Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Filmai naudu nepiešķir kvalitātes dēļ, politiķus aicina nejaukties

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
A.K.
A
Šaujiet man ar zirni, bet kur teikts, ka tas ir Kalvītis? Kalvītim nekad nav bijušas ūsas kā Ādolfam. Un tā nav dokumentāla filma. Un nav par Kalvīti, bet gan par to, ka kultūra, un kino jo īpaši, no mūsu valdībām netiek pienācīgi atbalstīta, lai kāda valdība būtu pie varas. Pat sovjeti šai ziņā vairāk ir rūpējušies, lai rietumos neteiktu, ka Maskava apspiež okupēto Baltijas valstu kultūru. Latviešu filmas Pad. Savienībā bija otrajā vietā skatītāju skaita ziņā - tūlīt aiz Mosfiļm un Ļenfiļm. Tikai tad pārējās "republikas". Demakova ir vienīgā no ministriem, kas par kino naudu cīnās kā lauva, bet sovjetu laiki vēl nav sasniegti. Protams, smaga cenzūra bija toreiz. Bet bija arī nauda. Un daudz kas izspraucās cauri par spīti cenzūrai. Un uzturēja tautas pašapziņu. Tagad naudas jorojām nepietiek. Bet paceļ galvu cenzūra. Un ne tikai kino un televīzijā aizbildinās ar noplīsušiem taimkodiem. Te, komentos, labi redzams, ka sovjetiskais cenzēšanas gars Latvijā joprojām dzīvs: kā tā drīkst cūkāties par valdību, nomelnot valsti, suņa murgi u.t.t. Tāls ceļš mums vēl ejams, lai sevi varētu saukt par rietumu kultūras tautu.
Grads
G
Tev tiešām šķiet, ja kāds grafiti "meistars" noķēpātu sienu ar Kalvīša karikatūrām, tad to nedrīkstētu mazgāt nost, un būtu vēl jāpiemaksā, jo redz, Tev Kalvītis nepatīk - tātad TĀ ir MĀKSLA. Man ar nepatīk Kalvītis, pieņemu, ka vēl daudziem, bet vai tāpēc man un citiem caur nodokļiem būtu šāds murgs jāuztur ??
A. K.
A
monitors: ....ar visu likuma bardzību aizliegt ziedojumus mākslinieciski vājiem un politiski divdomīgiem kultūras projektiem, ja kompetenti orgāni ir šādu slēdzienu taisījuši. Un kad šāds orgāns ir lēmis, ir jāizbeidzas visai pretim runāšanai un pretim darīšanai... ======== Su per! Tas ir tieši tas, kas vajadzīgs šņukuriem! Un kamēr vēl šņukuriem teikšana, Saeimā būtu jānobalso, ka par mākslas darbu atzīstams tikai tāds, ko par mākslu atzinusi priekšniecība. Tāpat - jāatjauno Glavļits. Ja kāds pretojas, saukt uz Stūra māju, kas tagad nīkst bezdarbībā. Nepaklausīgiem režisoriem nedot darbu vai vismaz viņus bremzēt. Neļaut tādiem pabeigt filmu, bet par pusgatavu teikt: vājš, tur jau nekā nav, nomelno mūsu skaisto īstenību un nevirza uz gaišo nākotni. Un par vēl tautas naudu... Ja vajadzīgi šai ziņā padomi, vēl kādus pensionētus vecos mākslas uzraugus var sameklēt bez īpašām pūlēm. Kaut gan liekas, ka "kinocentrs" tādus jau ir sameklējis un - biezā slānī...
Jepis
J
Kārtējo reizi kāds lemj tautas vietā. Iesaku organizēt ziedojumu vākšanu, lai filma būtu un mēs redzētu.
monitors
m
Par valsts naudu vajadzēja veidot Latvijas vēsturi (pēc 1940.g.) atspoguļojušas kvalitatīvas filmas, piemēram Liteni, izsūtīšanas. Mūsdienu politiķus varētu rādīt komerctelevīziju humora raidījumos par reklāmdevēju naudu. ---------------------- ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ ----------- Ļoti pareizi spriež mūsu aģents 007. Naids lai atspoguļojas vēsturiskajos darbos, šodiena ir jārāda labestīguma gaismā. Nopietnākā publikas daļa labi atceras lielā Ļeņina norādījumus, ka kinomāksla ir mums visnozīmīgākā māksla. Skaidrs, ka te nevar darboties ļautiņi, kuri lej ūdeni uz kaitīgo ideoloģisko spēku dzirnavām. Filmās ir jārāda tautas morālā un politiskā vienotība, bet uzfilmētais materiāls sēj par to šaubas. Taču valdība savlaicīgi atmaskoja, tā teikt, groteskā orveliskā sirreālisma "šedevra" patiesos mērķus - graut tautas uzticību valsts varas GARANTAM. Bija brīdis - tautas rindās iezagās apjukums, bet tad Kučinska kunga drošie un nosvērtie vārdi deva mums visiem tik nepieciešamos orientierus laikā, kad jaunais aukstais karš apdveš mūs visus ar ledainu elpu, cenšoties sasaldēt smadzenes un jebkuru skaidru domu. Vēl daži vārdi par tā saucamo filmu, par kuru daži izsakās jūsmīgi, ka filma smieklīga, kaut arī nav sevišķi nopietna. Patiesībā tā ir nopietna, tikai ne filma, bet diversija. Jau filmas nosaukumā "Pēdējais Lāčplēsis" ir ietverta ar speciālista trenētu aci pamanāma ļoti tendencioza doma - deklarēt sabiedrībai, ka Lāčplēšu laiki ir beigušies, ka turpmāk Latvijā valdīs Melnie bruņinieku vai Kangari. Vai tad nebija iespējams nosaukt filmu "Otrais Lāčplēsis" vai arī "Lāčplēša augšāmcelšanās"? Bet nē, filmas radītājiem optimismu vēstoši nosaukumi nebija prātā. Tas, ka filmas finansējums tiek pārtraukts, liecina, ka valdība spēj novilkt striktu robežu starp vārda brīvību un visatļautību. Bet paceļas jau dažas prasmīgi režisētas balsis par privātiem ziedojumiem filmas pabeigšanai. Te nu ir nepieciešams ar visu likuma bardzību aizliegt ziedojumus mākslinieciski vājiem un politiski divdomīgiem kultūras projektiem, ja kompetenti orgāni ir šādu slēdzienu taisījuši. Un kad šāds orgāns ir lēmis, ir jāizbeidzas visai pretim runāšanai un pretim darīšanai, arī no to puses, kas uzskata, ka viņu padoms nav ticis ņemts vērā.
A. K.
A
Tāpat kā uzvalku vai kleitu nevar vērtēt pēc skrodera sagrieztiem lupatu gabaliem, arī filmas mākslinieciskumu nevar vērtēt pēc safilmētiem un nemontētiem kadriem. Bet pat tas nav noticis! Izrādās, Vingris ar savu pusgatavas filmas disku nav pat aicināts uz projekta aizstāvēšanu, lai parādītu, izstāstītu, ko un kā viņš tālāk grib darīt. Tas tikai apstiprina baumas, ka kinokantora ierēdņiem filmu uzņemšana, filmu liktenis maz interesē. Tā sakot, pie kājas! Cita lieta - braukāt pa pasauli, vienīgi Antarktīda vēl neesot apciemota... Un gribētos zināt, pēc kā kinopriekšniece sprieda par filmas "vājo māksliniecisko kvalitāti", ja pati pusgatavā filma bija mājās pie režisora, datorā? Telepātija vai meli? Arī Kučinska izteikumi ir savdabīgi un aizdomas par politisku cenzūru neizslēdz. Man nebūtu prātā ienākusi doma par Kalvīti, ja Kučinskis un daži "paždarbības" kritiķi to nebūtu tik cieši apgalvojuši. (Kalvīša vietāpar to es izsauktu Kučinski uz dueli, jo tā jau var pateikt arī: Kalvīti, tu esi Šreks!) Filma būs (ja būs!?) pavisam par ko citu. Gandrīz 20 gadus pēc neatkarības atjaunošanas latviešu kino ne tuvu nav tai kvantitātei, apjomam, kvalitātei, kādas bija Rīgas kinostudijas filmas, pēc kā tagad visi tā kāro...Tad kam ir vajadzīga neatkarība, ja visus šos gadus noskaužam naudu kultūrai un - kinematogrāfijai kā vissvarīgākai kultūras nozarei? Kur vēl citur taisīt latviešu filmas? Pēdējais laiks ir atjaunot mūsu kino mākslu, - tā pēc internetā redzētiem fragmentiem es sapratu Vingra filmas ideju. Žēl, ka par Kalvīša labsajūtu domājot, to nesaprot daudzie kinoierēdņi (jā, ar ko viņi patiesībā nodarbojas?), par polītiķiem nemaz nerunājot. Un tāpēc nākotnē es balsošu par tiem polītiķiem, kas iestāsies par kultūru kā mūsu valsts prioritāti. Jo ar ko citu mēs varam pastāvēt, nekādu dabas bagātību mums taču nav? Tas tips, ko atveido Pilsums, ir ar ūsiņu zem deguna. Vācieši teiksies viņā atpazīstam Ādolfu... Un tā - katrs savas samaitātības robežās. Tāpēc liksim gan Kalvītim mieru, tur nav ko.
Troll
T
Ir nu gan kinokritiķi saradušies, ar Kučinski sākot un ar oranžiem mīslīšiem beidzot... Vai nevar sarunāt tā: profesionāļi (kā Vingris) taisa filmas un profesionāļi (kā Naumanis un Rietuma) tās kritizē. Mēs, neprofesionāļi, - skatāmies.
Ivars007
I
Par valsts naudu vajadzēja veidot Latvijas vēsturi (pēc 1940.g.) atspoguļojušas kvalitatīvas filmas, piemēram Liteni, izsūtīšanas. Mūsdienu politiķus varētu rādīt komerctelevīziju humora raidījumos par reklāmdevēju naudu.
Nora
N
Vispār Vingrim jau mazliet ir lūzera tēls kino vidē.
Fakts
F
--no laukiem Neticas, ka no laukiem, ja tās pusplikās pilsētas slaistuves visa lata vērtas šķiet. Tās tak neko citu nemāk un nevar - tikai slinki dibenus gorīt :) --ZBL Bibliotēka kalpos varbūt vēl simtu gadus, bet to mē... es gribēju teikt - filmu, to nākošajā dienā aizmirsīs arī tie, kas noskatīsies.
Ina
I
Nu ziniet, tie filmas fragmenti, kurus rādīja LTV diezko labu iespaidu neatstāja. Tādas filmas filmē studenti un skolēni brīva laikā ar daudz mazākiem līdzekļiem! Piedodiet, Autor, bet man šķiet, ka jūs diezgan esat šķērdējis valsts naudu!
Grads
G
Ja būtu lasījis citus manus un citu komentārus, tad varbūt pielēktu, ka runa neiet par TP, LPP/LC un ZZS zagļu un korumpantu aizstāvību, bet gan klaju neprofesionālismu filmas sižetā un izpildījumā... un par to ka tādēļ tiek tērēta valsts nauda... Ja nebūtu šeit attēlots Kalvītis, un līdz ar to aizskarta politika, par šo murgu pat nepaceltos diskusija, bet režisoram uz mūžiem tiktu liegts valsts finansējums un norādīta īstā darba vieta (par, kuru gan vēl varētu apspriesties - moš kūts, vai varbūt tualete :D )
Grads
G
Kariķēt Kalvīti ? Nu tas ir ļoti apsveicami, bet iztērēt 45 kLs šādam pamatskolas maskarādes balagānam !! Tos "māksliniekus" vajadzētu saukt pie atbildības par budžeta līdzekļu izsaimniekošanu. Tas tiešām ir šoks, ka var šādi izlietot nodokļu naudu, kad tajā pat laikā nopietniem projektiem tā netiek piešķirta. Par saviem līdzekļiem - lūdzu... Domāju jebkurš, kuram pieejama video kamera, var kādā tusiņā ko līdzīgu noorganizēt... tikai apsveicami - lai attīstās amatieru video.
ZBL
Z
Atdariet maciņu bibliotēkai, parādiet savu varēšanu, nevis parazitējiet uz pensionāru rēķina.
Zinātājs
Z
Baigais zinātājs, ibitvai esi. Mans priekšlikums, tādus kā Tevi lasot: lai sasauc visus Latvijas kinošņikus, un to kino naudu met pūlī, tad lai paši sadala.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas