Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Apsardzes firmas piedāvās policijai ieviest kopīgu rāciju

Pēc vairākām zādzībām lielveikalos tuvākajā laikā tiksies policijas vadība un apsardzes firmas, lai runātu par to, kā uzlabot sadarbību. Latvijas Drošības biznesa asociācija (LDBA), tiekoties ar iekšlietu ministru Mareku Segliņu, rosinās meklēt ātrāko sazināšanās veidu starp apsardzes firmām un policiju. Asociācija piedāvās kopējas rācijas izveidi vai apsardzes firmu iesaisti 112 tīklā.


“Sadarbība starp apsardzes kompānijām, iekšlietu ministrijas iestādēm un pašvaldībām šobrīd ir vāja, jo viens uz otru skatās ar neuzticību,” Dienai savu viedokli izklāstīja LDBA prezidents Jānis Zeps, un esot pēdējais laiks šo neuzticību lauzt.

“Esam gatavi iesaistīties kārtības nodrošināšanā Rīgas centrā, Vecrīgā, taču, lai varētu ātri reaģēt, nepieciešami saziņas līdzekļi,” stāsta J.Zeps. Tāpēc asociācija uzrakstījusi vēstuli policijai par nepieciešamību nodrošināt rāciju ar kopēju vilni, lai operatīvi varētu nodot vai saņemt informāciju. Atbilde no policijas būšot nākamnedēļ, tomēr J.Zeps jau tagad ir visai skeptiski noskaņots. “Policija mūsu ideju “velk” jau trīs gadus,” tā J.Zeps.

Tiekoties ar M.Segliņu, asociācija varētu ieteikt arī kopēja tīkla veidošanu ar policiju. “Apsardzes firmas varētu pievienot 112 tīklam, tādējādi apsargi būtu informēti par laupīšanas gadījumiem, uzbrukumiem, un varētu ātri reaģēt. Apsardzes mašīnas stāv pusē Rīgas, un apsargi bieži vien nenoreaģē, jo par noziegumu vienkārši nezina,” skaidro J.Zeps un norāda, ka galvenais esot atrast tādu sazināšanās veidu, kas visoperatīvāk ļautu nodot informāciju.

Šobrīd tiesībsargi apsardzes firmām izsaka “ļoti nopietnus pārmetumus”, jo policija informāciju par notikušu noziegumu no apsardzes firmām saņemot novēloti, tādēļ ir praktiski neiespējami noziedzniekus aizturēt notikuma vietā.

Apsardzes pakalpojumu kompānija G4S Latvia savukārt uzskata, ka lielākā problēma ir nelegālā nodarbinātība un uzņēmumu vēlme ātri gūt peļņu, nedomājot par pakalpojuma sniegšanas kvalkitāti. Drošības pakalpojumu cenas atšķiras līdz pat 50% nelegālās nodarbinātības dēļ, aģentūrai LETA sacīja kompānijas pārstāvis Eduards Bukovskis. G4S Latvia norāda, ka pašlaik drošības pakalpojumu tirgū Latvijā strādā aptuveni 300 licenzētu kompāniju, kas, salīdzinot ar citu valstu pieredzi, ir augsts rādītājs. Lielo komersantu skaitu, visticamāk, vēsturiski veidojuši salīdzinoši vieglie nosacījumi, kas ļauj kļūt par apsardzes kompāniju, ko nosaka gan Apsardzes darbības likums, gan Apsardzes darbības licencēšanas noteikumi.

Jau ziņojām, ka policija piektdien bija sasaukusi preses konferenci pēdējā laika zādzību dēļ no juvelierveikaliem. Tiek pieļauts, ka veikalu laupīšanas veikuši iebraucēji no Lietuvas. Pēc iestāšanās Šengenas zonā robežas esot atvērtas un attiecīgi noziedznieki, iespējams, to izmanto, pieļauj policijas vadība un iekšlietu ministrs.

Pēc iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP) vārdiem, “laupītājiem no Šauļiem nav problēmu šeit atbraukt”. Lai gan amatpersonas izvairās no tiešām atbildēm par to, kas varētu būt veikuši šos noziegumus, tomēr netieši tiek atzīts, ka zādzībās ir iesaistītas gan Igaunijas, gan Lietuvas un arī mūsu valsts organizētas noziedzīgās grupas.

Ciniskās un pārdroši veiktās zādzības tirdzniecības objektos ir ne tikai Latvijas, bet arī visa Baltijas reģiona problēma, norāda Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Dailis Lūks.

D.Lūks pastāstīja, ka policija ir aizturējusi vairākus grupējumus aizdomās par pagājušajā gadā līdzīgi veiktiem noziegumiem, tiek pārbaudīts, vai šie noziegumi nav saistīti ar nesenajām zādzībām lielveikalos. Kā ziņo BNS, policija uzskata, ka ir lielas cerības atklāt arī pēdējās nedēļās veiktās zādzības no tirdzniecības objektiem.

Arī kaimiņvalsts policija pieļauj, ka garnadži varētu būt no Lietuvas, ziņo telekompānija LNT. Gada laikā Lietuvā kopumā apzagti apmēram 17 pulksteņu un juvilierveikalu, no tiem Latvijas pierobežas rajonos ar Lietuvu ir notikušas sešas liktenīgās zādzības, telekompānijai LNT klāstīja Lietuvas policija. "Šajos gadījumos var izdarīt pieņēmumus, ka šajos noziegumos ir līdzdarbojušies noziedznieki no Lietuvas. Taču konkrēti pierādījumi tam nav," LNT klāstīja Lietuvas policijas pārstāvis Ķestutis Tubis.

Diena jau iepriekš rakstīja, ka pēdējais noziegums notika šo ceturtdien, kad no veikala skatloga “Galerijā Centrs” tika nozagti 20 juvelierizstrādājumi. Zādzība notika agrā rīta stundā plkst.5.13. Ar cirvi tika izsists veikala skatlogs, paņemtas skatlogā izvietotās preces, bet zagļi pameta notikuma vietu aizbraucot ar motorolleru. Piektdien pēc inventarizācijas veikalā darbs atsākts, taču veikala pārdevēja nevarēja Dienu informēt par veikalam nodarītajiem zaudējumiem un turpmākajiem drošības pasākumiem.

Dienu iepriekš divi bruņoti laupītāji ielauzās tirdzniecības centrā Dole, bet pirms neilga laika līdzīga veida uzbrukumi notika arī citos Rīgas un Jelgavas lielveikalos.

(papildināta ar 11. rindkopu, Lietuvas policijas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Nozagt trīsdesmit sekundēs. Laupīšana Maxima veikalā Vienības gatvē 15.maijā. Lasi rakstu

Noziedznieki “paliek tik brīvi tad, ja nebaidās no policijas”, un ja tā nespēj nodrošināt aktīvu darbību un redzamību.

Valdis Pumpurs, bijušais Kriminālpolicijas šefs. Ekspertu viedokļi



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas