Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta (2) - ZRP un Vienotība trešdien iepazīstinās prezidentu ar kopīgo redzējumu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) un Vienotības kopīgās ekspertu grupas līdz otrdienas vakaram izstrādās kopīgo programmatisko redzējumu, kuru trešdien izklāstīs Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

To piektdien pēc abu partiju vadības tikšanās žurnālistiem paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Abas partijas vienojušās kopīgi veidot valdības kodolu, un ekspertu grupa finanšu un ekonomikas jautājumu blokā darbu sāks "faktiski nekavējoties".

"Mēs vienojāmies par to, ka mūsu mērķis ir kopīgi veidot valdību, kas strādātu uz skaidriem tiesiskuma un attīstības pamatiem. Esam vienojušies kopīgi veidot divpusējās ekspertu grupas, tās darbu sāks faktiski nekavējoties ar mērķi jau līdz otrdienas vakaram pieņemt partiju programmu kopējos saskarsmes punktus (..), lai būtu izstrādāti un zināmi dokumenti, un trešdien ar tiem dosimies uz konsultācijām pie Valsts prezidenta," pastāstīja Dombrovskis.

Premjers atgādināja, ka ekspertu darbs kopumā norit trijos blokos – finanšu un ekonomikas, tiesiskuma un politisko reformu, kā arī humanitāro jautājumu blokā.

ZRP un Vienotība uzskata, ka svarīgākās jomas, kurās prioritāri ir jāvienojas par kopīgu pozīciju, ir ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes plāns, eiro ieviešana 2014.gadā, politiskā reforma, tai skaitā tiesiskuma stiprināšana, nodokļu politika, izglītības sistēmas reforma, nacionālās identitātes un saliedētas sabiedrības politika, valsts uzņēmumu pārvaldes modeļa reforma un industriālā politika, portālu Diena.lv informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Pagaidām abu partiju pārstāvji neviesa nekādu skaidrību par potenciālo trešo koalīcijas partneri, norādot, ka partijām vispirms detalizēti jāizvērtē programmatiskie jautājumi. Ne Dombrovskis, ne Zatlers un Edmunds Sprūdžs neieslīga komentāros par to, vai ās kā koalīcijas trešo partneri varētu izvēlēties Saskaņas centru vai Nacionālo apvienību, tāpat arī par to, kā tas notiks. Partiju pārstāvji aizvien nekomentēja, kurš varētu būt kopīgi virzītais jaunās partijas premjera amata kandidāts.

Līdz otrdienas vakaram Vienotība un ZRP arī netiksies ne ar Nacionālo apvienību, ne Saskaņas centru. Pie jautājumiem par koalīcijas veidošanu politiķi atgriezīšoties pēc tam.

ZRP vadītājs Valdis Zatlers piebilda, ka līdzšinējās divpusējās tikšanās pārējās partijas "faktiski piekrita visam, ko mēs piedāvājām. Skaidrs, ka nav jēgas taisīt vēl vienu kārtu [ar šīm partijām]".

Tāpat Vienotība piektdien ZRP paudusi vēlmi organizēt tikšanos abu jaunievēlēto Saeimas frakciju deputātiem, taču arī tas notikšot pēc tam, kad būs notikusi saruna ar Valsts prezidentu, piebilda Dombrovskis.

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa arī piemetināja, ka sajūta šīs tikšanās laikā bijusi krietni optimistiskāka un abas partijas spējušas lietišķi vienoties par turpmāk darāmo.

Jau vēstīts, ka ZRP piektdien nolēmusi piekrist Vienotības aicinājumam par abu partiju divpusējām sarunām un pašlaik atzīst Vienotību kā prioritāro sarunu partneri ekspertu grupās, runājot par programmatiskajiem jautājumiem.

Sprūdžs uzsvēra, ka līdz ar to Saskaņas centrs un Nacionālā apvienība kā sarunu partneri nav nostumti malā, taču ZRP respektē Vienotības piedāvājumu par tieši šādu sarunu gaitu.

Visas koalīcijas veidošanas sarunās iesaistītās partijas uzsvērušas, ka līdz šim sarunas notikušas tikai par programmatiskām lietām, bet par ietekmes jomām un amatiem nav runāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas