Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta 16:31 - Lai Saeimā iesniegtu Satversmes grozījumus par parlamenta atlaišanu, vēl pietrūkst 3003 parakstu

Divas dienas līdz parakstu vākšanas beigām par grozījumiem Satversmē, kas paredz pilsoņiem tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, savākti tuvu pie 135 tūkstošiem parakstu. Tie ir 90% no nepieciešamā skaita, lai ierosinājumu nodotu izskatīšanai Saeimā. Parakstu vākšana notiek līdz 10. aprīlim. Ja pieskaita iepriekš Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) savāktos mazliet vairāk nekā 11 tūkstošus parakstu, šobrīd nepieciešami vien 3003 parakstu, lai likumprojektu iesniegtu Saeimā. Ja Saeima tos bez grozījumiem neapstiprina, rīkojama tautas nobalsošana.

LBAS uzskata, ka parakstus izdosies savākt, vienlaicīgi aicinot visus Latvijas pilsoņus iesaistīties - skubināt draugus, radus un paziņas iet parakstīties, "lai tauta ar saviem parakstiem būtu skaidri apliecinājusi savas tiesības uz varu", informēja tās vadītājs Pēteris Krīgers. "Neņemot vērā dažādās pretdarbības no varas puses, process par tautas tiesībām atlaist Saeimu ir uzsācis savu ceļu un to vairs nebūs pa spēkam apturēt nevienam valdošās kliķes pārstāvim. Lai arī joprojām parakstu vākšanas punkti daudzviet strādā ļoti neizdevīgos laikos un saņemam sūdzības no tautiešiem Īrijā, mēs esam pārliecināti, ka paraksti tiks savākti," uzsver P.Krīgers.

Savukārt ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) aģentūrai BNS izvairīgi komentējis, vai par grozījumiem Satversmē parakstīsies nepieciešamais pilsoņu skaits. "Tad jau redzēsim, vai nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts," otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Godmanis.

Parakstu vākšanas pēdējā, ceturtajā nedēļā, vēlētāju aktivitāte tikai pieaugusi. Pilsētās vislielākais aktivitātes pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo parakstu vākšanas nedēļu (no 25. marta līdz 1. aprīlim), bijis Jelgavā (par 55%), Rīgā (par 53%), Jūrmalā (par 44%), kā arī Rēzeknē (par 42%). No rajoniem vislielākais aktivitātes pieaugums bijis izjūtams iecirkņiem Gulbenes rajonā (par 150%), Liepājas un Ludzas rajonos (abos pieaugums par 63%), kā arī Alūksnes rajonā (par 62%).

Provizoriskie parakstu vākšanas rezultāti Latvijā būs zināmi piektdien, 11.aprīlī, bet galīgos parakstu vākšanas rezultātus CVK apkopos trīs nedēļu laikā, kas nepieciešams parakstu pārbaudei, lai konstatētu, vai kādi vēlētāji nav parakstījušies vairākkārt un vai visiem parakstītājiem ir bijušas balsstiesības.

Latvijas brīvo arodbiedrību savienības projekts paredz grozīt Satversmes 78.pantu un 79.pantu. Lai grozījumus iesniegtu Valsts prezidentam, nepieciešams savākt 149 064 balsstiesīgo iedzīvotāju parakstu.

Šobrīd ierosināt referendumu par Saeimas atlaišanu var tikai Valsts prezidents. Arodbiedrību piedāvātie Satversmes uzlabojumi dod iespēju mainīt šo kārtību un ļaut arī tautai ierosināt referendumu par Saeimas atlaišanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas