Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināta - ES: saņemot palīdzību, Latvijai jāpilda nosacījumi

Šovakar izplatītā Eiropas Savienības prezidentūras un Eiropas Komisijas kopīgā paziņojumā par otrā maksājuma piešķiršanu Latvijai maksājumu bilances stabilizācijai ES pauž viedokli, ka tā «sagaida, ka Latvija izpildīs nosacījumus turpmāko maksājumu saņemšanai. Šie nosacījumi ir iestrādāti Saprašanās memorandā, kā arī papildinātajā Saprašanās memorandā, ko ES un Latvijas valsts iestādes parakstīja 13.

jūlijā” . Šodien ES pārskaitīja Latvijai 1,2 miljardus eiro, kas ir otrais maksājums saistībā ar šā gada janvārī Latvijai piešķirto palīdzību maksājumu bilances stabilizācijai.  ES arī paudusi gandarījumu par sasniegto attiecībā uz nodomu vēstuli starp Starptautiskā Valūtas Fonda (SVF) ekspertiem un Latviju. “Šie notikumi un pastāvīgais spēcīgais ES atbalsts, ko jūnijā uzsvēra arī Eiropadome, sniedz Latvijai finansiālo un politisko pārliecību, lai tā turpmākajos mēnešos un gados varētu veikt nepieciešamo budžeta un ekonomikas pielāgošanu un strukturālās reformas,” teikts paziņojumā.Latvijas valdībai 2009.gadā jāveic budžeta konsolidācijas pasākumi, kā plānots jūnijā pieņemtajos budžeta grozījumos, lai panāktu kopbudžeta deficītu zem 10% no IK, un vajadzības gadījumā nekavējoties īstenotu papildu pasākumus. Tai jāstrādā ātri un izlēmīgi, lai noteiktu tos papildu pasākumus, kas iekļaujami 2010.gada budžetā – vismaz 500 miljonu latu apjomā –, lai 2010.gada budžetu pieņemtu ar ilgtspējīgiem pasākumiem konsolidācijas virzienā, t.i., ar budžeta deficītu, kas nepārsniedz 8,5% no IK, atgādina EK. Visi šie pasākumi nepieciešami, lai vidējā termiņā sekmētu Latvijas iedzīvotāju nodarbinātību un ienākumus, nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi un tautsaimniecības attīstību, risinātu problēmas ar ekonomikas nelīdzsvarotību, tai skaitā konkurētspēju, un panāktu ārējo maksājumu bilances stabilizāciju. Tādējādi būtu nodrošināta programmas dzīvotspēja un Latvijas spēja atdot kredītu starptautiskajiem aizdevējiem.“Paturot prātā šos mērķus, ES turpinās cieši sadarboties ar Latvijas valsts pārvaldi un SVF, lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas reformu programmas sekmīgu ieviešanu un visu ar starptautisko Latvijas atbalsta programmu saistīto aizdevumu savlaicīgu atmaksāšanu,” sola EK.

Jau ziņots, ka šodien Valsts kases kontā ieskaitīta Eiropas Komisijas (EK) otrā aizdevuma daļa 1,2 miljardu eiro apmērā. Paredzams, ka 600 miljoni eiro tiks rezervēti valsts budžeta vajadzību nodrošināšanai, savukārt otra aizdevuma puse — finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, Diena.lv informēja Finanšu ministrijas pārstāve Elīna Dobulāne.

Finanšu ministrs Einars Repše uzskata, ka saņemtā EK aizdevuma daļa ir pozitīvs signāls tam, ka starptautiskie partneri atzinīgi novērtējuši šī gada valsts budžeta grozījumus. "Tomēr šobrīd ir svarīgi tikpat mērķtiecīgi strādāt arī pie 2010. gada budžeta izstrādes. Starptautiskā aizdevuma mērķis ir Latvijas ekonomikas stabilizācija, turklāt tas ir nopietns atbalsts valsts tautsaimniecības atjaunošanai,” uzskata E. Repše.

Pirmā EK aizdevuma daļa 1 miljarda eiro apmērā tika saņemta šā gada 25. februārī. Jau iepriekš ziņots, ka EK 3,1 miljardu eiro kredītlīnija Latvijai atvērta kopā ar Starptautiskā Valūtas fonda plānoto aizdevumu 1,7 miljardu eiro apmērā. Skandināvijas valstis (Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija) gatavas piešķirt 1,9 miljardus eiro, Pasaules Banka – 0,4 miljardus eiro, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehijas Republika un Polija kopā 0,4 miljardus eiro. Starptautisko donoru aizdevums kopā veido 7,5 miljardus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas