Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Koru karu žūrija balsoja par "Kamēr" diskvalifikāciju

Jau ziņojām, ka Dziesmu svētku _koru karos _jaukto koru grupā uzvarēja koris Kamēr, savukārt sieviešo koru grupā – Spīgo, bet vīru koru grupā pirmo vietu nepiešķīra, savukārt otro vietu dala kori _Gaudeamus _un Frachori.
Koru karu žūrija otrdien balsoja par to, vai neizslēgt no konkursa kori Kamēr, kas plūca lielākos laurus savā grupā, jo kora priekšnesums neatbilda konkursa nolikumam. To Dienai apstiprināja žūrijas priekšsēdētājs Kaspars Putniņš. Septiņiem žūrijas locekļiem balsojot, divi bija par izslēgšanu, savukārt pieci, ka korim jāatļauj piedalīties karos.

“Koris Kamēr dziesmu karos pārkāpa divus nolikuma punktus, bet žūrijas balsošanas rezultātā tomēr netika diskvalificēts,” atklāja K.Putniņš. Kamēr priekšnesums pārsniedzis noteikto metrāžu, turklāt priekšnesumā tika izmantots mūzikas instruments ar fiksētu skaņas augstumu, kas nav atļauts.

Žūrijas loceklis Orests Silabriedis Dienai norādīja uz vēl vienu pārkāpumu, kas bijis vairākiem koriem -  dziesmu hronometrāžas pārsniegšanu.  Laika limitu pārsnieguši vairāki kori, tomēr Kamēr izcēlies ar to, ka hronometrāža pārsniegta “radikāli”. “Žūrijā neviens ar hronometru nesēž, tāpēc uzreiz nefiksējām pārkāpumus,” stāsta O.Silabriedis un norāda, ka žūrija uz skaņdarbu ilgumu nedaudz “pievērusi acis”.

“Galvenais, ko citi kori pārmeta Kamēr, ka viņi izvēles dziesmā izmantoja mūzikas instrumentu, lai gan nolikums paredz a capella dziedājumu,” skaidro O.Silabriedis. Tieši par šo pārkāpumu žūrijā izvērtušās nopietnākās diskusijas, kas noslēdzās ar balsojumu.

Lēmumu neizslēgt kori no dalības konkursā žūrija pieņēma balsojot. Žūrija bija septiņi locekļi, tostarp Kaspars Putniņš, Orests Silabriedis un vēl pieci ārvalstu speciālisti. Divi no žūrijas locekļiem balsoja par to, ka kori Kamēr jādiskvalificē, savukārt pieci bija pret. Kurš balsoja pret nav zināms.

K.Putniņš savu balsojumu neatklāja, vien noteica: “Ja reiz ir noteikumi, tad ir.” Arī O.Silabriedis savu izvēli paturēja noslēpumā, uzsverot, ka lēmums tika pieņemts koleģiāli un tāpēc nav apstrīdams.

Jaukto koru grupā otro vietu ieguva Austrums, savukārt trešo vietu dala Kultūras akadēmijas koris Sola un jauniešu koris Balsis.

Sieviešu koru grupā otro vietu ieguva Romāna Vanaga vadītais koris Minjona, bet trešo vietu dala kori Sapnis un Balta. Vīru koru grupā trešo vietu ieguva Jaunais Rīgas vīru koris.

Kopumā Dziesmu karos visas dienas garumā piedalījās 36 kori, kas dziedāja starptautiskas žūrijas priekšā obligāto un izvēles repertuāru.

Tika pasniegtas arī speciālbalvas. Kordiriģents Jāniz Zirnis to ieguva par muzikalitāti un par to, ka trīs viņa vadītie kori piedalījās koru karu finālā. Par debiju speciālbalvas ieguva Līga Celma un Kaspars Ādamsons, savukārt obligāto dziesmu vērtējumā par labāko izpildīto dziesmu vīru koru grupā nosaukta "Mūžu mūžos būs dziesma" I(V.Kaminskis, I.Ziedonis) kora Frachori izpildījumā; sieviešu koru grupā - "Aunu aunu balti kajas" (latviešu tautas dziesma I.Ramiņa apdarē) kora Minjona izpildījumā; jaukto koru grupā - "Pūt, vējiņi" (latviesu tautas dziesma I.Ramiņa apdarē) kora Kamēr... izpildījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas