Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Latvijā korupcijas līmeni uztver kā 2006.gadā

Transparency International gatavotais korupcijas uztveres indeksa vērtējums Latvijā ir samazinājies līdz 2006.gada līmenim, sasniedzot 4.5 punktu atzimi, šodien paziņoja Delna. Latvija tādējādi starp Eiropas Savienibas dalībvalstīm ierindojusies 22.vietā, aiz sevis atstājot Itāliju, Bulgāriju, Grieķiju un Rumāniju.

Kopš 2002.gada līdz 2008.gadam indekss Latvijā noturējās amplitūdā no 4.6 līdz 5.0. punktiem. Tādēļ 0.5 punktu samazinājums 2009.gadā ir ļoti straujš. Tas sasaucas ar valsts dziļo ekonomisko krīzi un netiešā veidā norāda uz to, ka krīzes cēloņi lielā mērā sakņojas korupcijā, secina Delna.

Korupcijas indekss atspoguļo, ko cilvēki domā par korupcijas līmeni valstī, un tas tiek noskaidrots iedzīvotāju, vietējo un ārvalstu uzņēmēju aptaujā. Korupcijas uztveres indekss tiek atspoguļots skalā līdz desmit, kas ir labākais rādītājs.

Igaunijā rezultāts, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir palicis nemainīgi augsts – 6.6 punkti.

Iepriekš Delnas padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne prognozēja, ka situācija, salīdzinot ar gadu iepriekš, nebūs uzlabojusies. Viņa pauda, ka korupcijas uztveres indekss ir cieši saistīts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbu, ko satricinājušas vairākas lietas - KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošana no darba, kā arī jaunā vadītāja iecelšana, kas radīja šaubas, vai izvēlēts labākais kandidāts. Korupcijas uztveri ietekmē arī ekonomiskā krīze. "Līdztekus augsta līmeņa korupcijai, krīzes laikā pieaug administratīvā korupcija jeb piecīšu lietas. Trauslā pārliecība, ka kukuļus dot ir neglīti, krīzes laikā ir satricināta. Daudzi domā, ka tas ir pieņemami, ja uz jautājuma zīmes tiek likta ģimenes izdzīvošana," viņa teica otrdien intervijā Latvijas radio.

"Diemžēl treknajos gados tā vietā, lai domātu, kā nodrošināt valsts ilgtspēju, partijas izmantoja ministrijas kā partiju lēņus, kur realizēt savas intereses un bija iespēja nosmelt sev labumu. Veselības ministrijā tas izpaudies traģiski, bet līdzīgi tas ir satiksmes, kultūras un izglītības nozarēs," intervijā arī sacīja L.Čigāne, sakot, ka minējums par shēmām Bērnu slimnīcā, lai partijai gūtu labumu, ir precīzs.

Jau vēstījām, ka TV3 Nekā personīga svētdien norādīja uz shēmu, kas jāpielieto, lai tiktu pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas korpusa būvniecībā plānotās naudas. Vispirms konkursā uzņēmējam bija jāuzvar ar lētāko cenu. Pēc tam celtniecības tāme mākslīgi jāpalielina, lai starpību ieliktu savās kabatās. Lai to izdarītu bija jāvilto dokumenti, jāpārliecina iepirkuma komisijas locekļi, ka tās ir matemātiskās kļūdas un jādod kukuļi. Lai shēma darbotos vajadzīgs arī savs būvnieks, tika stāstīts raidījumā. Pie Bērnu slimnīcas lietā iesaistītajiem atrasti 700 tūkstoši latu skaidrā naudā. Nekā personīga teica, ka ir aizdomas, ka šī nauda nav saistīta tikai ar vienu lietu – Bērnu slimnīcu.

L.Čigāne intervijā atzina, ka lielākā problēma, lai situāciju mainītu, ir Latvijas vēlētāji.

"Pirmkārt, problēma ir Latvijas vēlētājā. Esmu strādājusi daudzās valstīs un šādi politiķi kā Andris Šķēle būtu izmesti vēstures mēslainē un viņam nebūtu iespēja atgriezties ar šādu pompu un blīkšķi. Otrkārt, mums koalīcijas veidošanas princips – netiek veidota profesionāļu komanda, bet lēņu sargātāji, lai nodrošinātu partijai iespēju gūt labumu no nozares apsaimniekošanas."

Viņa uzskata, ka problēma ir arī izdevumu griesti, ko var iztērēt priekšvēlēšanu kampaņā, jo, kā parādījusi pašvaldību vēlēšanu kampaņa, tikai LPP/LC varējusi izmantot visu pieļauto summu.

Viņai arī tika pajautāts - vai Delna nebūs bijušās Dienas galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes atbalstītāji, kas iesaistījusies jauna politiska spēka veidošanā, L.Čigāne to noliedza.

"Esam politiski neitrāli, jo, ja tā darītu, tas mazinātu uzticību mūsu darbam. Delna ir nodefinējusi, ka runājam ar visiem politiskajiem spēkiem par korupcijas mazināšanu un kā atgūt nozagto valsti."

(informācijas avots precizē, ka korupciju Latvijā uztver kā 2006.gadā nevis 2002.gadā, kā minēts ieprieš)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Korupcijas uztveres indekss dažādās valstīs

UZZINI

Korupcijas uztveres indekss Baltijas valstīs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas