Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - KNAB pazudušās naudas lietā provokācijai apstiprinājumu negūst

Ģenerālprokuratūra piektdien Rīgas apgabaltiesai nodevusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pazudušās naudas lietu, informē prokuratūras preses centrs.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurores tiesai nodotajā kriminālprocesā bijušās KNAB amatpersonas Indra Veipa un Jānis Imša apsūdzēti par kriminālprocesos par lietiskajiem pierādījumiem atzītās, kā arī arestētās  naudas piesavināšanos (KL 179.panta 3.daļa). Nu jau bijusī KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas vadītāja I.Veipa bez tam apsūdzēta par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tas izraisījis smagas sekas (KL 319.panta 2.daļa).

Atbilstoši apsūdzībai bijušais KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists J.Imša laika posmā no 2004.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 15.aprīlim no kriminālprocesos izņemtās un arī arestētās naudas kopumā piesavinājies 82 908 latus, 24,5 tūkst. eiro un 7800 ASV dolārus. I.Veipa savukārt apsūdzēta par 14 270 latu, 19 487 ASV dolāru un 13 995 eiro piesavināšanos laika periodā no 2007.gada 20.novembra līdz 2008.gada 15.aprīlim.

Abiem apsūdzētajiem kā drošības līdzekļi piemēroti nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no valsts.

Prokurore Velta Zaļūksne aģentūrai BNS atklāja, ka I.Veipai, kas vainu neatzīst, inkriminēta naudas piesavināšanās vienā kriminālprocesā. Savukārt J.Imša vainu atzīst, un, visticamāk, lai atvieglotu savu likteni tiesā, daļu naudas sācis atmaksāt.

Lai arī iepriekš presē izskanējis, ka piesavinātā nauda tērēta nekustamo īpašumu iegādei, prokuratūra noskaidrojusi, ka Imša naudu tērējis ikdienas vajadzībām, piemēram, ceļojumiem. Prokurore pieļauj, ka līdzīgi rīkojusies arī Veipa, jo uz to norāda kriminālprocesā iegūtie pierādījumi.

Zaļūksne nav guvusi apstiprinājumu tam, ka nauda piesavināta provokācijas nolūkos, lai panāktu toreizējā KNAB šefa Loskutova atlaišanu.

Lieta ir ievērojama ne tikai ar apsūdzētajiem, bet arī lieciniekiem, kuri kopā ir astoņi. Daži no viņiem — bijušais KNAB šefs Aleksejs Loskutovs, Tautas partijas vecbiedrs Gundars Bērziņš un Muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs, turklāt pēdējie divi liecinieku statusu ieguva pēc saviem izteikumiem presē par pazudušo naudu.

Bērziņš aprīļa beigās, pirms vēl prokuratūra bija nākusi klajā ar noskaidrotu pazudušās naudas daudzumu, LNT paziņoja, ka no KNAB pazudusī naudas summa pārsniedz 100 000 latu, kas faktiski tikpat kā atbilst piesavinātajai summai.

Viņš toreiz neatklāja savu informācijas avotu.

"Pirms pusotra gada jau brīdināju valsts augstākās amatpersonas, ka KNAB zog naudu," savulaik laikrakstam "Telegraf" teicis Vaškevičs, gan neatklājot, kuras amatpersonas informējis, taču uzsvēris, ka nesenais skandāls ar 135 500 latu pazušanu ir tikai "aisberga redzamā daļa".

Jau ziņots, ka šogad no KNAB pazuda apmēram 135 tūkstoši latu. Pēc naudas pazušanas Saeima par konstatētajiem pārkāpumiem naudas glabāšanā atbrīvoja toreizējo KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu. Viņa atbilstību amatam vasaras sākumā vērtēja īpaša valdības izveidota komisija ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadībā.

Pazudusī nauda bija kriminālprocesos atsavinātie un arestētie naudas līdzekļi un figurēja kā lietiskie pierādījumi. Pamatā gan visas krimināllietas, kurās nauda bija kā lietiskie pierādījumi, jau ir iztiesātas.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Raksts "Cik ticama ir versija, ka naudas pazušana KNAB bija provokācija?" (14.06.2008.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas