Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Jaunais šīs ziemas rekords: -33,5 grādi; aukstuma vilnis būs arī februārī

Pēc datu apkopošanas viszemākā gaisa temperatūra bijusi Daugavpilī, kur no rīta tā sasniedza -33,3 grādus un tik auksts Latvijā nav bijis kopš 2003. gada 6. janvāra. Galu galā termometra stabiņš Daugavpilī noslīdēja līdz -33,5 grādiem.
Aizvadītā nakts bijusi aukstākā šajā ziemā un no rīta fiksētā gaisa temperatūra - zemākā pēdējo septiņu gadu laikā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un "Latvijas Valsts ceļu" informācija.

Arī daudzviet citviet Latgalē un Vidzemē temperatūra pazeminājusies līdz -30..-32 grādiem.

Kā liecina sākotnēji apkopotā informācija, gandrīz visās Latvijas novērojumu stacijās ir pārsniegta šīs konkrētās dienas – 27. janvāra – ilggadējā minimālā temperatūra. Vienīgi Rīgā zemāka temperatūra ir bijusi tālajā 1947. gadā; Rūjienā ir sasniegta tāda pati temperatūra, kāda tā bija 1951. gadā, kad iepriekšējo reizi 27. janvāris šeit bija tik auksts.


Daugavpilī savulaik pieredzēts -42,7

Jāatzīmē gan, ka līdz šim 27. janvārī Latvijā vēl nebija novērota gaisa temperatūra, kas būtu zemāka par -30 grādiem. Visaukstāk šajā dienā ir bijis 1969. gadā Daugavpilī. Arī šoreiz tieši Daugavpilī ir fiksēta šīs dienas viszemākā gaisa temperatūra.

Taču, kopumā skatoties, janvārī temperatūra var būt vēl zemāka – ne vienā no novērojumu stacijām janvāra minimums nav sasniegts vai pārsniegts, mierina sinoptiķi. Daugavpilī tas ir pat -42.7 grādi (1956.g.).


Sals atlaidīsies, bet neatkāpsies

Gandrīz visā Latvijā debesis bija skaidras, vienīgi Vidzemē un Latgalē iestiepās neliela zemo mākoņu zona. Ja tās nebūtu, tad arī Alūksnē, Gulbenē un Rēzeknē gaisa temperatūra, iespējams, būtu noslīdējusi līdz -30 grādiem (šonakts tā sasniedza -28 grādus).

Jau šonakt gandrīz visā Latvijā gaidāms sniegs, vietām arī neliels putenis, pastiprināsies dienvidaustrumu, austrumu puses vējš, taču minimālā temperatūra jau būs -19...-24 grādi, Latvijas rietumu rajonos pat -12...-17 grādi. Rīt dienā temperatūra paaugstināsies līdz -9...-14 grādiem.

Sinoptiķis Toms Bricis Latvijas Radio informēja, ka ilgtermiņa prognozes liecina, ka vēl viens aukstuma vilnis gaidāms arī februārī. Viņš pieļāva, ka tas varētu pārspēt šobrīdējo ziemas aukstuma rekordu, taču pagaidām tas vēl ir grūti prognozējams.

Rīgas centrā sals šorīt sasniedzis -23,2 grādus un tas tikai par 1,6 grādiem siltāks nekā jebkad aukstākais 27. janvāris, kas piedzīvots 1947. gadā, toreiz bija -24,6 grādi. Vissiltākais laiks šajā rītā bijis Ventspilī, kur gaiss atdzisa līdz -20,9 grādiem līdzīgi arī Kolkā - -21,1 grāds.

Plkst. 5 visaukstākais kopumā gaisa temperatūra Vidzemē, Latgalē un Zemgalē svārstās no -25 līdz -32 grādiem, nedaudz siltāks ir piekrastē Kurzemē - Mērsragā un Pāvilostā -23, Liepājā -22, bet Kolkā un Ventspilī -20 grādi.

Arī Igaunijā aizvadītajā naktī sals sasniedzis -32 grādu atzīmi.

Iepriekš zemākā gaisa temperatūra šajā ziemā bija -30,8 grādi un to svētdienas, 24. janvāra rītā fiksēja Apes novada Virešos.


(papildināta 1.-7. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas