Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Brīdinājuma streiku mediķi rīkos septembrī

Mediķu arodbiedrība ir izšķīrusies par brīdinājuma streiku, kuru plānots sarīkot septembrī. Kā otrdien pēc arodbiedrības padomes sēdes_ Dienu _informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības līderis Valdis Keris, nolēmts streika prasību iesniegt valdībai un Saeimai. Streiks notiks, ja sarunās ar valdību līdz 19.augustam netiks panākta vienošanās, teica V.Keris.

V.Keris arī pastāstīja, ka mediķi iesniegs prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) un finansiāli atbalstīs savus biedrus, ja tie vērsīsies pret valsti administratīvajā tiesā. Jau ziņots, ka mediķi uzskata, ka valsts nepilda iepriekš solīto par algu palielināšanu. Savukārt valsts veselības darbinieku pretenzijas neatzīst.

Padomes lēmums bija vienprātīgs, pastāstīja V.Keris. Arodbiedrība aptaujājusi 41 arodorganizācija visā Latvijā. 26 arodbiedrības atbalstījušas streiku, 28 bija par vēršanos ECT. “Pārliecinošs vairākums bija par aktīvu rīcību,” sacīja V.Keris. Pēc provizoriskās aptaujas, jau šodien būtu gatavi streikot 1350 mediķu visā Latvijā.

Arodbiedrībā apvienojušās lielākoties māsas. Brīdinājuma streika dienā nestrādās ambulatoro iestāžu darbinieki. “Tālāk jau redzēsim,” sacīja V.Keris, uzverot, ka likumā noteikts, ka mediķi nevar atteikties sniegt pirmo palīdzību, kas arī tiks nodrošināta streika dienā.

“Varbūt līdz streikam nenonāksim, tomēr, ja nekādas reakcijas nebūs, streiks var aptvert arī stacionārus. Hipotētiski var pieļaut, ka streikot varētu arī neatliekamās palīdzības mediķi,” norādīja V.Keris.

“Veselības ministrs respektē un atzīst mediķu arodbiedrības prasības, taču ir grūti prognozēt, kā streiks varētu ietekmēt algu jautājumus,” Dienai veselības ministra Ivara Eglīša viedokli pauda Veselības ministrijas komunikāciju departamenta direktore Egija Pole.

Ministrijas pārstāve sacīja, ka arodbiedrībām būtu jārespektē šā brīža Latvijas makroekonomiskais konteksts, kas ir ļoti skarbs, un jāsaprot, ka ministrijām jāsamazina budžets. Nākamā gada papildu budžeta iespējas ir nelielas un ierobežotas, tāpēc Veselības ministrija visdrīzāk skatās uz finanšu pārstrukturēšanu ministrijas iekšienē. Pamatā medicīnas darbinieku algas tiks palielinātas uz iestāžu attīstības rēķina, bet nekādā gadījumā ne uz pakalpojumu apjoma, medicīnas kvalitātes un kompensēto zāļu rēķina.

“Esam gatavi turpināt sarunas un ceram, ka tad, kad zināsim budžeta resursus, varēsim atrisināt situāciju bez streikiem. Šobrīd sarunu iespējas nav izsmeltas,” sacīja E.Pole.


(papildināta ar veselības ministra viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas