Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Godmanim jauni priekšlikumi KNAB vadītāja izvēlei

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vēlas, lai Saeima par jauno kārtību, kā meklējams Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs, balsotu 18.jūlija plenārsēdē, Dienai sacīja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis. Otrdien valdība izlems, kam priekšlikumi jāsagatavo – Tieslietu ministrijai, Valsts kancelejai vai abām iestādēm kopā.

Pēc viņa teiktā, I.Godmaņa priekšlikumi iepriekš valdības sēdē tika pieņemti zināšanai, vienlaicīgi dodot Tieslietu ministrijai uzdevumu sagatavot normatīvo aktu projektu, kur būtu izklāstīta KNAB priekšnieka jaunā iecelšanas kārtība. Pēc E.Vaikuļa vārdiem, Tieslietu ministrija šodien valdības sēdē gan lūgs mainīt šo uzdevumu, aicinot projekta izstrādē piedalīties arī Valsts kanceleju.

Premjers I.Godmanis otrdien izklāstīja, kā, viņaprāt, būtu jāizvēlas nākamais KNAB vadītāja kandidāts. Viņš arī neprasīs, lai taupības apstākļos KNAB un ģenerālprokuratūra samazina savu budžetu tādā apmērā, kā to iepriekš uzdeva valdība.

Premjers rosinās, lai KNAB vadītāja kandidātu obligāti apspriestu Nacionālā drošības padome (NDP), kuru vada valsts prezidents, bet komisijas locekļi ir Saeimas priekšsēdētājs un divu Saeimas komisiju vadītāji, kā arī ģenerālprokurors. Pirms tam par kandidātu Ministru prezidentam obligāti jākonsultējas ar Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, Augstākās tiesas priekšsēdētāju un ģenerālprokurotu. Par šādiem jaunākajiem priekšlikumiem otrdien Latvijas radio pavēstīja premjers.

“Paliekam pie modeļa, ka KNAB paliek premjera pārraudzībā, jo pretējā gadījumā institūcijai varētu klāties grūti arī no finanšu viedokļa nākotnē. Ministru prezidentam ir obligāti jākonsultējas ar Augstākas tiesas priekšsēdētāju, SAB vadītāju, ģenerālprokuroru. Pats būtiskākais, ka kandidatūras apspriež Nacionālā drošības padome, ko vada valsts prezidents, strādā Saeimas priekšsēdētājs un Saeimas divu komisijas vadītāji, piedalās arī ģenerālprokurors. Ja par kādu no kandidatūrām ir zināms konsenss, tad var doties uz valdības sēdi un lūgt apstiprināt,” savus priekšlikumus izklāstīja I.Godmanis.

Viņš sacīja, ka valdība lūgs, lai parlaments pieņem normas, kas ļauj valdībai noteikt kārtību, kā tiek izvēlēts KNAB vadītājs. Šobrīd šāda pilnvarojums valdībai nav, jo 1.jūlijā stājies spēkā valsts iekārtas likums, klāstīja amatpersona. Valdības vadītājs atzina, ka sākotnēji viņš iestājies par atklātu konkursu, taču “tas pavērsīs plašu politisku diskusiju, un mēs varētu ilgstoši ar to nodarboties”.

Pēc premjers teiktā, KNAB vadītāja kandidātam jāatbilst trim kritērijiem - jābūt augstākajai pielaidei valsts noslēpumam; jānāk no sistēmas, kas zina, ko nozīmē izmeklēšana un operatīvais darbs; jābūt cilvēkam ar pieredzi vadīšanā. “Nemaz nav plašs tas loks, kur varētu lūkoties. Vai nu esošās drošības iestādes, vai izmeklēšanas iestādes un tas ir ne mazāk kā priekšnieka vietnieka līmenis,” sacīja I.Godmanis.

I.Godmanis arī informēja, ka neprasīs, lai taupības apstākļos tiesībsargājošās institūcijas samazinātu savus tēriņus tādā apmērā, kā to iepriekš uzdeva valdība.

“Mums no KNAB ir vēstule, ka viņi var samazināt budžetu par 36 tūkstošiem, pie tā arī paliksim, neredzu īpašas iespējas samazināt vairāk, lai tas neskartu funkcijas. Prokuratūra var samazināt tikai par 170 tūkstošiem, 900 tūkstošus vietā. Līdz ar to samazinājums būs jāmeklē citās budžeta iestādēs,” teica premjers.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas