Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - JL boikotē sēdi; debatēm opozīcija rosina vēl vienu Saeimas sēdi

Opozīcija (Jaunais Laiks, Pilsoniskā savienība, Saskaņas Centrs, Artis Pabriks un Aigars Štokenbergs) savākusi 34 parakstus, lai šodien sasauktu Saeimas ārkārtas sesiju, kurā iekļaut lēmumprojektu, kas paredzētu uzdot Saeimas izstrādāt Satversmes grozījumu projektu, kas dotu tiesības tautai rosināt Saeimas atlaišanu.

Lēmumprojekts paredz arī izveidot parlamenta apakškomisiju grozījumu sagatavošanai un tie būtu jāiesniedz Saeimai līdz 1. oktobrim, lai 2008. rudens sesijā Saeima tos varētu pieņemt, par to žurnālistus informēja PS līdere Sandra Kalniete.

Trešdienas rīta Saeimas ārkārtas sanāksmi, kurā ar runu uzstājas Valsts prezidents Valdis Zatlers, apmeklēja arī eksprezidents Guntis Ulmanis. Saeimas zālē bija redzams arī Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs. Protestējot pret to, ka Saeimas sēdē deputātiem liegta iespēja izteikt savu viedokli, Jaunais Laiks uz parlamenta sēdi neieradās. Savukārt pie Saeimas V. Zatleru sagaidīja Sabiedrības citai politikai (SCP) jaunieši ar plakātu, aicinot atlaist Saeimu.

V. Zatleru pie Saeimas sagaidīja SCP pārdesmit jaunieši ar lielu plakātu “Zatler, neesi trusis, atlaid Saeimu!”, SCP valdes loceklis Aldis Gobzems Dienai teica: “Stājoties amatā, Zatlers teica, ka vēlas kļūt par tautas prezidentu. SCP uzskata, ka vienīgā iespēja, kā kļūt par tautas prezidentu, ir, atlaižot šo Saeimu.”

JL uzskata, ka prezidents ir maldinājis sabiedrību, solot iesniegt Saeimā lēmuma projektu par Satversmes grozījumiem, bet patiesībā plenārsēdē prezidents uzstājās ar runu, pēc kuras nav iespējamas diskusijas. Tāpat arī konkrētas likumdošanas iniciatīvas netiek iesniegtas, tā radot sabiedrībai maldinošu iespaidu par darbu. JL uzskata, ka tādā veidā gan prezidents, gan koalīcija pierāda, ka nevēlas dot tautai tiesības atlaist Saeimu un nevēlas arī dzirdēt opozīcijas argumentus par Satversmes grozījumiem, bet šodienas sēdē bija nepieciešama konkrētu likumdošanas iniciatīvu izskatīšanai ar mērķi pēc iespējas ātrāk izdarīt grozījumus Satversmē. „JL aicina uz konstruktīvu darbu un dialogu starp varu un tautu, nevis monologu šaurā lokā,” norāda JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 

Tā kā V. Zatlera uzruna tika translēta Saeimas iekšējā televīzijā, JL deputāti to noskatījās pa televizoru ārpus plenārsēžu zāles. Īsi pirms sēdes zālē ienāca JL dibinātājs Einars Repše, taču, redzot, ka neviens no citiem JL deputātiem zālē neatrodas, arī devās prom.


(papildināts virsraksts un pirmās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LĒMUMPROJEKTS


Ar "Pilsoniskās savienības" izstrādāto lēmumprojektu var iepazīties šeit!

LASIET VĒL:

Kāpēc prezidijs lēma neatklāt debates pēc Valda Zatlera uzrunas?

Kāpēc Valsts prezidents no Saeimas tribīnes kritizēja Saeimas darbību?

VIDEO

Pie Saeimas notiekošo piketu var noskatīties šeit!


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas