Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - ASV sola bezvīzu režīmu ar Latviju jau šogad

ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa solījusi darīt visu iespējamo, lai Latvija ASV Bezvīzu režīma programmā iekļautos jau šogad, telefonintervijā _Dienu _pēc tikšanās ar K. Raisu informēja Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Tikšanās laikā viņš guvis pārliecību, ka tuvākajā laikā Latvija saņems oficiālu apstiprinājumu šim lēmumam.

K. Raisa ar gandarījumu atzinusi, ka Latvija ir paveikusi visus tehniskos darbus, lai Latviju varētu iekļaut bezvīzu režīma programmā. ”Es sagaidu, ka tuvākajā laikā saņemsim oficiālu ASV administrācijas paziņojumu par šo jautājumu," norādīja M. Riekstiņš. Viņam "ir diezgan precīza izjūta, kad tas varētu notikt", tomēr viņš atteicās izpauzt konkrētu datumu. M. Riekstiņš vien norādīja, ka Latvija nav vienīgā valsts, kas ir tuvu iekļaušanai bezvīzu režīmam.

Ārlietu ministrs tāpat arī informēja, ka no Latvijas puses viss nepieciešamais šajā jautājumā ir izdarīts, un šobrīd tiek veiktas iekšējās procedūras ASV, lai “Baltais nams varētu attiecīgo paziņojumu sniegt”. “ASV valsts sekretāre minēja, ka administrācijas mērķis ir izdarīt visu, lai vēlākais līdz gada beigām mūsu valsts pilsoņi varētu uz ASV ceļot bez vīzas,” K. Raisas nostāju atstāsta M. Riekstiņš.

Vēlāk vakara pieņemšanā Latvijas vēstniecībā Vašingtonā ministrs viesiem paziņoja, ka paziņojums "tik tiešām ir dažu dienu vai pāris nedēļu jautājums". Nepārkāpjot diplomātisko etiķeti, M.Riekstiņš Dienai piebilda: «Domāju, ka līdz Latvijas valsts svētkiem 18.novembrī bezvīzu režīms jau būs spēkā."

Tikšanās laikā politiķi pārrunāja arī situāciju Kaukāzā un tālākiem soļiem, kas starptautiskajai sabiedrībai būtu jāsper krīzes noregulēšanai. Tāpat sarunu tematika bijusi par Afganistānu, kā arī vēlēšanu norise Baltkrievijā. Abas puses atzina, ka Latvijas kaimiņvalstī vērojams progress, taču "ir vēl ceļš ejams, lai šī valsts varētu kvalificēties atsevišķiem demokrātijas standartiem". Saruna bijusi arī par NATO paplašināšanu un Gruzijas un Ukrainas padarīto kopš Bukarestē notikušās NATO galotņu samita. Arīdzan runāts par sadarbību enerģētikas jomā, meklējot veidus, lai ciešāk sadarbotos atjaunojamo energoresursu jomā.

M. Riekstiņš darba vizītē Vašingtonā, ASV atrodas no 8.oktobra līdz 10.oktobrim. Vizītes ietvaros ministrs tiekas ne tikai ar ASV Valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, bet arī citiem ASV Administrācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju Eiropas Savienības kaimiņu reģionā, drošības politikas aktualitātes, sadarbību enerģētikā un ekonomikā. Tāpat M.Riekstiņš piedalīsies Vašingtonas Stratēģiskā un starptautiskā pētījumu centra (CSIS) rīkotajā apaļā galda diskusijā ar vadošajiem pētniecisko institūtu ekspertiem par aktuālajiem ārpolitikas jautājumiem, kā arī tiksies ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka Latvija ir iekļāvusies ASV bezvīzu režīma noteikumos, jo vīzu atteikumu daudzums pēdējā finanšu gadā, kas noslēdzas 1.oktobrī, bijis 8,3%. Kopš pagājušā gada, kad ASV Kongress nobalsoja par jauniem bezvīzu režīma priekšnoteikumiem, šis slieksnis ir 10%. Šo nosacījumu beidzot ir izpildījušas visas trīs Baltijas valstis, Čehija, Slokāvija, Ungārija un arī Dienvidkoreja. Lietuvā vīzu atteikums bijis aptuveni 9%, bet Igaunijā — tikai 3,6%. Šoreiz aiz robežas palikusi Polija (15% atteikumu), Rumānija, Bulgārija, Malta, Kipra, kā arī Grieķija.

Amerikāņu valdība par jaunajām bezvīzu režīma valstīm vēlas paziņot vienlaikus, taču čehi un ungāri esot nedaudz aizkavējušies ar dažu tehnisku līgumu parakstīšanu.

Pēc Latvijas pievienošanās ASV Bezvīzu programmai, bez vīzas ASV varēs ieceļot tikai biznesa un tūrisma nolūkos. Būtisks priekšnosacījums ieceļošanai ASV bez vīzas būs Latvijas pilsoņa biometriskā pase. Lai ieceļotu ASV bez vīzas, pirms ceļojuma būs jāsaņem apstiprinājums no Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmas (ESTA).


(papildināta ar 4. rindkopu 8. rindkopu, kā arī 7. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas