Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta - Parakstus par sociālajiem pabalstiem vāks no 18.maija līdz 16.jūnijam

Parakstu vākšana par apturētajiem sociālo pabalstu likumiem notiks no šā gada 18.maija līdz 16.jūnijam, savukārt parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem notiks iepriekš paredzētajā termiņā - no 11.maija līdz 9.jūnijam.

Šādu lēmumu otrdien pēc pretrunīgām debatēm ar balsu vairākumu pieņēma Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Pretēji iepriekš paustajam CVK vadītājs Arnis Cimdars tomēr neaicināja savienot abas parakstu vākšanas vienā laikā, jo diskusijās vairākums CVK locekļu uzskatīja, ka izmaiņas iepriekš noteiktajos parakstu vākšanas laikos nav jāveic.

Savukārt Saskaņas centra (SC) pārstāvji CVK Raimonds Oļehno un Elizabete Krivcova rosināja parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem pārcelt uz vēlāku laiku. Viens no variantiem bija to savienot ar rudenī gaidāmo parakstu vākšanu par krievu valodu kā otro valsts valodu.

Tomēr par SC priekšlikumu parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem rīkot no 22.jūnija balsoja tikai trīs CVK locekļi – R.Oļehno, E.Krivcova un Inese Žurovska (Par labu Latviju).

Vienīgais, kurš uzskatīja, ka abām parakstu vākšanām būtu jānotiek vienlaikus, bija CVK loceklis Pēteris Dzalbe, kurš ievēlēts no tiesnešu vidus.

Par abu parakstu vākšanas laikiem izraisījās diskusijas, kurās pārsvarā uzstājās R.Oļehno un E.Krivcova.

R.Oļehno pauda viedokli, ka tās nav iespējams savienot, jo trīs sociālo pabalstu likumi un Satversmes grozījumi ir ļoti dažādi jautājumi, kas var novest pie abu jautājumu politizēšanas. Viņš rosināja iepriekš izsludinātās parakstu vākšanas laiku par Satversmes grozījumiem saistībā ar izglītību tikai latviešu valodā savienot ar gaidāmo parakstu vākšanu par citiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt oficiālās valsts valodas statusu.

Savukārt E.Krivcova sacīja, ka parakstus par Satversmes grozījumiem varētu vākt no 20.jūnija, taču tad būtu maza iedzīvotāju aktivitāte. Tādēļ viņa aicināja to pārcelt uz 1.septembri.

Viņa arī pauda uzskatu, ka vidējais vēlētājs nav profesionālis likumdošanā, un, ja priekšā būs četri likumi, par kuriem parakstīties, ir diezgan liela iespēja kļūdīties. Vidusmēra vēlētāju E.Krivcova raksturoja kā tādu, kurš neregulāri lasa avīzes un nav lasījis likumus par sociālajiem pabalstiem.

Pēc E.Krivcovas domām, jautājums par krievu valodu un izglītību valsts valodā ir līdzīgas tēmas, tādēļ būtu jēga apvienot šīs abas parakstu vākšanas.

Arī I.Žurovska uzskatīja, ka abas parakstu vākšanas vajadzētu rīkot vienu pēc otras.

Savukārt Ritvars Eglājs, kurš ievēlēts no Nacionālās apvienības, kas ierosinājusi parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem, uzsvēra, ka "rats jau ir sācis griezties" un CVK jau sākusi gatavoties parakstu vākšanai. Turklāt nevar apvienot lietas, kas ir diametrāli pretējas, tādējādi riskējot ar vardarbību.

"Es ceru, ka mēs neesam Nigērija, kur visu laiku atliek vēlēšanas," teica R.Eglājs, runājot par iespēju pārcelt uz vēlāku laiku parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem.

Savukārt CVK locekle Dzintra Kusiņa norādīja, ka vēlētājs ir pietiekami izglītots, lai spētu izlemt, un tas, ja parakstu vākšanas sajauktos, nebūtu bīstami.

A.Cimdars, pamatojot pabalstu likumu parakstu vākšanas laiku, pastāstīja, ka izvēlētie datumi ir optimāli, lai sagatavotos parakstu vākšanai, tos savāktu un apkopotu rezultātus. Tā kā 19.jūnijs, kas ir pēdējais laiks, kad CVK jāpaziņo parakstu vākšanas rezultāti, ir svētdiena, A.Cimdars aicināja kolēģus rēķināties, ka CVK sēde varētu notikt nedēļas pēdējā dienā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien apturējis sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Prezidents likumu publicēšanu apturējis, ņemot vērā 14.aprīlī iesniegto 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasību apturēt grozījumus trijos likumos - "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Līdz ar prezidenta paziņojumu Centrālajai vēlēšanu komisijai jāsāk parakstu vākšana referenduma ierosināšanai. Parakstu vākšanā pilsoņiem būs tiesības paust viedokli par katru no trijiem likumiem.

Ja tautas nobalsošanas ierosinājumu ir parakstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita, Centrālā vēlēšanu komisija triju dienu laikā izsludina referendumu. Līdz ar to jāsavāc vismaz 153,2 tūkstoši parakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas