Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Paraksta vienošanos par skolotāju algu paaugstināšanu

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča ceturtdien parakstīja kopīgu vienošanos par pedagogu atalgojuma paaugstināšanu nākamajā gadā, Dienu informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Algu palielinājums lielākoties tiks nodrošināts no Izglītības ministrijas (IZM) ietaupītajiem līdzekļiem.Vienošanās paredz, ka IZM apņemas veicināt efektīvu finanšu līdzekļu izmantošanu izglītībā, lai no 2009.gada 1.septembra nodrošinātu pedagogu darba samaksas paaugstināšanu 70 latu apmērā valsts un pašvaldību izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem. Tiks meklētas iespējas paaugstināt atalgojumu arī augstākās izglītības iestāžu mācībspēkiem.

Tāpat vienošanās paredz, ka Ministru prezidents aicinās arī citas ministrijas, kuru pārziņā ir izglītības iestādes, līdzekļu ekonomijas ceļā rast finansējumu pedagogu algu paaugstināšanai.

Parakstītajā dokumentā arī noteikts, ka vienošanās īstenošanas gadījumā LIZDA apņemas neveikt izglītībā strādājošo masveida protesta akcijas, bet gan sekmēt pedagogu atbildību un darba kvalitātes paaugstināšanu līdz ar algu pieaugumu.

Pēc vienošanās parakstīšanas T. Koķe žurnālistiem norādīja, ka šo saistību pildīšanai būs nepieciešami 25 miljoni latu līdz 30 miljoni latu, kuri tiks meklēti pašas ministrijas budžetā, vēsta aģentūra LETA. Papildus līdzekļus plānots iegūt skolu skaita samazināšanas rezultātā, jo paredzēts sākt skolu kvalitātes izvērtēšanu, un šajā darbā ar pašvaldībām iesaistīsies arī pati ministre. Izvērtēšana varētu noslēgties pavasarī un tad arī pašvaldībām būs jālemj par mazāk efektīvo skolu optimizēšanu.

Gandarījumu aģentūrai LETA par šodien panākto vienošanos pauda arī Harbaceviča, uzsverot, ka nu ar pārliecību varot teikt skolotājiem, ka tie saņems atalgojuma palielinājumu arī nākamgad. Pedagogi gan vēloties, lai algas tiktu palielinātas arī citās nozarēs strādājošajiem, tomēr šajā situācijā viņi nejūtas kā izredzētie, jo šie līdzekļi tiks rasti pašas nozares ietvaros.


(pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:


Vienošanās teksts starp valdību un arodbiedrību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas