Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Dzimumnoziedzniekus rosina ķīmiski kastrēt

Cilvēkiem, kuri izcietuši sodu par dzimumnoziegumiem, ir jāveic ķīmiskā kastrācija, lai šādus noziegumus vairs nebūtu iespējams izdarīt, tā uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kas trešdien apsprieda pēdējā laika noziegumus, kad vardarbīgā nāvē bojā gājuši vairāki bērni.

Deputāti uzskata, ka šiem cilvēkiem par izdarīto jāpiemēro mūža ieslodzījums, vai arī ķīmiskā kastrācija.

Komisija uzskata, ka Tieslietu ministrija vilcinās risināt šo jautājumu, tāpēc nolēma pieprasīt Ministru kabinetā iesniegto rīcības plānu nepilngadīgo aizsardzībai pret dzimumnoziegumiem, teikts izplatītajā paziņojumā. „Ir jārīkojas nekavējoši, jo šie cilvēki ir bīstami sabiedrībai,” uzsvēris komisijas deputāts Augusts Brigmanis (ZZS).

Saeimas komisijas priekšlikumi nosūtīti uz tieslietu ministriju un pēc mēneša komisijas deputāti gaidīs tās vērtējumu un informāciju par to, kā dzimumnoziedzniekus soda citās valstīs.

Komisija vēlas saņemt arī tiesībsarga viedokli, “kas galu galā ir svarīgāks, vai noziedznieka tiesības, vai bērna tiesības uz dzīvību un seksuālo neaizskaramību” Dienai norādīja Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītājs Jānis Šmits (LPP/LC).

Viņš atbalstītu dzimumnoziedznieku ķīmisku kastrāciju. “Mūsu valstī nez kāpēc noziedznieka tiesības tiek vairāk respektētas nekā cietušā tiesības.”  J.Šmits uzskata, ka Latvijai nav jāizdomā ritenis un jāpārņem citu valstu pieredze, kā tas ir ASV un Lielbritānijā, kur, pēc viņa vārdiem, šāda lieta notiek. Beidzot šis jautājums ir jāfinalizē, kamēr nav noticis vēl kāds noziegums, tā uzskata J.Šmits.

Savukārt komisijas deputāte Ingrīda Circene (JL) pagaidām atturas vērtēt, vai Latvijā būtu ieviešama ķīmiskā kastrācija, tomēr viņa uzskata, ka šobrīd ar īstenotajām valsts programmas cilvēkiem, kas sodīti par dzimumnoziegumiem, ir par maz un jābūt kam reāli taustāmam. Bez Tieslietu ministrijas vispārīgajām programmām, gribētu reālu risinājumu, lai tas radītu pieteikamu drošības sajūtu, saka I.Circene.

“Es nevaru teikt, vai tas ir pieņemams mums, jo gribas redzēt, kā tas reāli darbojas un kāds ir rezultāts, vai statistika parāda, ka viņi noziegumus vairs neatkārto,” stāsta I.Circene, minot, ka bez šādiem faktiem nevar diskutēt. Pagaidām lūgums pēc šādas informācijas palicis bez atbildes gan Iekšlietu, gan Tieslietu ministrijā.

Viņa stāstīja, ka ir dzirdējusi par šāda soda mēra pielietošanu citās valstīs, kad par seksuālajiem noziegumiem notiesātajai personai dod iespēju izvēlēties ķīmisko kastrāciju, lai samazinātu sodu. “Lai ievērotu cilvēktiesības noziedzniekam, protams, pašam tiek dota iespēja pieņemt šādu lēmumu,” norādīja deputāte.

“Es domāju, ka vēl briesmīgāk izklausās, ka iziet ārā no cietuma un atkal izdara seksuālos noziegumos no jauna,” ķīmisko kastrāciju vērtēja cilvēktiesību komisijas deputāte.

(papildināta ar I.Circenes teikto pēdējās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfdf

Hab.med.doktors, profesors Andris Rubins:

Kastrēt var divējādi – ar skalpeli un ar medikamentiem. Ķīmiskā kastrēšana nozīmē, ka cilvēks tiek padarīts neauglīgs ar zāļu palīdzību. Rezultātā zūd tieksmes, vīrietis nav spējīgs apaugļot citus un nav spējīgs nodarboties ar dzimumdzīvi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas