ir ārkārtīgi zema, šādi piemēri situāciju tikai pasliktina,” pauž ministrs un piebilst, ka pamatotu šaubu ēna ir pietiekams iemesls vērtēt augstas pašvaldību amatpersonas tiesības ieņemt amatu.
Otrdien Saeimā darba grupā panākta vienošanās par redakciju grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā. Priekšlikuma iesniedzēji ir vienisprātis, ka deputātiem, pret kuriem ir sākta kriminālvajāšana nav tiesību turpināt piedalīties domes darbā.

Priekšlikuma virzītājs Edmunds Sprūdžs uzsver, ka patlaban svarīgākais ir saglabāt priekšlikuma būtību un panākt tā pieņemšanu, lai turpmāk notiktu cīņa par vienu mērķi – godīgākām un atbildīgāk pārvaldītām, rīcībspējīgām pašvaldībām.

Darba grupas tālāk virzītais priekšlikums paredz, ka deputāts, pret kuru uzsākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu pastrādāšanu, zaudē tiesības piedalīties pašvaldības, tās komisiju un komiteju un citu institūciju sēdēs.

Ministrs pauž, ka smagos noziegumos apsūdzētu deputātu darbošanās domē diskreditē ne tikai konkrēto pilsētu vai novadu, bet arī visu pašvaldību sistēmu kopumā.

Savukārt, Latvijas lielo pilsētu apvienības izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis portālam Diena.lv norādīja, ka darba grupa šajā jautājumā vairāk netiks sasaukta, jo vienošanās par konkrētu priekšlikumu netika panākta. Komisijai tiks nodoti divi varianti: 

1.neatbalstīt nevienu no priekšlikumiem;

2.atbalstīt (līdz komisijas sēdei pilnveidotu) kopēju L.Čigānes un VARAM variantu (atbalsta tikai virzītāji) par deputātu pilnvaru ierobežošanu, ja pret deputātu uzsākta kriminālvajāšana par smagu un ļoti smagu noziegumu, to akceptējot arī ģenerālprokuroram. Iesniedzējiem vēl ir jāprecizē un jānoformē jauna redakcija, uz komisijas sēdi jāaicina arī ģenerālprokuratūras pārstāvji.

VARAM savā  izplatītajā ziņā medijiem, pauž paši savu faktisko sakāvi (jo ministra juridiski nekvalitatīvais priekšlikums par deputātu atstādināšanu kriminālprocesa uzsākšanas gadījumā tika atsaukts) un jūsmīgu dezinformāciju par vienošanos, kuras faktiski vēl nav, norāda Kučinskis.    

(pievienots LLPA komentārs pēdējās četrās rindkopās) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas