Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināta - Pērn likvidēti 22% darba vietu, pieprasījums pēc darbaspēka samazinās

Pieprasījums pēc darbaspēka valstī turpina samazināties. Samazinoties pieprasījumam, sarūk arī brīvo darba vietu skaits. Tā gandrīz par ceturtdaļu jeb 22% pērngada nogalē sarucis darba vietu skaits salīdzinājumā ar 2008.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinot ar 2008.gada nogali, 2009.gada beigās valstī likvidētas 216,3 tūkstoši darba vietu. Privātajā sektorā likvidētas 169 000 darba vietu, bet sabiedriskajā sektorā – 47,3 tūkstoši, tāpēc aizņemto darba vietu skaits samazinājās attiecīgi par 25,8% un 14,4%.

Aizņemto darba vietu skaits 2009.gada beigās, salīdzinot ar septembra nogali, samazinājies par 24,9 tūkstošiem jeb 3,1%. Privātajā sektorā tās saruka par 21,3 tūkstošiem jeb 4,2%, bet sabiedriskajā sektorā – par 3,6 tūkstošiem par 1,3%.

Aizņemto darbvietu skaits pērnā gada beigās, salīdzinot ar 2008.gada nogali, visstraujāk samazinājies būvniecībā – par 43,1% (par 34,5 tūkst.), izmitināšanā un ēdināšanas pakalpojumos – par 27,1% (par 8,4 tūkst.), profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos – par 25,2% (par 9,5 tūkst.), tirdzniecībā – par 24,8% (par 45,8 tūkst.).

Samazinoties darbaspēka pieprasījumam, sarūk arī brīvo darba vietu skaits. 2009.gada beigās, salīdzinot ar trešā ceturkšņa beigām, to skaits saruka par 0,1 tūkst. vietām jeb 7,2%, bet, salīdzinot ar 2008.gada nogali – par 4,2 tūkst. jeb 70,6%.

Brīvo darba vietu īpatsvars kopējā darbvietu skaitā krities no 0,6% 2008.gada beigās līdz 0,2% 2009.gada beigās.

Privātajā sektorā brīvo darba vietu īpatsvars samazinājies no 0,3% 2008.gada beigās līdz 0,1% 2009.gada beigās, bet sabiedriskajā sektorā – attiecīgi no 1,3% līdz 0,5%.

(pievienoti ekspertu komentāri labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Oļegs Krasnopjorovs, Latvijas Bankas ekonomikas eksperts:

Jāatzīmē, ka brīvo darba vietu kritumu 2009.gada otrajā pusgadā noteica norises sabiedriskajā sektorā, joprojām saglabājoties ilgstoši neaizpildītām brīvām darba vietām sabiedriskās kārtības, drošības un tieslietu sistēmā. Savukārt privātajā sektorā vakanču skaits ir stabilizējies.

Prognozējams, ka brīvo darba vietu skaits varētu nedaudz pieaugt jau 2010.gada pirmajā pusē - uz privātā sektora rēķina. Par pozitīvām tendencēm 2010.gada sākumā liecina brīvo darba vietu skaits Nodarbinātības valsts aģentūras reģistros - 2009.gada decembra beigās tas sasniedza vēsturiski zemāko punktu, pēc tam pakāpeniski pieaugot trīs mēnešus pēc kārtas un marta vidū sasniedzot 1700. Tomēr pieaugums pagaidām būs lēns, jo pakāpenisks darbaspēka pieprasījuma kāpums sākotnēji tiks daļēji apmierināts ar darba nedēļas ilguma pieaugumu nepilnu slodzi strādājošajiem. Turklāt, parādoties jaunām darba vietām, tās augsta bezdarba apstākļos tiks ātri aizpildītas, un tāpēc brīvo darba vietu statistikā atspoguļosies minimāli.

Dainis Stikuts, Swedbank vecākais ekonomists:

Pagājušais gads beidzās diezgan dramatisks. Aizņemto darbavietu skaits ik ceturksni vidēji samazinājās par 54 000. Gada beigās situācija palika mierīgāka, un aizņemto darbavietu samazinājums sabremzējās uz 7% pretstatā 38% gada sākumā. Aizņemtās darbavietas samazinājās visās nozarē, bet visvairāk būvniecībā (-43,1%). Līdzīgos tempos samazinājās arī brīvās darbaspēka vietas.

Tā kā iekšzemes kopprodukta lielākais kritums jau ir aizmugures un arvien vairāk parādās ekonomikas stabilizācijas un atkopšanās pazīmes, tad līdzīgai ainai ir jābūt arī darbaspēka tirgū. Pašlaik nodarbinātie varēs justies drošāk, jo darbavietas zaudēšanas varbūtība būs jūtami samazinājusies un bezdarbnieki varēs cerēt uz jaunu darbavietu rašanos. Tomēr jūtamāks nodarbinātības pieaugums sekos nedaudz vēlāk, iespējams, pat tikai 2011.gadā, kad uzņēmumi sajutīs labākas izaugsmes iespējas. Un tas nav tikai atkarīgs no ekonomiskās situācijas pasaulē, bet arī valsts ekonomiskās politikas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas