Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināta - Bērnu slimnīca: panikai par gripas epidēmiju nav pamata

Latvijā apstiprināti trīs jauni nāves gadījumi ar pandēmisko gripu A(H1N1) - divi Rīgā (52 gadus vecs vīrietis un 1 gadu vecs bērns) un viens ārpus Rīgas (58 gadus vecs vīrietis), informē Latvijas Infektoloģijas centrs. Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) norāda - kaut gan mazi bērni ir gripas riska grupā, šobrīd nav pamata satraukties par paaugstinātu tās izplatību bērnu vidū. Šobrīd BKUS ārstējas 12 pacienti, kuriem laboratoriski pierādīta A(H1N1).

Visiem trim no jaunās gripas vīrusa šonedēļ nomirušajiem cilvēkiem bijušas hroniskas salimšanas, kas pavājinājušas viņu pretestību vīrusam, portāls Diena.lv noskaidroja no Latvijas infektoloģijas centra (LIC). Mirušajiem bijušas tādas slimības kā sirds mazspēja, elpceļu slimības, kā astma, un sirds asinsvadu saslimšanas.

Mirušais bērns aprūpēts slimnīcā un ārstēšana nav bijusi iekavēta, Diena.lv uzsvēra LIC pārstāve Liene Johansone. “Parasti cilvēki, kuri saslimst, pēc palīdzības vēršas jau nākamajā dienā,” viņa teica. L.Johansone arī atgādina, ka grūtnieces, mazi bērni līdz četru gadu vecumam un cilvēki ar hroniskām saslimšanām ir riska grupas, kurām būtu sevišķi jāuzmana sava veselība.

Portāls Diena.lv noskaidroja, ka mirušais zīdainis ārstējies Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). BKUS pārstāve Romēna Namniece pastāstīja, ka tas līdz šim bijis vienīgais gadījums, kad kāds bērns slimojis ar “cūku gripu” smagā formā. “Visi pirms tam reģistrētie jaunās gripas gadījumi bērnu vidū ir vieglas vai vidēji smagas formas,” viņa teica.

Mirušajam bērnam bijušas hroniskas plaušu un bronhu saslimšanas kā arī astma, un viņš jau no trīs mēnēšu vecuma atkārtoti ārstējies BKUS. Arī šoreiz mazulis slimnīcā ievietots, jo saasinājušās hroniskās saslimšanas. Ārsts drošības pēc uzreiz uzsācis arī pretgripas terapiju, un pēc nāves apstiprinājies, ka bērns slimojis arī ar A(H1N1) gripas vīrusu. “Nevar teikt, ka bērns nomira no “cūku gripas”, drīzāk no tās izraisītā hronisko slimību saasinājuma,” skaidro R.Namniece.

R.Namniece vairākkārt uzsvēra, ka panikai sabiedrībā nav pamata. “Par aptuveni 30% palielinājies ar dažādiem vīrusiem slimojošo pacientu skaits, bet tas ir vērojams katru gadu vīrusu sezonas laikā,” viņa skaidro. Lai arī pēdējās divās nedēļās pacientu skaits nemitīgi audzis, šobrīd pieaugums jau esot noplacis.

Kopā Latvijā no pandēmiskās gripas A(H1N1) izraisītajām komplikācijām šobrīd miruši 12 pacienti.

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti norāda, ka visas slimības ir nopietnas un pret tām jāattiecas nopietni, tādēļ, sajūtot pirmās gripas pazīmes un augstu temperatūru, uzreiz jāgriežas pie ģimenes ārsta, kā arī jāpaliek mājās. Ārstēšanos - miera režīmu - nedrīkst atlikt uz rītdienu, uzsver LIC.


(papildināta 1. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas