Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta (11:31) - Saeima nevērtēs ZZS ierosinājumu par pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā

Saeimas vairākums ceturtdien izslēdza no darba kārtības Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesniegtos grozījumus likumā Par valsts pensijām, kas paredz šogad veikt pensiju indeksāciju.

Līdz ar to šī jautājuma izskatīšana tika atlikta uz nedēļu. Par šī jautājuma izslēgšanu no darba kārtības nobalsoja 50 koalīcijas deputāti, savukārt pret bija 40 parlamentārieši, kas pārstāv opozīciju, un Jānis Lāčplēsis (V). Vēl divi deputāti - Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) un Jeļena Lazareva (SC) - balsojumā nepiedalījās.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) aicināja šo likumprojektu izslēgt no šodienas dienas kārtības un "ar vēsām galvām" to skatīt kādā no nākamajām Saeimas sēdēm, jo šī ir priekšvēlēšanu nedēļa.

Viņš skaidroja, ka sarunas par pensiju indeksācijas modeli patlaban jau notiek. Turklāt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) esot apstiprinājis, ka, neraugoties uz potenciāliem sarežģījumiem ar AS Liepājas metalurgs, nelielā budžeta pārpalikuma apstākļos mazo pensiju indeksācija ir valdības prioritāte un tā notiks jau šogad, piebilda Ašeradens.

Savukārt deputāte Aija Barča (ZZS) skaidroja, ka šodien, izskatot jautājumu un nododot likumprojektu atbildīgajai komisijai, likuma grozījumi Saeimā ceļu sāks ātrāk. Citādi Saeima ārkārtas sēdē par šo likumprojektu ātrākais varētu spriest jūlijā, piebilda Barča.

ZZS iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka šogad no 1.oktobra tiks palielinātas vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, piemērojot dažādus koeficientus. Pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus mēnesī, ZZS rosina indeksēt ar koeficientu 1,07 jeb palielināt par 7%, pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1,06, pensijas no 300 līdz 500 latiem - ar koeficientu 1,04, pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1,03, pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1,02. Savukārt pensijas virs 900 latiem mēnesī tiek rosināts indeksēt ar koeficientu 1,01 jeb par 1%.

Kā žurnālistiem pirmdien sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V), koalīcija ir vienojusies aicināt no šīs nedēļas Saeimas sēdes darba kārtības izslēgt ZZS likumprojektu par pensiju indeksāciju. "Jāatzīst, ka tas ir tipisks priekšvēlēšanu gājiens," opozīcijas iesniegto likumprojektu komentēja premjers, piebilstot, ka šis jautājums jāskata kopā ar budžeta iespējām, nevis atrauti no tā.

Kā ziņots, LPF aprīlī iesniedza Saeimā vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Labklājības ministrija (LM) ir izveidojusi darba grupu šī jautājuma vērtēšanai. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir aicinājusi ministriju ne vēlāk par 1.augustu iesniegt komisijai priekšlikumus par federācijas ierosinājumiem saistībā ar pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas