Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta 19:55 ar pēdējo rindkopu - Vairāk nekā 350 cilvēku aicina atbrīvot Stranci no apcietinājuma

Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki parakstījuši aicinājuma vēstuli, kurā lūgts mainīt bijušajam Rīgas Domes (RD) Attīstības departamenta direktoram Pēterim Strancim piemēroto drošības līdzekli. Kopumā vēstuli parakstījuši vairāk nekā 350 cilvēki, informēja Agnese Strance. Tajā viņi apliecinājuši, ka nezina nevienu tādu apstākli, kas dotu pamatu uzskatīt, ka P.

Strancis jebkādā veidā varētu ietekmēt vai kavēt izmeklēšanas gaitu, atrodoties brīvībā, vai jebkādā veidā izvairīties no izmeklēšanas, kamēr tiktu noskaidroti patiesie lietas apstākļi. Aptuveni puse no vēstules parakstītājiem ir RD Pilsētas attīstības departamenta darbinieki. Aicinājumu parakstījuši vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki - mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins, acu ārste Ilga Lūkina, acu ārsts Fēlikss Lūkins, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas viceprezidents Igo Japiņš, uzņēmēja Līga Plaude, ķirurgs Jānis Zaržeckis, māksliniece Vineta Kaulača, uzņēmējs Andris Kreislers, motobraucējs Kristers Serģis, un citi, tostarp vairāki dažādu augstskolu mācībspēki, informēja A. Strance. Aicinājumu parakstījuši arī bijušie skolas un studiju biedri, draugi un paziņas, kā arī vairāk nekā 20 Latvijā zināmi arhitekti, un vairāk nekā 150 RD Pilsētas attīstības departamenta darbinieki. Mācītājs Juris Rubenis norāda, ka apzinās, ka galvojuma parakstīšana nozīmē lielas atbildības uzņemšanos. "Tomēr, pazīstot Pēteri Stranci, šīs saistības uzņemos ar drošu pārliecību, ka rīkojos pareizi. Lai izmeklētāji risina šo lietu, bet nedomāju, ka Strancis ir bīstams noziedznieks, kurš jātur Centrālcietumā," uzskata J. Rubenis. J.Rubenis, neiroķirurgs I.Lūkins un uzņēmējs A.Kreislers ir parakstījuši galvojumu par P.Stranča drošības līdzekļa maiņu, kurā apliecina savu gatavību atbildēt par sekām likuma priekšā, kuras rastos, ja P.Strancis jebkādā veidā pārkāptu mainītā drošības līdzekļa nosacījumus. Arhitektu Pēteri Stranci visi parakstījušies raksturojuši kā augsta līmeņa profesionāli arhitektūras un pilsētplānošanas jomā, gan arī kā godprātīgu, radošu un inteliģentu personību ar augstu atbildības sajūtu. Viņa attieksme un paveiktais darbs ir bijis kā uzskatāms apliecinājums tam, ka viņš savu darbu vienmēr ir veicis pēc labākās sirdsapziņas. Vēstules par atbalstu un drošības līdzekļa maiņu P.Strancim uzrakstījusi Latvijas Arhitektu savienības valde, kā arī Krievijas Arhitektu savienība, Tatarstānas Arhitektu savienība. Parakstīt aicinājumu atbrīvot Stranci no apcietinājuma joprojām var viņa advokāta Saulveža Vārpiņa birojā. Birojā laikrakstam Diena nevarēja pateikt cik daudz cilvēku vēl parakstījušies, taču apliecināja, ka "cilvēki nāk."

Pagaidām Stranča aiztāvji atsakās atklāt visus 350 parakstītāju vārdus, lai "netiktu izdarīts spiediens uz tiesu." Kā sacīja Stranča interešu pārstāvis un bijušais klasesbiedrs Normunds Liepiņš, visi paraksti tiks nodoti tiesai un atklātībā nodoti pēc tam. Šobrīd aizstāvība izvēlējusies atklāt tikai pazīstamāko cilvēku vārdus.

Tiesa drošības līdzekli Strancim pārskatīs trešdien.

Atgādinām, ka šis nav pirmais gadījums, kad sabiedrībā pazīstami cilvēki publiski pauž atbalstu apcietinātajam un lūdz mainīt drošības līdzekli. 1994.gada oktobrī tapa vēstule toreizējam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim un premjeram Mārim Gailim, lūdzot mainīt drošības līdzekli par reketa karali dēvētajam Ivanam Haritonovam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas