Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - KNAB atklāj virkni kukuļošanas gadījumu autopārvadājumu kontroles jomā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par vairākiem desmitiem kukuļošanas gadījumu, Autotransporta inspekcijas (ATI) amatpersonām veicot pretlikumīgas darbības saistībā ar autopārvadājumu uzraudzību un kontroli uz Latvijas ceļiem, informē KNAB.

Kriminālprocesa ietvaros jūlijā divas ATI amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām kukuļņemšanā, bet divi bijušie ATI darbinieki – tās organizēšanā.

ATI inspektori, kontrolējot pārvadājumu noteikumu ievērošanu un izmantojot dienesta stāvokli, saņēmuši atlīdzību par to, ka pretēji saviem amata pienākumiem pieļauto pārkāpumu gadījumos tos nav fiksējuši un nav noformējuši administratīvo pārkāpumu protokolus, KNAB secinājis pēc informācijas, kas iegūta ilgstoša operatīvi tehnisko pasākumu kompleksa rezultātā un sadarbībā ar ATI vadību un uzņēmējiem.

Pirmstiesas izmeklēšanā ar ATI vadības atbalstu iegūtie pierādījumi liecina par esošo un bijušo ATI darbinieku regulāri veiktajām noziedzīgām darbībām ilgākā laika posmā, pieņemot kukuļus gan no autovadītājiem saistībā ar konkrētiem pārkāpumu faktiem, gan no konkrētiem uzņēmumiem saistībā ar kontroles funkciju neveikšanu attiecībā uz to veiktajiem pārvadājumiem kopumā.

KNAB uzsver, ka kukuļdošana un tās starpniecība, tāpat kā kukuļņemšana, arī ir kriminālnoziegums un par to ir paredzēta kriminālatbildība. Saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu no kriminālatbildības tiek atbrīvotas tās personas, kuras pēc kukuļa piedāvāšanas, došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo.

ATI vadītājs Guntars Viziņš biznesa portālam "Nozare.lv" skaidrojis, ka aizdomās turētās personas "ir inspektori, kas strādā uz ceļa". "Mums bija aizdomas, un informējām par tām KNAB. Mēs paši neesam operatīvās darbības subjekti," sacīja G.Viziņš.

Viņš uzskata, ka līdz šim ATI, lai novērstu korupcijas riskus, veikti vairāki pasākumi - iestādei esot savs ētikas kodekss, darbinieki, tostarp kukuļošanā iesaistītie, sūtīti uz Administrācijas skolas speciālajiem kursiem par korupcijas novēršanu. Inspekcijā viesojušies lektori no KNAB. "Cilvēki ir informēti un zināja ko dara, taču, ja cilvēks ir negodīgs savā būtībā..." sacīja G.Viziņš. "Šajā bijusi izstrādāta speciāla shēma, un tas nav impulsa gadījums, kad vienreiz paslīd kāja."

Viena no bijušajām amatpersonām atrodas apcietinājumā, pārējiem trim piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, ziņo BNS.

(pievienotas pēdējās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas