Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta - Miķelsonam un Meļko meitai agrāk piederošajiem īpašumiem uzlikts arests

Diviem īpašumiem, ko no Latvenergo lietā apcietinātā bijušā kompānijas vadītāja Kārļa Miķelsona un viceprezidenta Aigara Meļko meitas savulaik nopirka ar trešo šajā lietā apcietinātā Andreja Livanoviča tieši un netieši saistītas firmas, ir uzlikts arests, liecina zemesgrāmatā pieejamā informācija. Par to šodien raksta Diena.

Arests ir uzlikts dzīvoklim Berģos, ko 2007. gada vasarā no A. Meļko meitas par 230 000 latiem nopirka A. Livanoviča vadītais uzņēmums SIA AGZ. Šo īpašumu A. Meļko meita iegādājās 2004. gadā, par to maksājot 45 000 latu, liecina informācija zemesgrāmatā. Tāpat arests uzlikts savulaik K. Miķelsonam kopā ar meitu piederošajam nekustamajam īpašumam Engurē. Par šī īpašuma iegādi K. Miķelsons 2002. gadā saskaņā ar informāciju viņa amatpersonas deklarācijā samaksāja nedaudz vairāk kā 21 000 latu. Bijušais Latvenergo šefs nopelnīja nedaudz vairāk kā 400 000 latu, 2007.gada vasaras sākumā pārdodot īpašumu Engurē Igaunijas kompānijai Isengar OU. Šī kompānija 2007.gada aprīlī kļuva par AGZ vienīgo īpašnieci, bet AGZ vadītājs kopš tā laika bija A. Livanovičs, vēstīja LETA.

Tāpat arests uzlikts dažādu uzņēmumu kapitāldaļām, kas pieder K. Miķelsonam, A. Meļko un A. Livanovičam, biznesa portāls "Nozare.lv" noskaidroja Uzņēmumu reģistrā. Vakar arestētas arī šīs lietas gaitā aizturētajam Daugavpils uzņēmējam Mihailam Paladijam piederošas kapitāldaļas uzņēmumā "Būvenergoserviss", tomēr viņš uzreiz pēc atbrīvošanas no īslaicīgās aizturēšanas izolatora 17.jūnijā paguvis citam īpašniekam pārreģistrēt otru savu firmu, liecina "Firmas.lv" informācija.

KNAB 19.jūnija rītā piemērojis arestu Livanovičam piederošajiem 100% SIA "Energy Consulting" kapitāldaļu, Miķelsonam piederošajiem 75% SIA "Unleash Performance" un 20% SIA "Braukšanas mācību centrs" kapitāldaļu, kā arī Miķelsonam un Meļko piederošajām SIA "Innovia" daļām (katram pa 33,75%) un SIA "Cell Finance" daļām (katram pa 50%).

"Energy Consulting" pamatkapitāls ir 12 000 latu, "Unleash Performance" - 2000 latu, "Braukšanas mācību centra" - 10 000 latu, "Innovia" - 30 000 latu, "Cell Finance" - 42 000 latu.

Savukārt vakar, 6.jūlijā, arests uzlikts Paladijam piederošajiem 100% SIA "Būvenergoserviss" kapitāldaļu. Šī uzņēmuma, kurš iepriekš saņēmis dažādus "Latvenergo" pasūtījums un kura valdē no 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim strādāja Livanovičs, pamatkapitāls ir 364 800 lati.

Arī Paladijs 15.jūnijā tika uz divām diennaktīm aizturēts un ievietots izolatorā, taču KNAB pēc tam tiesu nelūdza viņam piemērot apcietinājumu un noteica citu drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Dažas dienas pēc Paladija atbrīvošanas no izolatora reģistrētas izmaiņas viņam pilnībā piederošajā elektromontāžas SIA "Pieci PA". Vispirms 19.jūnijā kāds Andrejs Maklakovs iecelts par uzņēmuma valdes locekli Paladija vietā, bet kopš 22.jūnija Maklakovs kļuvis arī par "Pieci PA" vienīgo īpašnieku.

Tajā pašā dienā - 22.jūnijā - notikušas vēl kādas izmaiņas saistībā ar "Pieci PA". Uzņēmums pārdevis tam piederošos 40% SIA "Jauda D" daļu otram līdzīpašniekam - AS "Energofirma Jauda". Savukārt par "Jauda D" vienīgo valdes locekli Paladija vietā kļuvis "Energofirmas Jauda" vadītājs Jānis Šimins.

Kā ziņots, KNAB uzsākusi kriminālprocesu par Latvenergo amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006. gada līdz 2010. gada jūnijam. Lietā ir vairāki aizdomās turētie, no tiem trīs - K. Miķelsona, A. Meļko un privātpersona A. Livanovičs - ir apcietināti. Iespējamie noziegumi varētu būt saistīti ar vērienīgo Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukciju. KNAB ir aizdomas par labvēlīgiem lēmumiem publiskajos iepirkumos no valsts amatpersonu puses, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Iespējams, tas veikts darījumos ar nekustamajiem īpašumiem.

Kā liecina Kriminālprocesa likuma 361. pants, pamatojoties uz kuru arī balstīts lēmums par arestu uzlikšanu abiem īpašumiem, lai nodrošinātu mantisko jautājumu risinājumu kriminālprocesā, kā arī iespējamo mantas konfiskāciju, arestu kriminālprocesā uzliek aizturētā, aizdomās turētā vai apsūdzētā mantai. Arī mantai, kas viņiem pienākas no citām personām, vai to personu mantai, kuras ir materiāli atbildīgas par aizdomās turētā vai apsūdzētā rīcību. Tāpat arestu var uzlikt mantai, lai nodrošinātu konfiscējamā noziedzīgā nodarījuma rīka vērtības piedziņu, ja šis rīks pieder citai personai. Arestu var uzlikt arī noziedzīgi iegūtai vai ar kriminālprocesu saistītai mantai, kas atrodas pie citām personām.


(papildināta ar 3.-8. rindkopu)




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas