Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināta - Koķe pauž neizpratni par Rīgas domes kraso viedokļu maiņu

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) pauž neizpratni par diskusiju kultūru un kraso viedokļu maiņu, kādā Rīgas domes pārstāvji izvēlējušies risināt ikvienam rīdziniekam, īpaši – skolēniem un skolotājiem, svarīgus izglītības jautājumus, ziņo IZM preses sekretāre. Ministrei ir neizprotama domes nelietišķā attieksme, lai gan tikai pirms dažām dienām – 10.

jūlijā, viņas un galvaspilsētas mēra Nila Ušakova tikšanās noritēja lietišķā un konstruktīvā gaisotnē, demonstrējot kopīgu izpratni par nepieciešamību rast risinājumus izglītības jomā. Kā vēsta IZM, skolēnu skaits kopumā valstīs samazinās, konkrēti Rīgā jaunajā mācību gadā tas saruks par apmēram 4000, tādēļ būtiski nodrošināt sabalansētu un racionālu skolu tīklu, pretējā gadījumā tiks pasliktināta situācija skolēniem un kvalitatīvi strādājošiem skolotājiem.Tādēļ tikšanās laikā ar N.Ušakovu ministre rosināja veidot skolas par daudzfunkcionālām izglītības iestādēm, lai tajās varētu iegūt gan dažādu pakāpju formālo izglītību, gan pēc iespējas plaša spektra neformālās prasmes.T.Koķe norāda, ka ikvienai pašvaldībai provizoriskie līdzekļi jeb valsts budžeta mērķdotācijas skolotāju algām bija zināmi jau 16.jūnijā, kad Saeima apstiprināja grozījums valsts budžetā, par ko iepriekš vienojās sociālie partneri un valdību veidojošo partiju pārstāvji.

Diena.lv jau rakstīja, ka, samazinot mērķdotāciju Rīgas skolotāju darba samaksai vairāk nekā divas reizes (par 60%), IZM ir rīkojusies noziedzīgi. Šādu viedokli otrdien pauda Rīgas domes koalīcijas padomes locekļi, informē Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova. Pie tik dramatiska finansējuma samazinājuma, saglabājot esošo pedagogu skaitu, skolotāju alga būs apmēram 180 lati par slodzi. Tas nav pieņemami. Turklāt ministrija ir sagatavojusi „melno sarakstu” ar 30 Rīgas skolām, kuras, pēc viņu domām, būtu jāreorganizē, informē RD valdošā koalīcija.

„Es uzskatu, ka šāda rīcība no valsts puses ir noziegums”, - norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), informējot, ka koalīcijas padome, kurā ietilpst „Saskaņas centrs” un „LPP/LC”, šodien nolēmusi saglabāt piemaksas skolotāju algām. 

Pēdējo mēnešu laikā ministrija vairākas reizes ir mainījusi izglītības sistēmas finansēšanas iespējamos modeļus, izvairoties sniegt konkrētu informāciju. Skolotāji ir devušies vasaras atvaļinājumos pilnīgā neziņā par savu turpmāko darbu. Savukārt priekšvēlēšanu laikā valdība apzināti slēpa savus plānus par budžeta samazināšanu, uzskata domes koalīcija.

Lai risinātu jautājumus par Rīgas skolas sistēmas funkcionēšanu, jau trešdien, 15. jūlijā sāks strādāt pēc domes priekšsēdētāja iniciatīvas izveidotā darba grupa, kurā iekļauti Rīgas skolu direktoru padomes locekļi, Izglītības, kultūras un sporta komitejas un Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta speciālisti. 

IZM pārstāve Agnese Korbe portālam Diena.lv apstiprināja, ka reorganizējamo skolu skaits varētu tāds būt, taču gala lēmums ir jāpieņem pašvaldībai. Pagājušā nedēļā, ministrijas vadībai tiekoties ar RD vadību, ministrijas pārstāvji domniekiem rādījuši karti ar Rīgas skolām, kurā redzams, kuras skolas ir pustukšas, atrodas tuvu viena otrai vai nenodrošina mācību rezultāta kvalitāti. Karte tika iedota RD pārstāvjiem. Domes vadībai tika parādīti dati par situāciju, vēršot uzmanību uz to, ka ir daļa skolu ēku, kas celtas 1000 skolēniem, bet tagad ir pustukšas. 

A.Korbe sacīja, ka ministrija, ņemot vērā jauno skolu finansēšanas modeli un valsts budžeta situāciju, aicina visas pašvaldības racionāli apzināties situāciju. IZM pārstāvji patlaban apbraukā un klātienē informē pašvaldību vadītājus par savu skatījumu skolu tīkla attīstībai.

(papildināts ziņas sākums ar T.Koķes viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas