Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Paegle cer uz Zatlera atbalstu, prezidents nogaida

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle (TP) trešdien piedalīsies Saeimas Ārlietu komisijas sēdē, kur tiks vērtēta viņas kandidatūra Latvijas vēstnieces amatam Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO). Komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC) uzskata, ka V.Paegle ir piemērota šim amatam un balsos par, savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuram būs jāsaka galīgais vārds šajā jautājumā, pagaidām nekomentē V.Paegles piemērotību amatam.

Valsts prezidents Valdis Zatlers vēl nav saņēmis oficiālus Ārlietu ministrijas un Saeimas Ārlietu komisijas priekšlikumus par Latvijas vēstnieka kandidātu ANO organizācijā, līdz ar to viņš nevar vērtēt V.Paegles izredzes kļūt par jauno vēstnieci, Dienai pastāstīja prezidenta preses sekretāre Inta Lase. Viņa noraidīja pieņēmumu, ka V.Zatlers iepriekš būtu teicis, ka labprāt šajā amatā vēlētos redzēt savas kancelejas vadītāju Eduardu Stipro.

E.Stiprais Dienai apliecināja, ka prezidenta kanceleju tuvākajā laikā pamest neplāno. Viņš sacīja, ka ārlietu ministrs ANO vēstnieka amatu viņam nemaz nav piedāvājis. Iepriekš kā nākamais prezidenta kancelejas vadītājs E.Stiprā vietā tika minēts ĀM politiskais direktors Pēteris Ustubs, taču Dienai neoficiāli kļuva zināms, ka arī viņš savu amatu tuvākajā laikā mainīt neplānojot.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) Dienai apstiprināja, ka komisija trešdien uzklausīs Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra Normana Penkes argumentus, kurš deputātiem skaidros, kāpēc ANO vēstnieka amatam ĀM izvēlējās tieši V.Paegli. A.Bērziņš sacīja, ka komisijā par V.Paegles tālāko virzīšanu notiks balsojums, un atzina, ka viņš pats V.Paegles kandidatūru “ir gatavs atbalstīt”.

Pēc A.Bērziņa vārdiem, V.Paegle vadījusi Pasaules brīvo latviešu apvienību, Saeimas Ārlietu komisiju un sekmīgi pildījusi arī viņai uzticētos Eiropas lietu komisijas vadītājas pienākumus. Pēc deputāta vērtējuma, V.Paegle ir “īsts Latvijas patriots”. Turklāt viņam nav ne mazāku šaubu, ka “V.Paegle ir cilvēks, kurš vienmēr spēj izvērtēt, kas kurā brīdī ir vajadzīgs”.

V.Paegle Dienai pastāstīja, ka viņa ir gatava uzņemties šos pienākumus un jau sagatavojusi savu redzējumu par darbību ANO, ko izklāstīs Ārlietu komisijas deputātiem. V.Paegle pauda cerību, ka komisijas deputāti atbalstīs viņas kandidatūru, jo "kolēģi mani pazīst jau ilgu laiku". Tāpat viņa cer, ka viņas kandidatūru nenoraidīs Valsts prezidents. "Es balsoju par prezidentu un atbalstu viņu arī tagad, ceru, ka arī viņš atbalstīs mani," Dienai teica V.Paegle.

Saeimas deputāte pauda cerību, ka viņas virzīšana netiks saistīta ar iekšpolitiskiem jautājumiem. "Galvenais jautājums ir mana kompetence," uzsvēra V.Paegle, norādot, ka ar ārlietu jomu viņa ir saistīta jau 10 gadu. V.Paeglei arī šķiet, ka viņa bija vienīgā, ko šajā jautājumā uzrunājis ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

V.Paegle pastāstīja, ka viņa ir iedziļinājusies ANO problemātikā un deputātiem īpaši uzsvērs, ka Latvijā ilgu laiku nav novērtēts, cik ANO vēstnieka amats patiesībā ir svarīgs. Pēc V.Paegles vārdiem, pildot vēstnieka pienākumus ANO, ir iespēja kontaktēties ar daudzām šajā organizācijā pārstāvētām valstīm un veicināt Latvijas intereses. Deputāte atgādināja, ka Latvijai joprojām nav pārstāvniecību Āfrikas un Dienvidamerikas valstīs, taču ar šīm valstīm var kontaktēties ANO ietvaros. Pēc V.Paegles teiktā, šobrīd ANO vēstnieka amats ir sevišķi svarīgs, jo organizācija atrodas lielu izaicinājumu un pārmaiņu priekšā.

Jau ziņojām, ka ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) izvirzījis Latvijas vēstnieka amatam ANO Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju.

(papildināta ar 2., 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Riekstiņš izvirza Paegli vēstnieka amatam ANO

Stiprais arī turpmāk vadīs Valsts prezidenta kanceleju

TP spēkosies ar prezidentu par vēstnieku ANO

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas