Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināta - Latvijā vēl vairāki nāves gadījumi ar jauno gripu

Latvijā apstiprināti vēl trīs nāves gadījumi ar pandēmisko gripu A(H1N1) – viens Rīgā (58 gadus veca sieviete) un divi ārpus Rīgas (32 un 44 gadus veci vīrieši). Arī šie pacienti bijuši riska grupā, jo slimojuši ar smagām hroniskām saslimšanām, kā rezultātā saasinājušās gripas izpausmes, norāda Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC). Līdz ar to Latvijā ir jau seši jaunās gripas upuri.

Taču portāls rekurzeme.lv vēstī par vēl vienu jaunās gripas upuri - 28 gadus vecs vīrietis Liepājas reģionālajā slimnīcā sestdien nomiris no jaunās gripas komplikācijām. Tomēr LIC par šo pacientu informācija nav - viņi nevarēja ne apstiprināt, ne noliegt šādu informāciju.

Kā liecina portāla rīcībā esošā informācija, vīrietis ilglaicīgi atradās reanimācijā. Viņam bija abpusējs plaušu karsonis. Ārstēšanu sarežģījis fakts, ka sākotnēji veiktā virusoloģijas analīze neuzrādīja gripas A(H1N1) vīrusa klātesamību pacienta organismā, tas apstiprinājies tikai pēc atkārtotas analīzes veikšanas, vēstīts portālā.

Pagājušās nedēļas laikā LIC laboratoriski tika apstiprināti 194 ar jauno AH1N1 gripas vīrusu inficēti cilvēki.  Līdz ar to no brīža, kad jūnijā Latvijā tika reģistrēts pirmais jaunās gripas gadījums, kopumā konstatēts 851 saslimušais. Gripas epidēmiskais slieksnis pārsniegts Gulbenē, Daugavpilī, Jelgavā, Rīgā un Rēzeknē.

LIC vadītāja pienākumu izpildītājs Jāzeps Keišs atzīst – iespējams, ka šīs dienas laikā šiem gadījumiem var nākt vēl kāds, kurš vēl nav oficiāli apstiprināts. Viņš apliecina – skaitlis nav mazs, sakot: "Ja runājam par konkrētiem cilvēkiem, tas nemaz tik maz nav". Arī piebilst, ka viss ir atkarīgs no tā, ar ko mēs salīdzinām. Ja salīdzinām ar kaimiņu valstīm Igauniju, Lietuvu, tad tur katrā ir divi mirušie.

Jaunajai gripai fonā bija hroniskas slimības, līdz ar to slimība norisinājusies ļoti smagi, ar smagu plaušu bojājumu, nāves gadījumus komentēja J.Keišs. Atsevišķi no šiem pacientiem cietuši no vielmaiņas problēmas, kā rezultātā sekojusi aptaukošanās, cukura diabēts, sirds asinsvadu slimības. "Tas bija vairākiem pacientiem, problēmu buķete, kurai pievienojas nākošā problēma – gripa, līdz ar to slimība noris ļoti smagi," saka speciālists. Viens no bojāgājušajiem pacientiem cietis arī no onkohematoloģiskas saslimšanas.

J.Keišs uzskata, ka šie gadījumi atbilst pasaulē izskanējušajiem datiem, ka no jaunās gripas īpaši jāpiesargājas pacientiem, kuriem ir liekais svars, sirds asinsvadu slimības, cukura diabēts, plaušu slimības. "Šiem pacientiem slimība noris krietni smagāk. Šajā ziņā mēs neatšķiramies no pasaules," viņš secina.

Tiesa, izskaidrot, kādēļ Latvijā no jaunās gripas komplikācijām bojāgājušo skaits ir ievērojami lielāks nekā kaimiņvalstīs, LIC pārstāvis nevar. "Šeit cēloņu var būt ļoti daudz – piemēram, pamatslimības pacientiem var būt jau tādā līmenī, ka vismazākais trieciens, vismazākais veselības satricinājums var dot šādu iznākumu. Tā var būt ar hroniskām saslimšanām," viņš skaidro. J.Keišs uzsver, ka ar šo pacientu slimības vēsturēm neesot iepazinies, tādēļ konkrēti iemesli nav zināmi. Jau vēstīts, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzdevusi Veselības inspekcijai izpētīt nāves gadījumus, kuri saistīti ar jauno gripu.

Kamēr jaunās gripas pandēmija neesot beigusies, viņš arī nevar vērtēt, vai mirstība no jaunās gripas ir lielāka nekā sezonālās gripas epidēmijas gadījumā, jo jārēķina nāves gadījumu skaits uz visiem saslimušajiem. Sezonālā gripa Latvijā joprojām neesot reģistrēta.

(papildināta ar Keiša teikto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


Ziņa par iespējamo gripas upuri portālā rekurzeme.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas