Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Cimdars: Iedzīvotāju aktivitāti referendumā var raksturot kā diezgan lielu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, vērtējot iedzīvotāju aktivitāti referendumā līdz plkst.12, piekrīt, ka to var raksturot kā diezgan lielu.

Viņš gan uzskatot, ka apzīmējums "liela aktivitāte" vai "maza aktivitāte" nav labs, jo atšķirībā no Eirovīzijas šajā gadījumā savas simpātijas un antipātijas var izteikt tikai vienu reizi. A.Cimdars teica, ka nav saņēmis sūdzības par to, ka ar vēlētāju pieplūdumiem kaut kur nebūtu iespējams tikt galā, aicinot vērtējumu izdarīt pašiem.

CVK priekšsēdētāja līdzšinējā pieredze liecinot, ka lauku reģionos cilvēki cenšas nobalsot līdz pusdienlaikam, bet pilsētās ir dažādi - var būt gan vakara, gan dienas vilnis, atkarībā, kā veicas. Viņš pagaidām atturējās apgalvot, ka līdzšinējie šodienas referenduma dati liecinātu par kādu tendenci, vai arī tas ir "agrā rīta fenomens" šajā reizē

Pēc A.Cimdara teiktā, CVK laika atšķirības dēļ dienas laikā neapkopo datus par pilsoņu aktivitāti iecirkņos ārzemēs. Tikmēr LETA noskaidrojusi, ka Latvijas pilsoņi ir aktīvi arī tur. Dublinā izvietotajā vēlēšanu iecirknī līdz plkst.9.30 pēc vietējā laika bija atnākuši nobalsot 13 cilvēki, kas esot augsts rādītājs. Tiek gaidīts, ka šodien kopumā atnāks nobalsot salīdzinoši liels skaits balsstiesīgo. Aktīvi iecirkni apmeklējot arī Latvijas pilsoņi Sanktpēterburgā, kur bija atnākuši nobalsot 13 cilvēki. Pagājušajā reizē, kad konsulātā tika izvietots iecirknis, visas dienas laikā bija atnākuši desmit cilvēki.

Vaicāts par konstatētajiem pārkāpumiem, A.Cimdars norādīja, ka visi signāli tiek uzreiz pārbaudīti un tādas problēmas, kas varētu apdraudēt nobalsošanas norisi, nav konstatētas. Gadījumu Vidrižos, kur, pēc LETA vēstītā, partijas Jaunais laiks atbalstītāji konstatējuši, ka vēlēšanu zīmes nav apzīmogotas, viņš nodēvēja par nepamatotas trauksmes sacelšanu. Zīmes esot apzīmogotas un cilvēks, procedūras nezināšanas dēļ, esot meklējis ūdens zīmes, kurām uz šīm lapām neesot jābūt.

"Manuprāt, tā ir ļoti slikta tendence mēģināt inkriminēt pārkāpumus, kur to vispār nav. (...) Tas ir tāpat, kā, ieraugot suni, kliegt, ka ir vilks aitās," uzskata A.Cimdars.

Līdz plkst.12 Latvijā referendumā nobalsojuši vairāk nekā 263 280 vēlētāji jeb 17,8% balsstiesīgo. Pērn tautas nobalsošanā par toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas apturēto likumu "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" un "Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā" atcelšanu kopumā piedalījās attiecīgi 338 348 un 338 342 vēlētāji. Par tautas nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaitu uzskata balsošanas kastēs atrasto derīgo balsošanas zīmju skaitu.

Diena iepriekš jau ziņojusi, ka 2003.gadā tautas nobalsošanā par dalību ES piedalījās nedaudz vairāk nekā viens miljons balsstiesīgo, 9.Saeimas vēlēšanās - 907 460.

(pēdējās divās rindkopās pievienota informācija par citiem referendumiem un Saeimas vēlēšanām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Informācija par iedzīvotāju aktivitāti

Līdz plkst.12 nobalsojuši 263 280 vēlētāji

CVK FAKTU LAPA. VISS PAR REFERENDUMA KĀRTĪBU

CVK FAKTU LAPA. VISS PAR REFERENDUMA KĀRTĪBU


VĒLĒŠANU IECIRKŅU SARAKSTS

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas