Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Lagzdiņš: Godmanim jābūt vīrišķīgam un jāatkāpjas

«Jāmaina valdība un premjers,» – šis ir vienīgais loģiskais scenārijs, lai izglābtu valsti no krīzes, uzskata «politiskais veterāns» Jānis Lagzdiņš (TP). «Godmanim nav cita varianta, kā būt vīrišķīgam un atkāpties. Viņa darbības pēdējā laikā bijušas pārāk nekonsekventas un haotiskas,» spriež J.Lagzdiņš.

Juridiski gan Satversme neparedz prezidentam tiesības rosināt valdības atlaišanu, taču šajā gadījumā svarīga ir «prezidenta autoritatīvā vara. Prezidents nominēja Godmani par premjeru un izvirzīja viņam vairākus svarīgus uzdevumus, tai skaitā ministriju reorganizāciju. Premjers ir atteicies to izpildīt, tādēļ katram skaidrs, ka premjeram jāatkāpjas,» _Dienai _skaidroja J.Lagzdiņš. Uz jautājumu, vai atbildība par ministriju reorganizāciju buksēšanu nav jāuzņemas arī pie varas esošajai Tautas partijai, J.Lagzdiņš atbildēja: «Nenoliedzami esam atbildīgi, taču esam piedāvājuši savu reorganizācijas plānu, no kura neatkāpsimies. Valdībai demisionējot, nomainītos koalīcijas sastāvs un varētu veikt iesāktās reorganizācijas.»Līdzīgos ieskatos, ka premjeram Ivaram Godmanim (LPP/_LC_) jāatkāpjas, ir arī politologs Ivars Ījabs. Taču viņš ir skeptisks, ka tas varētu notikt jau pirmdien, kad plānota I.Godmaņa tikšanās ar prezidentu. «Ticamāk Zatlers darīs tāpat kā vienmēr, paies divus soļus uz priekšu un tad vienu atpakaļ. Uztaisīs drūmu seju un pateiks, ka jāstrādā. Savukārt Godmanis mēģinās dramatizēt situāciju, lai paradītu, cik viņš šobrīd ir nepieciešams valstij,» ironizē I.Ījabs. Politologs uzskata, ka pēdējā mēneša laikā politiķi mētājas ar dažādiem izteikumiem un izvairās no konkrētas rīcības, jo nav labas alternatīvas premjera amatam. Valdošie politiķi labprāt vadībā redzētu cilvēku, kam uzticas sabiedrība un kas neapdraudētu viņus pašus. «Liela daļa partijas un aiz tām stāvošie politiskie grupējumi saprot, ka var sanākt ziepes. Pie pašreizējiem zemajiem reitingiem viņi iegūtu mazu pārstāvniecību gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, bet ārkārtas Saeimas vēlēšanās vispār paliktu aiz strīpas. To saprot naudīgi cilvēki, kas stāv aiz partijām un tas viņiem liek nervozēt,» uzskata I.Ījabs.   

Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojuma, ka Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ir zaudējis viņa uzticību, vajadzētu aiziet ne tikai pašam Godmanim, bet arī visai koalīcijai, uzskata apvienības Saskaņas centrs (SC) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

«Tā ir ne tikai Godmaņa, bet visas koalīcijas problēma, ka nav uzticības. Arī spējas pārvaldīt valsti, kad valstī ir dziļa krīze, šiem politiķiem nav. Tas tikai nozīmē, ka viņiem visiem ir jāiet prom,» aģentūrai LETA sacīja N.Ušakovs.

Pēc SC priekšsēdētāja vārdiem, pašlaik ir grūti spriest par to, ko turpmāk plāno darīt prezidents. «Pēc šādiem paziņojumiem, ņemot vērā prasības, kuras prezidents bija izvirzījis parlamentam pirms kāda laika, draudot ar Saeimas atlaišanu, viņam kā cilvēkam, kas turas pie sava sacītā un ņemot vērā arī viņa amatu, vajadzētu iniciēt Saeimas atlaišanu, jo tas ir tas, ko visi pašreiz gaida no Zatlera,» teica N.Ušakovs.

Pēc politiķa domām, ja nesekos nekāda rīcība pēc V.Zatlera visai ultimatīvajām prasībām, kas izskanēja jau janvāra vidū, un tagad pēc paziņojuma, ka Ministru prezidents ir zaudējis uzticību, tad nākšoties secināt, ka «ir problēmas ar prezidentu».

«Šobrīd negribu spekulēt ar to, ko varētu darīt Godmanis vai Zatlers, jo visi jau ir ievērojuši pēdējo mēnešu straujās viedokļu un rīcību pārmaiņas,» teica N.Ušakovs.

Arī Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis aģentūrai BNS pauda, ka pašreizējās valdības likteni noteiks premjera I.Godmaņa un Valsts prezidenta Valda Zatlera pirmdienas tikšanās, pēc kuras arī varēs saprast gan to, cik stabils ir pašreizējā Ministru prezidenta krēsls, gan kādas pārgrupēšanās notiks Saeimā. Tas esot viņa personīgais viedoklis.

M.Kučinskis uzsvēra, ka pagaidām - līdz būs zināms abu augstāko valsts amatpersonu pirmdienas tikšanās rezultāts - nevar pieņemt kādus lēmumus, tai skaitā arī, piemēram, par «jaunām sejām» valdībā.

Savukārt partija Jaunais laiks (JL) lēmumu, vai atkārtoti rosināt izteikt neuzticību Ministru prezidentam Ivaram Godmanim, varētu pieņemt pirmdien pēc Godmaņa tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, aģentūru LETA informēja JL līdere Solvita Āboltiņa.

Ministru prezidenta I.Godmaņa partijas biedrs un LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs un ekspremjers Andris Bērziņš aģentūrai LETA teica, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers, paziņojot, ka Ministru prezidents ir zaudējis viņa uzticību, esot nedaudz pārsteidzies.

«Manuprāt, šis paziņojums prezidentam rada vairāk problēmu nekā Godmanim, jo prezidentam saskaņā ar Satversmi ir tiesības nominēt premjeru, savukārt uzticību premjeram dod Saeima. Tik ilgi, kamēr premjeram ir Saeimas uzticība, premjers saskaņā ar mūsu valsts Satversmi ir Saeimas uzticību baudošs,» sacīja A.Bērziņš.

A.Bērziņš domā, ka Zatlera pārmetumi Godmanim par atteikšanos īstenot valdības reorganizāciju «būtu vietā, ja premjera frakcijā būtu vismaz 51 deputāts un ja Godmanis būtu solījis, ka visi šie 51 deputāts domās tieši tāpat kā viņš». «Tad pārmetums būtu vietā, bet Godmanis ir atkarīgs no tā, ko domā koalīcijas partijas. Premjers var kalt vislabākos plānus, bet, ja neizdodas panākt kompromisu ar koalīcijas partneriem, tad viņam savi plāni jākoriģē,» uzsvēra A.Bērziņš.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Brigmanis: situācijai valstī derētu nosaukums «Pazudis tulkojumā»

Godmanis: Zatlera pozīcija sāpīga, valdības reorganizācija tikai atlikta

Vīķe-Freiberga: ja prezidents izsaka neuzticību, es nezinu, cik zemāk vairs var krist

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas