Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - KNAB rosina saukt pie kriminālatbildības VID amatpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2008.gadā uzsāktā kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības divus vīriešus par tirgošanos ar ietekmi un vienu VID amatpersonu par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā gadījumā runa, visticamāk, ir par lietu, kuras ietvaros pērn gada sākumā aizdomās par starpniecību kukuļošanā tika aizturēti jurists un nodokļu konsultants, bijušais VID Juridiskās pārvaldes Maksājumu piedziņas daļas priekšnieks Edgars Cers un zvērināts advokāts Juris Daukulis, kurš arī strādājis VID. Kratīšana tolaik veikta arī SIA Cita līnija  birojā, uzņēmuma līdzīpašnieks ir bijušais VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks. Otrs uzņēmuma dibinātājs 2003.gadā bija tagadējais VID šefs Dzintars Jakāns.

Toreiz KNAB ziņoja, ka 2008.gada 28.janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros aizturēti divi vīrieši par starpniecību kukuļošanā. Kriminālprocesa materiāli liecina, ka aizdomās par starpniecību turētais piedāvāja kādai personai par noteiktu atlīdzību Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām nodrošināt tai 2007.gadā veiktā fiziskas personas audita rezultātu pārskatīšanu un nodokļa uzrēķina atcelšanu. Kukulis 22 000 latu apmērā tika nodots starpniekam par to, lai saistībā ar audita rezultātiem tiktu pieņemts personai labvēlīgs VID amatpersonu lēmums un tā rezultātā tai nebūtu jāmaksā valsts budžetā nodokļa uzrēķins un naudas sods – kopumā vairāk nekā 100 000 latu.
Ar E.Ceru Dienai sazināties neizdevās, bet J.Daukulis sacīja, ka par šo lietu nevēlas runāt.

KNAB trešdien informēja, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka bijušais VID darbinieks A., uzzinot par kādas fiziskas personas auditu, uzkūdīja šo personu dot kukuli VID amatpersonām un organizēja kukuļa došanu. Vīrietis pārliecinājis auditējamo personu par to, ka iespēja likumīgā ceļā panākt VID uzrēķina atcelšanu ir niecīga un labvēlīga lēmuma saņemšanai nepieciešams dot kukuli 20% apmērā no uzrēķina summas. No ieinteresētās personas vīrietis pieņēmis 22 000 latu, no tiem 20 000 latu kā kukuli par labvēlīga lēmuma sagatavošanu.

Lai īstenotu savu nodomu, viņš vērsās pie otras personas B. ar lūgumu nodrošināt labvēlīgā lēmuma pieņemšanas veicināšanu. Izmeklēšanas materiāli liecina, ka saņemtās naudas daļa 20 000 latu bija paredzēta nodošanai personai B., lai tā jebkādiem līdzekļiem panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu, tādējādi uzpērkot tās iespēju ietekmēt VID amatpersonas, kuras iesaistītas konkrētā jautājuma izskatīšanā un attiecīgā lēmuma pieņemšanā.

KNAB rīcībā esošie materiāli liecina, ka persona B., izmantojot savu profesionālo un sociālo stāvokli, ar trešās personas C. starpniecību no VID atbildīgās amatpersonas ieguvusi ierobežotas pieejamības informāciju par konkrēto administratīvo lietu, ko tiesiskā ceļā nav varējusi iegūt. Persona B. sniegusi ieinteresētajām personām arī informāciju par nepieciešamajiem dokumentiem, lai VID būtu iespēja pamatot labvēlīgu lēmumu un tā rezultātā tai nebūtu jāmaksā valsts budžetā nodokļa uzrēķins un naudas sods – kopumā vairāk nekā 100 000 latu.

Savukārt par labvēlīgā lēmuma sagatavošanu atbildīgā VID amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, bez tiesiska pamata izpaudusi konkrētās administratīvās lietas ietvaros pieņemamo lēmumu saturu un arī izsniegusi atsevišķus tās materiālus ar lietu nesaistītajai personai. Papildus šim gadījumam izmeklēšanā noskaidroti arī citi gadījumi, kad konkrētā VID amatpersona bez dienesta vajadzības no VID datu bāzes vairākkārtīgi ir pieprasījusi ziņas – par vairāk nekā 20 nodokļu maksātājiem un šīs ziņas bez likumīga pamata izpaudusi ieinteresētajām personām.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret pirmo aizdomās turēto personu par tirgošanos ar ietekmi pēc Krimināllikuma (KL) 326.1 panta pirmās daļas un par uzkūdīšanu dot kukuli un tās organizēšanu pēc KL 323.panta pirmās daļas, KL 20.panta otrās un trešās daļas, pret otru aizdomās turēto personu – par tirgošanos ar ietekmi pēc KL 326.1 panta otrās daļas, savukārt pret VID amatpersonu – par neizpaužamu ziņu izpaušanu pēc KL 329.panta.

(papildināta ar 2. un 3.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Kukulis, un parāda vairs nav

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas